Balázs Attila 14 hónapja nyeretlen, mégis tízmilliókat keresett vele

Vágólapra másolva!
2023.08.30. 14:16
null
Balázs a Medvegyev elleni mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, Balázs Attila kedden, a US Openen 6:1, 6:1, 6:0-ra kikapott a világranglistán 3. Danyiil Medvegyevtől, ám így is 81 500 dollárral gazdagodott. Több mint egy éve nem nyert meccset, ugyanakkor majdnem negyedmillió dollárt keresett. Balázs sorozatban hetedik vereségét szenvedte el, mégis odafért a főtáblára a US Openen. Mutatjuk, mi áll a háttérben.

A közösségi médiát használó teniszrajongók körében értetlenséget váltott ki, hogyan lehetséges, hogy a világranglistán nem szereplő játékos alanyi jogon főtáblás legyen és a világ legnagyobb teniszstadionjában, az Arthur Ashe Stadionban játsszon a világ egyik legjobb kemény pályás játékosa, a torna korábbi bajnoka, Danyiil Medvegyev ellen a US Open 1. fordulójában.

A kérdéses teniszező Balázs Attila, s a kérdés nyilván azért kerülhetett elő, mert a 34 éves magyar tükörsimán, a korábbi világelső oroszt minimális ellenállásra kényszerítve mindössze 77 perc alatt, csupán két játékot nyerve szenvedett vereséget.

A válaszhoz bő három évet vissza kell ugornunk az időben: 2020 elején Balázs élete formájában játszott, a riói 500-as tornán elért elődöntője után megelőzte Fucsovics Mártont, s a 76. helyen állt a világranglistán, vagyis ő volt a legmagasabban rangsorolt magyar teniszező. Aztán jött a világjárvány, az idény félbeszakadt, s mire augusztusban újraindult a teniszélet, a korábbi jó forma elillant. Ráadásul 2021 februárjában kiújult Balázs lábsérülése, ami több mint 14 hónap kényszerszünetet jelentett számára. A kihagyás alatt kérte az ATP-től a védett ranglistahelyezést, és ebben rejlik a mostani szereplésének a titka is. A védett ranglistahelyezést legalább hat hónapig folyamatosan sérült teniszezők kérhetik, és ez azt jelenti, hogy a sérülés első három hónapjának átlagos világranglista-helyezését használva nevezhetnek a sérülésük hosszától függően 9, maximum 12 tornára. Ez a helyezés Balázs esetében a 101. lett, miután 2021 február és áprilisa közötti három hónapban a világranglistás helyezéseinek ez lett az átlaga.

Balázs 2022 áprilisában tért vissza, ám szűk két hónap – két győztes és öt vesztes meccs után – ismét kérte a ranglistája befagyasztását, orvosi papírokkal alátámasztva, hogy nem gyógyult fel korábbi sérüléséből. Ezt a kérelmet is elfogadta az ATP, ráadásul ezúttal már 10 tornára nevezhetett be 101.-ként.

Így indulhatott tehát Balázs a US Openen, és léphetett pályára Medvegyev ellen. Hogy aztán a 6:1, 6:1, 6:0-s vereségnek sportszakmai szempontból mekkora értéke van, azt nem tisztünk megítélni, ám anyagilag mindenképpen megérte. S most nem csupán arról van szó, hogy Balázs a keddi veresége ellenére 28.5 millió forintnak megfelelő pénzdíjat tehet zsebre – a US Open hivatalos honlapján megtalálható nyilvános adatok szerint az 1. fordulóból kiesők 81 500 dollárral gazdagodnak.

Balázs közel 16 hónapja, 2022 májusának eleje óta nem nyert mérkőzést. Azóta a US Opennel együtt hét tornán indult, összesen 17 játszmát játszott, amelyek során 23 játékot nyert meg – szettenként átlagosan 1.35-öt. Ezzel a teljesítménnyel összesen 216 975 eurónyi pénzdíjat gyűjtött össze – a US Open dollárban, a Wimbledon angol fontban fizet, így ezeket átszámoltuk euróra. Ez forintban csaknem 82.3 millió forint.

Balázs idén áprilisi visszatérése előtt úgy nyilatkozott, a jövő évi Australian Open még pont beleférne neki a február 5-i határidőig, amíg használhatja a védett ranglistás helyezését.

Ott idén 106 250 ausztrál dollár volt a pénzdíj az 1. körben búcsúzóknak – kicsi híján 24 millió forint…

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy egy profi teniszezőnek nem kevés a költsége, elég csak a rengeteg utazásra és szállásra, valamint az edzők, orvosok bérére gondolni, de említhetnénk adott esetben a felszerelés költségeit is – mindössze egy darab profiknak való ütő minimum 100–120 ezer forint, de persze jóval drágábban is akad, ami még jobb minőséget jelent, és biztosak lehetünk benne, hogy állandó fogyóeszköznek számít – főleg az idegesebb természetű játékosok körében. S azt sem szabad elfelejteni, Balázs Attila megküzdött azért, hogy 2020-ban egészen a világranglista 76. helyéig jusson.

Mindezeket figyelembe véve – s azt, hogy Balázs Attila a sérülése alatt nem tudott pályára lépni, s nem voltak bevételei, csupán megnövekedett orvosi költségei –, korántsem biztos, hogy nem szolgált rá a fenti összegre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik