Billie Jean King-kupa: Gálfi győzött, vezetnek a mieink Egyiptom ellen

Vágólapra másolva!
2023.04.11. 11:47
null
Gálfinak köszönhetően jól indult a mieinknek a Billie Jean King-kupa (Fotó: Getty Images)
Gálfi Dalma könnyed győzelmével a magyar női teniszválogatott 1:0-ra vezet Egyiptom ellen Antalyában a Billie Jean King-kupa euro-afrikai zónájának I-es csoportjában.


Az ellenfél már túl volt az első párharcán, ugyanis a hétfői nyitányon – amikor a mieink szabadnaposak voltak – 2:1-re kikapott a házigazda törököktől.

Ami Magyarország és Egyiptom egymás elleni történelmét illeti, az eddigi egyetlen összecsapáson, 1999-ben a II-es csoportban a mieink 3:0-ra nyertek, akkor a győzelmeket Gubacsi Zsófia, Kuti Kis Rita és a Földényi Annamária, Mandula Petra duó szállította.

Antalyában a világranglistán 95. Gálfi sima mérkőzésre készülhetett, mivel a 940. helyezett Lamisz al-Husszein Abdel Aziz állt a háló túloldalán. Az afrikaiak éljátékosa, Majar Serif (61.) ugyanis hétfőn váratlanul visszalépett a viadaltól, így csak jóval szerényebb képességű teniszezők maradtak a névsorban. A keddi találkozó ennek megfelelően egyoldalú küzdelmet hozott, a balatonfüredi játékos 13 perc elteltével 4:0-ra vezetett, könnyedén hozta a szettet, majd 63 perc alatt nyert.

A továbbiakban a második „szinglit” Bondár Anna (87.) játssza Szandra Szamirral (455.), majd párosban Jani Réka és Tóth Amarissa lép pályára Lamisz al-Husszein Abdel Aziz és Rana Serif Ahmed ellen a Megasaray Tennis Academy salakján.

A szombatig tartó tornán Palágyi Miklós kapitány együttese még a lettekkel, a hollandokkal és a rendező törökökkel csap össze – érdekesség, hogy a csoportban csak a magyar válogatott büszkélkedhet top 100-as teniszezővel. A két csoportgyőztes automatikusan továbbjut – de a pozíciók meghatározása végett megmérkőznek egymással a záró napon –, a két csoportmásodik rájátszást vív a harmadik továbbjutó helyért.

A mieink a tavalyi csoportküzdelmekben mind az öt párharcukat megnyerték, majd a novemberi rájátszásban 3:0-ra kikaptak a románoktól Nagyváradon, így nem jutottak tovább a BJK-kupa döntőjének selejtezőjébe.

BILLIE JEAN KING-KUPA
A-CSOPORT
1. FORDULÓ
Magyarország–Egyiptom 1–0
– állás az első egyes után
Gálfi Dalma–Lamisz al-Husszein Abdel Aziz 6:1, 6:3
KÉSŐBB
Bondár Anna–Szandra Szamir
Jani Réka, Tóth Amarissa–Lamisz al-Husszein Abdel Aziz, Rana Serif Ahmed

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik