Novak Djokovics Ruud legyőzésével 23. egyéni GS-tornagyőzelmét aratta

Vágólapra másolva!
2023.06.11. 14:40
A viadal harmadik kiemeltje, Novak Djokovics nyerte a Roland Garros férfi egyesének döntőjét a negyedik helyen rangsorolt norvég Casper Ruud ellen, ezzel a szerb teniszklasszis megszerezte pályafutása 23. Grand Slam-tornagyőzelmét.

TENISZ
ROLAND GARROS, PÁRIZS
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb, 3.)–Casper Ruud (norvég, 4.) 7:6 (7
–1), 6:3, 7:5

Minden amellett szólt, hogy sporttörténelmi pillanatoknak lehetünk részesei vasárnap este Párizsban, a Roland Garros döntőjében ugyanis Novak Djokovics arra készült, hogy begyűjtse pályafutása 23. egyéni Grand Slam-tornagyőzelmét, és ezzel a vonatkozó örökranglista élére ugorjon, lehagyva a 22 elsőségnél járó Rafael Nadalt.

Ebben a 4. kiemelt Casper Ruud próbálta megakadályozni a szerbet, miután a korábbi négy mérkőzésükön rendre két játszmában kikapott, s csupán egy rövidítést tudott felmutatni a közös múltból. No, eddig ma is eljutott az első szettben a dicséretesen küzdő 24 éves norvég, akit azért nem a szél fújt be a Philippe Chatrier Stadionba a döntőre. A legutóbbi öt GS-tornán ez már a harmadik fináléja – más kérdés, hogy a tavalyi Garros, majd US Open utolsó meccsén nem termett számára babér.

Szóval az első játszmában Ruud roppant jól kezdett, semmire hozta az adogatását, majd maratoni játék során azonnal brékelőnybe került a rengeteget hibázó Djokoviccsal szemben. A szerb már 4–1-es hátrányban is volt, amikor feljavult a játéka, s ahogy a ki nem kényszerített hibák elmaradtak, úgy nyert egyre több pontot, végül 4:2-nél visszabrékelt. Ugyan a folytatásban mindketten jutottak fogadóelőnyhöz, végül rövidítésbe keveredtek a felek. Ebben pedig Djokovics hengerelt, végül 7–1-re nyerte a tie-breaket, és ezzel 83 perc alatt az első szettet is.

A második felvonás elején ezúttal Ruud vesztette el a szervajátékát, és Djokovics teljesítménye oly mértékben javult, hogy adogatóként mindössze öt pontot vesztett, s a visszabrékelés lehetőségének még a közelébe sem engedte a norvégot az így is 53 percig tartó szettben.

A harmadik felvonásban újfent a korábbiaktól eltérő forgatókönyvet láthattunk – leszámítva, hogy Djokovics továbbra is kiválóan adogatott –, ezúttal ugyanis 5:5-nél jött az első brék, amikor Djokovics semmire vette el az addigra már hitét vesztő Ruud adogatását, s végül a második meccslabdáját érvényre juttatva ő lett a férfi teniszezők első 23-szoros egyéni Grand Slam-tornagyőztese.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik