US Open: újabb Djokovics–Alcaraz csata jöhet az Egyesült Államokban

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2023.08.28. 09:52
null
A papírforma New Yorkban is Carlos Alcaraz (balra–Novak Djokovics döntőt ígér (Fotó: AFP)
Ha a papírformát vesszük figyelembe, nehezen gondolhatunk másra, mint hogy a férfiaknál a cin­cinnati mestertorna után ismét a spanyol ifjú titán, Carlos Alcaraz és a szerb veterán, Novak Djokovics között dőlhet el a US Open sorsa. A pályán azonban bármi megtörténhet, és természetesen az ellenfeleknek sem lehet más célja, mint hogy a legnagyobbakat megverve valamelyikük megszerezze a trófeát, de ebben a versengésben arra a két sportolóra irányul a legtöbb figyelem, akik évek óta kiemelkednek a mezőnyből. Ezt bizonyítja az is, hogy ők ketten nyerték meg az összes Grand Slam-tornát a 2022-es wimbledoni verseny óta: hármat Djokovics, kettőt Alcaraz.

 

Nagy kérdés továbbá, hogy a spanyol képes lesz-e címet védeni (először kerül ebbe a helyzetbe pályafutása során), vagy Djokovics huszonnégyre növeli-e majortorna-sikerei, ezzel együtt négyre a US Openen aratott győzelmei számát. Kettejük párharca aligha alakulhatna izgalmasabban, az augusztus 20-án záruló, Cincinnatiben zajló 1000-es torna döntője után az idén minden borításra jutott már egy rangadó, az állás 2–1 jelenleg a szerb javára. Djokovics nyert a salakos Roland Garros elődöntőjében és a kemény pályás Cincinnati torna fináléjában, míg Alcaraz a wimbledoni füves torna döntőjében győzött. A két játékost mindössze húsz pont választja el a világranglistán, de ha mindketten döntőbe jutnak, Alcaraz csak tornagyőzelemmel maradhat az élen, mivel a címvédés a pontok védelmével is jár: a tavalyi sikerért járó 2000 egység biztosan kiesik. Djokovicsnak ilyen problémái nincsenek, hiszen az akkori Covid-szabályok miatt nem is tudott játszani New Yorkban 2022-ben.

Alcaraznak némileg nehezebb a sorsolása, a negyeddöntőben ugyanis összekerülhet a Torontóban karrierje első mestertornáját megnyerő olasz Jannik Sinnerrel, majd utána az idén öt versenyen is győztes orosz Danyiil Medvegyevvel, míg előzetesen Novak Djokovicsnak először a négy között jöhet egy nehezebb párharc a tavalyi döntős norvég Casper Ruuddel. A magyar férfi főtáblások nem kaptak egyszerű sorsolást: Fucsovics Márton az amerikai Sebastian Kordával, Marozsán Fábián a francia Richard Gasquet-val, míg Balázs Attila Medvegyevvel csap össze az első körben.

Fucsovics Márton az amerikai Sebastian Korda ellen kezd az Egyesült Államokban (Fotó: Imago Images)
Fucsovics Márton az amerikai Sebastian Korda ellen kezd az Egyesült Államokban (Fotó: Imago Images)

 

A hölgyeknél a lengyel Iga Swiatek és a fehérorosz Arina Szabalenka a két éllovas, de mellettük érdemes lesz odafigyelni például a hazai pályán versenyző Jessica Pegulára és Coco Gauffra is: előbbi a montreali, utóbbi a cincinnati mestertorna megnyerésével friss tornagyőztesnek mondhatja magát. Ha valamelyikük nyer, 2017 után ismét amerikai győztese lehet az egyesült államokbeli GS-nek: akkor Sloane Stephens verte meg honfitársát, Madison Keyst a döntőben. Gauff a negyeddöntőben futhatna össze Swiatekkel, akinek a címvédés is kockán forog; Pegula ellenfele pedig a wimbledoni győztes cseh Markéta Vondrousová lehetne. Swiatek egyébként az Australian Open nyolcaddöntőjében a kazah Jelena Ribakinától elszenvedett veresége óta minden tornán legalább a negyeddöntőig jutott, és ő lehetne az első játékos Venus Williams 2000-es és 2001-es sikere óta, aki 23 éves kora előtt egymás utáni US Open-győzelmeket tudhatna magáénak. Szabalenka mellett az szól, hogy ő vezeti az idei WTA Tour-ranglistát; bár a nyolc között neki sem lesz könnyű ellenfele, ha az esélyeknek megfelelően a tunéziai Onsz Zsaburral kell szembenézzen – második GS-sikerét üldözi (illetve a potenciális világelsőséget egy végső sikerrel), miközben Swiatek az ötödiket.

A magyarokat Udvardy Panna képviseli a főtáblán a nőknél, aki az ausztrál Ajla Tomljanoviccsal mérkőzik meg az első körben.

Udvardy Panna tudja mit kell játszania az ausztrál Alja Tomljanovics ellen (Fotó: Nemzeti Sport)
Udvardy Panna tudja mit kell játszania az ausztrál Alja Tomljanovics ellen (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik