Dominic Thiem jelenléte extra motivációt ad Piros Zsombornak

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 13:36
Piros Zsombor minden meccset és pontot próbál megbecsülni (Fotó: huntennis.hu)
Vasárnap a selejtezőkkel elkezdődik a 2024-es Kiskút Open – a férfi challengertorna, melynek főtáblás küzdelmei március 11–17. között tartanak, idén 75-ös besorolású a tavalyi 50-es kategória után, és Dominic Thiem, valamint Richard Gasquet személyében két világsztár is tiszteletét teszi Székesfehérváron.

Tavaly után ismét férfi challengertorna helyszíne lesz a székesfehérvári Kiskút Tenisz Klub, ám ezúttal eggyel magasabb kategóriájú versenyt rendeznek itt, a 2023-ban 50-es besorolású viadal idén 75-ös szintre emelkedett. Illetve amint az már ismert, két sztárjátékos is leadta nevezését a tornára, a 2020-as US Opent megnyerő osztrák Dominic Thiem és a 2012-es londoni olimpián bronzérmes francia Richard Gasquet.

Az e hét vasárnapi selejtezőt követően március 11–17. között tartó megméretés felvezetéseként tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Magyar Teniszszövetség (MTSZ).

„Büszkék vagyunk rá, hogy ismét megrendezhetjük ezt a versenyt Székesfehérváron – jelentette ki Sütő Csilla, az MTSZ főtitkára. – Kiemelt stratégiai pont szervezetünknek minél több nemzetközi versenyt tarthani itthon, az ilyen tornák ugyanis kiváló lehetőséget nyújtanak a játékosainknak, hogy hazai pályán is megmutathassák magukat. Az pedig nem megszokott, hogy egy hasonló versenyre két ilyen világsztár is jelentkezzen, mint Dominic Thiem és Richard Gasquet, úgyhogy a szövetség is fokozott izgalommal várja a tornát!”

A főtitkár hozzátette, a hazai Davis-kupa-rendezvényeken bebizonyosodott, hogy piacképes, eladható sportról van szó, a nézőket és a szponzorokat is tekintve, mely optimista látásmódot ad a szövetségnek, és remélhetőleg még több challengertornát rendezhetnek a jövőben.

„Amikor ez a verseny először szóba került először másfél éve, akkori szándékunk szerint négy-öt magyar játékosnak akartunk jó lehetőséget biztosítani a pontok szerzésére, esetleg még hatodikként Fucsovics Mártonnak, ha erre lett volna szüksége, de szerencsére nem került ilyen helyzetbe az elmúlt két évben – mutatott rá Bardóczky Kornél, a szövetség fejlesztési igazgatója. – Tavaly Marozsán Fábián is berobbant az ATP-tornák mezőnyébe, így idén már nem játszik, ám Piros Zsombor esetében, aki hosszú ideje igen közel áll ahhoz, hogy bejusson a legjobb százba, nagyszerű lenne, ha egy jó fehérvári szerepléssel itthon lépné át ezt a bűvös határt. Ami a szervezést illeti, jó úton járunk, a tervek szerint haladunk, pénteken már az utolsó simításokat végezzük, rendbe tettük a pályákat, hogy a magyar játékosok már a helyszínen készülhessenek. A helyszín tulajdonosával, Viszló Csabával is remek az együttműködésünk, az ott dolgozók is mindent megtesznek, hogy a létesítmény kellőképpen kiszolgálja a résztvevőket.”

Nagy Zoltán, a Davis-kupa-csapat szövetségi kapitánya ezt követően felsorolta a magyar résztvevőket. „Piros Zsombor és Valkusz Máté alanyi jogon főtáblásak, nekik esélyük van egészen akár az elődöntőig, döntőig jutni. Fajta Péter, Füle Mátyás és Boros Attila szabadkártyát kaptak az indulásra, ők az év többi részében kisebb kategóriájú versenyeken szerepelnek a ranglistahelyezésükből adódóan, nekik nagyszerű megméretési és kiugrási lehetőség lehet ez a verseny. Továbbá a selejtezőben indul Kincses Kolos és Kisantal Botond, a korábbi Dk-csapattag Madarász Gergely, valamint Mészáros Patrik.”

Végül a világranglista-106. Piros Zsombor kapott szót, aki kiemelte igyekszik megbecsülni a hazai versenyeken történő szereplés lehetőségét, mivel ritkán van erre alkalma „Minden pillanatot, minden meccset, pontot próbálok minél inkább megbecsülni hazai közönség előtt, tavaly is így tettem. Itt kezdjük a salakpályás szezont, kissé nehézséget okoz átállni kemény pályáról, de sokan kijönnek majd drukkolni, köztük a családtagok, barátok is, mindez plusz motivációt jelent.”

A február közepén Cherbourg-ban karrierje ötödik challengertorna-győzelmét megszerző Piros felidézte legfrissebb sikerét. „Derült égből villámcsapásként ért, nem volt benne a levegőben a tornagyőzelem, nem is nyertem korábban fedett kemény pályás versenyt. De az edzések alatt minden jól alakult, voltak hosszan tartó párharcaim, de álltam a sarat, és a döntőre minden összeállt, melyben viszonylag sima győzelmet arattam (a francia, 190. Matteo Martineau ellen 6:3, 6:4 – a szerk.). Ez talán megtöri az előző hónapok rosszabb formáját, és remélem, lendületet ad, hogy betörjek a top százba.”

Lapunk kérdésére Piros hozzátette, jobb formában érzi magát tavalyhoz képest, amikor egy hosszabb vereségsorozat után, alacsony önbizalommal érkezett a viadalra, és a negyeddöntőig jutott. 

„A tornagyőzelem érzése még bennem van, ez segíthet, illetve a hazai pályán szereplés is különleges, mindent bele szeretnék adni. Plusz motivációt adhat egy esetleges Dominic Thiemmel közös döntő, már az is hatalmas dolog lenne nekem, ha megoszthatnám vele a pályát.”

Cherbourg után két, egymást követő tenerifei versenyen is indult a 24 éves teniszező, ám mindkettő első körös vereséggel zárult.

„A tornagyőzelem utáni első verseny szerintem nem mérvadó, mivel egy napon volt átállni a nyolc fokról a harmincötre, fedett pályáról szabadtérre. A másodiknál már hozzászoktam a körülményekhez, az a vereség rajtam múlt, minden adott volt a jó szerepléshez, de ellenfelem (a 311. olasz Raul Brancaccio – a szerk.) játéka nem feküdt annyira, kihasználta a hibáimat, és döntő játszmában nyert. Másfél éve is kikaptam tőle, lehet, a mumusom lesz a közeljövőben, de mindenképp szeretnék még játszani és bizonyítani ellene.”

A 2024-es Kiskút Openre belépőket értékesítenek, melyekhez csak online lehet hozzájutni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik