Tenisz: az első kiemelt sincs már versenyben Székesfehérváron

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 17:42
Fotó: Getty Images
Újabb sztárjátékos búcsúzott a Kiskút Opentől: a székesfehérvári 75-ös besorolású challengertorna első körében kiesett az első kiemelt, egyszeres Grand Slam-győztes Dominic Thiem, miután két játszmában kikapott a selejtezőből érkező lengyel Daniel Michalskitól.

 

Közönségszórakoztató mérkőzést játszott az első kiemelt osztrák Dominic Thiem (ATP-91.) a selejtezőből érkező, a világranglistán több mint kétszáz pozícióval lejjebb elhelyezkedő Daniel Michalskival (295.). A lengyel a találkozó legelejétől felvette a kesztyűt a 2020-as US Open győztesével, alaposan megdolgoztatta ellenfelét, ekkor viszont az még nem látszódott, hogy végig képes lesz tartani az iramot, és veszélyeztetné Thiem továbbjutását – végül így lett, ráadásul két szettben.

Az első játszma közepéig fej fej mellett haladtak a felek, alaposan meghajtották egymást, némelyik gém kilenc, akár tizenhárom labdamenetig is eltartott, mire eldőlt valamelyik versenyző javára. A legelső játékot Thiem nyerte fogadóként – ekkor még valószínűleg nem számított a közönség arra, hogy ez lesz az egyetlen brék az osztráktól. Hiába a hosszú labdamenetek, Michalskinak legtöbbször volt válasza az ütésekre, szinte minden labdát elért, sőt, többször variálta is a játékot váratlan nyesésekkel, melyek olykor be is jöttek, 2:1-nél pedig visszabrékelt a lengyel. A két játékos tovább gyűrte egymást, több mint egy óra eltelt a meccs kezdetétől, és még mindig csak 3:3 volt az állás, ekkor azonban Thiem elkezdett hibázni. 4:3-nál ismét elvesztette az adogatását, az utolsó két játékban mindössze egyetlen pontot szerzett, sokszor már a ritörnök sem mentek át, vagy ha átmentek, szélesek vagy hosszúak lettek a labdák. Thiem testbeszéde (beleértve a törölközőtartót egyszer érő dühös rúgást) arról árulkodott, igen mélyről kell felkapaszkodnia fejben, hogy a második játszmában felvegye a versenyt Michalskival.

Ideig-óráig össze is szedte magát, azonban az 1:1-nél semmire elbukott adogatását követően már csak futott az eredmény után. A lengyel játékos nem is vállalt nagy kockázatot innentől fogva, alig-alig hibázott, elég volt neki, ha csak biztosan visszateszi a labdákat. 4:3-as hátrányban Thiem egy bréklehetőséget nem használt ki, ez pedig az utolsó esélynek bizonyult, hogy játékban maradjon – a következő gémben Michalski már fogadóként megnyerhette volna a mérkőzést, ezt az esélyt még elszalasztotta, de az utolsó játékban kényelmes helyzetbe került, és három meccslabdából az elsőt ki is használta, miután Thiem hálót ütött.

„Nem mondanám, hogy olyan rosszul játszottam – kezdte az értékelést a mérkőzést követően Dominic Thiem. – Igen jól kezdtem, kettő nulla után kettős breakelőnyre, és így a három nullára is megvolt az esélyem, de ehelyett visszajött az ellenfelem kettő kettőre, és átvette a vezetést. Aztán már nem játszottam olyan agresszívan, mint az első néhány gémben, az ellenfelem pedig végig kiválóan teljesített, ahogy kissé visszaestem, ő kihasználta. Arra kell törekedjek a következő versenyeken, hogy a meccsek végéig fenntartsam azt a szintet, amelyet itt az első néhány játékban hoztam.”

A korábban világranglista-3. osztrák játékos 2021-től sérülésekkel és formahanyatlással küzdött és küzd, év elején pedig megpendítette, 2024-ben talán az utolsó esélyt adja meg magának, hogy visszataláljon régi önmagához. Erről is szót ejtett veresége fényében. „Továbbra is motivált vagyok, de ha folytatódnak a vereségek, nem jutok feljebb a ranglistán és nem fejlődök annyit, mint szeretnék, akkor visszavonulok. Viszont egyelőre még nem akarok erre gondolni, a jelenre szeretnék koncentrálni és a fejlődési lehetőségeimre.”

Daniel Michalski idén először aratott győzelmet egy torna főtábláján.

TENISZ
ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (74 825 euró, salak)
FÉRFI EGYES
1. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Daniel Michalski (lengyel)–Dominic Thiem (osztrák, 1.) 6:3, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik