Tenisz: fordulatos mérkőzésen maradt alul Valkusz az elődöntőben

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 23:07
null
Valkusz Máténak nem sikerült a döntőbe jutás Portugáliában (Fotó: Getty Images)
Kifejezetten lüktető találkozót láthatott, aki élőben követte Valkusz Máté és Duje Ajdukovic elődöntős párharcát a bragai 75-ös challengertornán, az ütközetből a horvát játékos került ki győztesen.

 

Karrierje negyedik döntőjére készülhetett volna Valkusz Máté (világranglista-236.) ATP-challengertornákon, és nem is állt távol attól, hogy átugorja a lécet Duje Ajdukovic (199.) ellen a bragai verseny elődöntőjében szombaton – ám a jó kezdés után többnyire a horvát ellenfél akarata érvényesült, főleg a második játékrészben, így Ajdukovic döntőzhet. Valkusz idén negyedik alkalommal jutott legalább a négy közé, de míg április végén Ostravában és május végén Szkopjéban finálét játszhatott (előbbit elvesztette, utóbbit megnyerte), a mostani eredmény a januári tenerifei tornához hasonlítható, ott is az elődöntő jelentette a végállomást. Ajdukovic ezen a héten érte el karriercsúcsot jelentő helyezését a világranglistán, az év első felében három ITF-tornát is megnyert, míg a Lüdenscheidben rendezett ATP-challengeren a selejtezőből érkezve hét mérkőzésen diadalmaskodva, mindössze két játszmát bukva hódította el a serleget.

Bár mind Ajdukovic, mind Valkusz számos alkalommal esett ki az első körben a közelmúltban, valamelyest a horvát teniszező várta kedvezőbb helyzetből az összecsapást – mindkét teniszező játszott az előző héten Nagyszebenben, és miközben Valkusz rögtön búcsúzott, Ajdukovic a negyeddöntőig ment. A feltételezett jobb formából kezdetben nem sok látszott – a második játékban három breaklabdát hárítva fordított Valkusz, 3:3-nál fogadóként nyert, és ugyan ezt az előnyét gyorsan elbukta, 5:5-nél ismét elvette ellenfele adogatását, így csak a saját szervájára kellett figyelnie, és hozta is a játszmát. Sokáig leginkább az első adogatásból megnyert pontok hetven százalék körüli arányával emelkedett ki a magyar játékos.

A második felvonásban viszont már kevés esélye volt Valkusznak, Ajdukovic egyre gyarapította nyerő ütéseit. A magyar teniszező a szett végére kettős breakhátrányba került, nem tudta megakadályozni horvát riválisa egyenlítését.

A döntő játszma önmagában is olyan hullámzó képet mutatott, mint összességében az egész találkozó. A 2:1 utáni nyertes fogadójáték után még úgy tűnt, Valkusz jöhet ki győztesen a „csiki-csukiból”, Ajdukovic utolérte, 4:4-nél pedig különösen fájdalmas volt a kettős hibával elbukott szerva Valkusztól – közvetve ez is vezetett a vereségéhez, Ajdukovic az első mérkőzéslabdájával lezárta a párharcot adogatóként.

Valkusz Máté a négy közé jutással harminc ranglistapontot szerzett, a szombat kora esti élő táblázaton a 213. helyen szerepel. Ha a jövő heti lisszaboni challengeren is legalább ilyen szépen teljesít, jó esélye van belépni a legjobb kétszáz közé

„Kemény mérkőzésen vagyok túl, a Wimbledon előtti sérülésem, a porckoronggyulladás után nem vagyok még olyan sorozatterhelésre felkészülve, amilyet a bragai torna jelentett, sem fizikailag, sem mentálisan. Ajándékként tekintek rá, hogy ennyit ki tudtam hozni magamból ezen a héten. Nyerhető meccs volt a szombati is, a döntő szettben 4:1-hez is volt labdám – ugyanakkor szerintem nem véletlen, hogy kikaptam. Nagyon fáradtnak éreztem magamat, meg is sérülhettem volna, ha még a vasárnapi döntőben is pályára lépek. A meccs végén már alig bírtam erőt vinni az ütésekbe Ajdukovic ellen, sokat hibáztam. Rengeteget adtam ki magamból, de úgy döntöttünk, a jövő hétre is maradunk Portugáliában, megyünk Lisszabonba, ez lesz az utolsó salakos versenyem idén, hiba lenne kihagyni. Elhozom a lehető legtöbb pontszámot, ami bennem van, bízom a legjobbakban” – nyilatkozta Valkusz Máté.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, NEMZETI EDZÉSKÖZPONT (5 000 000 forint, salak)
Férfi egyes. Döntő
 Boros Attila (Vasas SC, 3. kiemelt)–Mészáros Patrik (Next TA) 6:3, 3:6, 6:1
FÉRFITORNÁK
ATP 500-AS TORNA, PEKING (3 633 875 dollár, kemény)
Egyes. 2. forduló

Medvegyev (orosz, 2.)–De Minaur (ausztrál) 7:6, 6:3
Humbert (francia)–Rubljov (orosz, 5.) 5:7, 6:3, 7:6
ATP-CHALLENGERTORNA, BRAGA  (73 000 euró, salak)
Egyes. Elődöntő

Ajdukovic (horvát)–Valkusz Máté 5:7, 6:1, 6:4
NŐI TORNÁK
WTA 500-AS TORNA, TOKIÓ (780 637 dollár, kemény)
Egyes. Elődöntő

Pegula (amerikai, 2.)–Szakkari (görög, 4.) 6:2, 6:3
V. Kugyermetova (orosz, 8.)–Pavljucsenkova (orosz) 7:6, 6:7, 6:3
WTA 250-ES TORNA, NINGPO (259 303 dollár, kemény)
Egyes. Döntő

Dzsabur (tunéziai, 1.)–Snajder (orosz) 6:2, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik