Lassan elfogynak Novak Djokovics ellenfelei

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.06.13. 08:39
null
Bár a salakborításon nem szokott kiemelkedően szerepelni Novak Djokovics, a párizsi Roland Garroson lépett el a 22 Grand Slam-győzelemmel büszkélkedő Rafael Nadaltól az örökranglistán (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Immár 17 éve tartozik a nemzetközi tenisz krémjéhez Novak Djokovics, aki 2007-ben jutott először Grand Slam-döntőbe. Vasárnap a Roland Garroson a 23. GS-trófeáját nyerte meg, ezzel ő lett a férfimezőny rekordere, és szépen lassan kiöregszenek mellőle azok, akik képesek voltak felvenni vele a harcot.


TAVALY ÉV ELEJÉN ELNYŰHETETLENNEK TŰNT, Wimbledonban azonban felmondta a szolgálatot Rafael Nadal teste, s a visszatérése is kérész­életű volt, az is előfordulhat, hogy az idei Australian Open második fordulójában láthattuk utoljára tétmeccsen. Távollétében a salakon kissé botladozó Novak Djokovicsnak nem maradt érdemi ellenfele a három nyert szettig tartó Grand Slam-mérkőzéseken, még leggyengébb borításán sem. Egészen elképesztő a teljesítménye: csak a negyeddöntőben, Karen Hacsanov ellen és a legjobb négy között, Carlos Alcarazzal szemben veszített szettet a vasárnap óta 23-szoros Grand Slam-győztes szerb klasszis.

Nem esik jól leírni, de az elmúlt években megszokotthoz képest meglehetősen lapos salakos majortorna zárult le a hétvégén, a férfiaknál talán egyetlen igazán érdekfeszítő mérkőzés volt idén Párizsban. Az előrehozott fináléként elkönyvelt Alcaraz–Djokovics találkozón – amelyen bizonyos szempontból a múlt, az előző generáció utolsó, még csúcsformában taroló képviselője találkozott a jövővel, az elkövetkező időszak legnagyobb sztárjelöltjével – a fiatal spanyol két szettig bírta a gyűrődést. Nagy kérdés, miért mondta fel a szolgálatot a teste, miért kezdett éppen akkor görcsölni tetőtől talpig – előbb a keze, majd a lába is –, amikor egyébként elkapta a fonalat 36 éves, rutinos riválisával szemben, és neki állt a zászló… Saját bevallása szerint a feszültség, a rá nehezedő teher készítette ki. És miért ne hinnénk el neki?

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Az az igazság, hogy a jövő ígéretei nem bírják a nyomást a „régi nagyokkal” szemben, nem tudják elviselni a mentális terhet, a hullámzást, amit egy három nyert szettig tartó Grand Slam-mérkőzés jelent. Már önmagában véve az is ijesztő, hogy egy több mint húsz Grand Slam-győzelmen túl lévő klasszis áll velük szemben. Néha kijöhet a lépés – mint Danyiil Medvegyevnek 2020-ban a US Openen, amelyen a fináléban Djokovicsot győzte le –, de az ilyen esetek még a két nyert játszmáig zajló, sima ATP-mérkőzéseken sem túl gyakoriak, nemhogy a csúcsot jelentő Grand Slameken. Tavaly Nadal győzött az Australian Openen és a Roland Garroson, ráadásul Wimbledonban sem kapott ki, nyertes negyeddöntője után sérülése miatt nem állt ki Nick Kyrgios ellen a legjobb négy között. Novak Djokovicsot a koronavírus elleni oltatlansága tartotta távol Melbourne-től, Párizsban Nadal győzte le, Wimbledont megnyerte. A US Openre ugyan visszatért a 22-szeres GS-bajnok spanyol, de a csúcsformától még messze volt, s tulajdonképpen azóta sem érte utol magát. Az akkor még 21 trófeával büszkélkedő szerb – az Australian Openhez hasonlóan – oltatlansága miatt nem indulhatott, végül Carlos Alcaraz győzött New Yorkban.

A nagy hármas hivatalosan még aktív két tagja, ha egészséges, jóformán vagy egymást győzi le a legnagyobb viadalokon, vagy ha csak az egyikük indul, és elkerülik a sérülések, meg is nyeri a megméretést. Márpedig Novak Djokovicsot többnyire elkerülik… Nincs még egy olyan játékos a férfimezőnyben, aki annyira odafigyel felkészülése minden elemére, a táplálkozástól kezdve a levezetésen, nyújtáson át a preventív jellegű gyakorlatokig, mint ő – így még jó néhány olyan év lehet hátra aktív karrierjéből, amikor topteniszt láthatunk tőle, noha már 36 éves a hatszoros világbajnok játékos.

A múlt héten még Carlos Alcaraz (balra) volt a világelső, hétfőtől már az őt a Roland Garros elődöntőjében kiejtő Novak Djokovics (jobbra) (FOTÓ: GETTY IMAGES)
A múlt héten még Carlos Alcaraz (balra) volt a világelső, hétfőtől már az őt a Roland Garros elődöntőjében kiejtő Novak Djokovics (jobbra) (FOTÓ: GETTY IMAGES)

 

Grand Slam-döntőben a szerb klasszist 17 év alatt mindössze öt teniszező tudta legyőzni: Rafael Nadal, Ro­ger Federer, Andy Murray, Stanislas Wawrinka és Danyiil Medvegyev. 34 finálét játszott, ebből 23-at megnyert. Az Australian Openen egyetlen serlegért vívott csatát sem veszített el. Federer visszavonult, Nadal többet sérült, mint amennyit egészséges, és már bejelentette: 2024 lesz az utolsó éve az ATP Touron. Murray teljesítménye, kitartása egészen elképesztő, az, hogy protézissel a csípőjében még mindig próbálkozik, és még képes kiugró eredményre, lenyűgöző, de a csúcsra már nem fog felérni. Ahogyan Wawrinka sem, aki a top százig azért visszaküzdötte magát sérülése után, de feljebb érdemben nem tud lépni. Medvegyev teljesítménye nem elég kiegyensúlyozott ahhoz, hogy rendszeresen eljusson a végelszámolásig, és vérre menő csatákat vívjon Djokoviccsal a Grand Slameken.

És mi a helyzet a többiekkel? Dominic Thiem már 29 éves, és a csuklóműtétje óta nem talált magára. Alexander Zverev tavalyi Roland Garros-elődöntős horrorbalesete óta csak árnyéka önmagának. Nick Kyrgios teljesen kiszámíthatatlan. Jannik Sinner, Holger Rune, Carlos Alcaraz, Sztefanosz Cicipasz és Casper Ruud nem bírja a nyomást. Lehet, hogy nem is erősödnek meg annyira ebből a szempontból, hogy legyőzzék Novak Djokovicsot három nyert szettig tartó döntőben, mielőtt a szerb visszavonul. Úgy tűnik, tényleg Novak Djokovics minden idők legjobb férfi teniszezője.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik