Tenisz: a lét volt a tét, el kellett ismerni a több száz milliós tartozást

K. R.K. R.
Vágólapra másolva!
2020.09.01. 11:11
null
Juhász Gábor a pénzügyi biztos nélkül semmit sem tehetett (Fotó: Nemzeti Sport)
A szövetségnek nem volt más választása, el kellett ismernie a több száz milliós tartozást, különben a felszámolási eljárás alatt még a tisztújító közgyűlést sem tarthatta volna meg.

 

Lázár János megválasztását követően számítani lehetett rá, de mégiscsak a Magyar Közlönyben megjelent határozat óta hivatalos: a kormány egyetért a teniszszövetség működési feltételeinek stabilizálása, konszolidációja, illetve az általa megvalósítani kívánt szakmai programok, fejlesztések támogatásával, így 2 501 250 000 forintos egyszeri átcsoportosítást rendelt el. Összegezhetnénk ezt annyival, hogy mostantól minden rendben, ám a történet nem ilyen egyszerű.

A múlt héten elsőként számoltunk be arról, hogy egy végrehajtó cég a szövetség valamennyi bankszámláját megterhelte az A-Z Produkció és az A-Z Tenisz Produkció kérelme alapján, s a számlákról minden pénzt leemelt. Lázár János közleményében figyelmeztetett, a végrehajtás miatt veszélyben a szövetség működése, és arra kérte az A-Z ügyvezetését, tulajdonosát és a mögötte álló szereplőket, hogy a leemelt több mint 500 millió forintot haladéktalanul juttassák vissza: „Mindenki tudja ebben az országban, hogy ezért a pénzért nem dolgoztak meg. Közbeszerzés nélkül elnyertek egy megrendelést, amelyért óriási összegeket követelnek, túlszámlázva az elvégzett munkájuk ellenértékét.”

Az ügy kapcsán két kérdés is felvetődik. Az első, hogyha 500 millió forint parkolt a szövetség számláján, akkor miért nem kezdi el törleszteni az adósságokat, ám erre Juhász Gábor főtitkár szerint egyszerű a magyarázat: az összeg célzott állami támogatásokból, meghatározott feladatok ellátására fordítandó összeg volt, amit a szövetség az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályok szerint nem költhet el semmilyen más kifizetésre. A második, hogy ha ennyire egyértelmű az A-Z túlszámlázása, akkor Juhász miért írta alá a megállapodást a tartozás fennállásáról és annak megfizetéséről?

„Februári főtitkárrá történő kinevezésem után a szövetséghez pénzügyi biztos került, akivel együttesen fel kellett tárnunk a szervezet pontos anyagi helyzetét, a tartozásállományt, annak érdekében, hogy a konszolidációhoz szükséges dokumentumokat benyújthassuk. A pénzügyi biztos hozzájárulása nélkül semmilyen kifizetés nem történhetett, semmilyen kötelezettséget nem vállalhatott a szövetség” – kezdte Juhász, akinek csak a főtitkári pozíciójával lett rálátása a pénzügyekre, korábban sportigazgatóként erre nem volt lehetősége. Elárulta, az A-Z-nek több lejárt számlája volt a könyvelésben a 2018–2019-es öt nagy verseny, a felnőtt és junior Davis-kupák, a 2019-es ATP- és WTA-torna megrendezésének költségei után.

A felszámolási eljárást megelőző ügyvédi felszólítás ellenére a szövetség nem tudta rendezni a tartozást, a pénzügyi biztos bevonásával ezért tárgyalások kezdődtek a több mint 100 hitelezővel, köztük az A-Z-vel – a felszámolást csak úgy lehetett elkerülni, ha közjegyző előtt elismerik a tartozást, valamint vállalják annak rendezését június 30-ig.

„Hogy ez a tartozás jogos vagy sem? Ennek a vitatására tavasszal ideje és jogi lehetősége sem volt a szövetségnek, amelynek a létezése volt a tét  – szögezte le Juhász.  – A felszámolási eljárás alatt nem tudtunk volna versenyeket rendezni, a játékosok utazását támogatni, eleget tenni a nemzetközi kötelezettségeinknek, sőt a július 27-i tisztújító közgyűlést sem tarthattuk volna meg.”

A végrehajtási procedúra miatt egyébként kis híján elmaradt a hétvégi kerekesszékes országos bajnokság, ám a szövetség gyorsan és hatékonyan reagált. A győri Olimpiai Sportparkban rendezett eseményen Lelik Ferenc szerezte meg a trófeát. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik