Tenisz: Swiatek simán kikapott Alekszandrovától, Alcaraz újra nyert

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 08:31
Swiateknek véget ért a verseny Miamiban (Fotó: Getty Images)
Keddre virradóra a Miamiban zajló mesterversenyen a férfi és a női verseny legmagasabban rangsorolt játékosa is pályára lépett. A női világelső Iga Swiatek számára az orosz Jekatyerina Alekszandrova elleni mérkőzés a végállomást jelentette, míg a férfiaknál Carlos Alcaraz magabiztosan lépett túl a veterán Gael Monfilson.

 

Nagy meglepetéssel zárult a Miami Open tenisztorna női egyesének hétfői programja magyar idő szerint kedd hajnalban: a világelső Iga Swiatek 85 perc alatt két szettben 6:4, 6:2-re kikapott a világranglistán 16. helyen rangsorolt orosz Jekatyerina Alekszandrovától a legjobb 16 között. A 29 éves orosz pályafutása során első alkalommal győzte le a hivatalban lévő világelsőt, s a Swiatek elleni negyedik meccsén első sikerét ünnepelhette a lengyel ellen. A két éve ezen a tornán elődöntőig jutó Alekszandrova a négy közé jutásért az amerikai házicsatát Emma Navarro ellen megnyerő ötödik kiemelt Jessica Pegula ellen játszik majd.

Swiatekhez hasonlóan szintén nem élte túl a nyolcaddöntőt a hazaiak kedvence, a harmadik kiemelt Cori Gauff, aki a 2022-es világbajnok, a világranglistán egykor a 4. helyen álló, jelenleg 27. francia Caroline Garciától kapott ki döntő szettben. Garcia az első szettben hamar brékelőnyre tett szert, amit meg is őrzött a végéig, ám a másodikban Gauff játéka nagyot javult és kétszer is elvette ellenfele adogatójátékát, így 6:1-gyel egyenlített. A döntő játszmában aztán ismét a francia akarata érvényesült, és végül a felvonás elején és végén is fogadóként elvette az amerikai egy-egy játékát, így 6:2-re nyerve bejutott a legjobb nyolc közé – Miamiban pályafutása során először.

A férfiaknál a 3. forduló utolsó meccseit rendezték, s az első kiemelt Carlos Alcaraz magabiztos győzelemmel biztosította helyét a legjobb 16 között a 37 éves veterán Gael Monfils ellen. Kettejük mérkőzése számos látványos labdamenetet hozott, a két teniszező a közönség minden igényét kiszolgáló meccset vívott egymással, amelyen a spanyol mindkét játszmában kétszer vette el a francia adogatását, aki csak a második szettben tudott egyet eltüntetni a hátrányából, ám ez kevés volt ahhoz, hogy pályafutása során először legyűrje Alcarazt.

Alcaraz a folytatásban az olasz Lorenzo Musettivel találkozik, aki kisebb meglepetésre két szoros játszmában búcsúztatta a 16. kiemelt Ben Sheltont, s ezzel pályafutása során az első nyolcaddöntőjére készülhet Miamiban. Ennél is szorosabb meccsen jutott a legjobb 16 közé a tornát három évvel ezelőtt már megnyerő lengyel Hubert Hurkacz, aki a rövidítésben eldőlő két játszma után döntő szettben diadalmaskodott az amerikai Sebastian Korda ellen. A 11. kiemelt bolgár Grigor Dimitrov viszont mindössze egyetlen játékot engedélyezett Yannick Hanfmann-nak, így a nap legsimább győzelmével került a 4. fordulóba.

 

ATP 1000-ES TORNA, MIAMI (kemény pálya, 8.995 millió dollár)
NŐI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Szakkari (görög, 8.)–Kalinszkaja (orosz, 22.) – játék nélkül
Putyinceva (kazah)–Kalinyina (ukrán, 32.) 6:4, 7:6 (7–5)
Ribakina (kazah, 4.)–Keys (amerikai, 17.) 6:3, 7:5
Azarenka (fehérorosz, 27.)–Boulter (brit, 24.) 7:5, 6:1
Garcia (francia, 23.)–Gauff (amerikai, 3.) 6:3, 1:6, 6:2
Collins (amerikai, )–Cirstea (román, 19.) 6:3, 6:2
Pegula (amerikai, 5.)–Navarro (amerikai, 20.) 7:6 (7–1), 6:3
Alekszandrova (orosz, 14.)–Swiatek (lengyel, 1.) 6:4, 6:2

FÉRFI EGYES
3. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)  
Hurkacz (lengyel, 8.)–Korda (amerikai, 28.) 7:6 (7–5), 6:7 (5–7), 6:3
Dimitrov (bolgár, 11.)–Hanfmann (német) 6:1, 6:0
Musetti (olasz, 23.)–Shelton (amerikai, 16.) 6:4, 7:6 (7–5)
Alcaraz (spanyol, 1.)–Monfils (francia) 6:2, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik