Szeles Mónika, az örök maximalista

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2017.02.25. 11:00
null
Szeles Mónika csak a profi sportnak intett búcsút, a tenisznek nem (Fotó: Veres Viktor)
Szeles Mónika 21 év profi sport után nem adta fel az életét az edzősködésért, ám fontosnak tartja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a sportággal – ezért is jött el Budapestre, a Magyar tenisz napjára.


Hogy én mennyire szeretem Budapestet! Amikor erre járok, igyekszem minél több időt itt tölteni – ezt a mondatot hallottuk először Szeles Mónikától. A kilencszeres Grand Slam-győztes klasszis a szombat 15 óráig tartó Magyar tenisz napjának sztárvendége a BOK-csarnokban, 10 és 12 óra között a gyerekekkel játszik, majd aláírásokat is lehet kérni tőle. Mi a pályára lépése előtt néhány perccel beszéltünk vele.

– Valóban nagyon felszabadultnak tűnik!
– Rendszeresen járok ilyen eseményekre, az pedig külön öröm, hogy most Magyarországon lehetek. Igyekszem a fiatalokat támogatni, a gyerekekkel megszerettetni a sportágat, a mozgást, ez ugyanis a legfontosabb. Boldog vagyok, hogy ilyen sokan eljöttek.

– Több legendás játékos is edzőként folytatta, ön miért nem?
– Aki jó edző akar lenni, annak fel kell adnia az életét, egész évben a játékosával kell edzenie, utaznia. Márpedig én nem érem be kevesebbel, ha edzőként dolgoznék, világelsőt akarnék faragni a játékosomból. Viszont huszonegy év profi sport után úgy döntöttem, hogy én ezt nem szeretném elvállalni.

– Többször beszélt már arról, hogy a mai játékosok többet pihenhetnek, mint régen, emiatt tovább is tudnak játszani. Ez lehet az egyik titka a harmincöt évesen is világelső amerikai Serena Williamsnek is?
– Serena fizikai adottságai egyedülállóak. De nemcsak fizikailag, mentálisan is ő a legkeményebb játékos a jelenlegi mezőnyben, ez a kombináció eredményezi azt, hogy harmincöt évesen még mindig a csúcson van, és újabb Grand Slam-győzelmekért harcol.

– Ha ő visszavonul, ki követheti a trónon?
– A jelenlegi aktív játékosok között nem látok olyat, aki hozzá hasonló lehetne.

A beszélgetésnek itt vége, hiszen Szeles Mónikát a pályára szólítják. Nem telt el két perc, mikor azt halljuk tőle nevetve: „Ne, kettő nullára vezetsz! Legalább egy pontot engedj, nem akarom így befejezni!"
Szeles Mónika egyébként Babos Tímea szombati egyéni és páros elődöntőjét is a helyszínen nézi meg a budapesti WTA-tornán, vasárnap pedig ő adja át a díjat a győzteseknek.

HOGY MIVEL FOGLALKOZIK MOSTANSÁG SZELES MÓNIKA, MIT GONDOL A MAGYAR TENISZRŐL, ÉS TERVEZ-E MÉG KÖNYVEKET ÍRNI, MEGTUDHATJÁK A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN, AHOL A LEGENDÁS TENISZEZŐ MELLETT KIEMELTEN FOGLALKOZUNK A BUDAPESTI WTA-TORNÁVAL IS.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik