Tenisz: egy szoros, egy sima, Nadal-Murray döntő lesz Madridban

Vágólapra másolva!
2015.05.09. 17:08
null
Rafael Nadal bejutott a madridi torna döntőjébe (Fotó: AFP)
A madridi férfi tenisztorna elődöntőjében a korábbi világelső spanyol Rafael Nadal egy szoros és egy sima szettben legyőzte a cseh Tomás Berdychet, így bejutott a fináléba, ahol a Nisikori Keit két játszmában megverő Andy Murray lesz az ellenfele.

 

A két játékos a 23. egymás elleni összecsapására készült, és bár az első négy felvonásból háromszor is a cseh örülhetett, valamint az idei Australian Openen is Berdych nyert, óriási volt Nadal fölénye (18–4).

Az első játszma finoman szólva sem a fogadókról szólt, 3:2-es Berdych-előnyig az is nagy eseménynek számított, ha egy labdamenetet nyertek. Ekkor valamivel nehezebben hozta Nadal az adogatójátékát, cserébe neki két játékban is volt később bréklabdája. Ezekkel élni nem tudott, így jöhetett a rövidítés, amelyben már a spanyol játékos akarata érvényesül (6:7).

A második felvonásban a korábbi világelső 2:1-es vezetésénél Berdych 40:15-ről sem tudta befejezni a gémet, és Nadal a játékbeli harmadik, összességében ötödik fogadóesélyével már el is vette ellenfele adogatását. A cseh játékos pedig innen már nem tudott visszakapaszkodni, sőt játékot sem nyert már a meccs során (1:6).

A korábbi világelső tehát egy végletekig szoros és egy jóval simább szettben bejutott a döntőbe. Amióta salakon rendezik a madridi tornát (2009), Nadal hatodik alkalommal jut a fináléba, eddig háromszor nyert, emellett pedig 2005-ben is diadalmaskodott a spanyol fővárosban, akkor még kemény pályán.

A másik ágon a brit Andy Murray magabiztosan, két szettben legyőzte a japán Nisikori Keit.

NŐI DÖNTŐ

Petra Kvitová nyerte meg a női finálét (Fotó: AFP)
Petra Kvitová nyerte meg a női finálét (Fotó: AFP)


A madridi női döntő nem hozott nagy izgalmakat, a cseh Petra Kvitová nagyon simán vágott vissza Szvetlana Kuznyecovának a 2014-es Roland Garros-vereségért – a két teniszező ötödik egymás elleni mérkőzése után is csak ezt az egy sikert mutathatja fel az orosz.

Kvitová a semmire hozott első adogatás után három bréklabdát is kihasználatlanul hagyott, de ezt követően már nem volt ellenszere Kuznyecovának, és sorozatban öt játékot nyert meg a cseh (6:1).

A folytatás sem alakult sokkal szorosabban, rögvest a második szett elején kétszer is elvette ellenfele adogatását, saját szervajátékainál pedig a játszma során csupán öt labdamenetet veszített el, így 6:1, 6:2-re megnyerte a döntőt.

Kvitová karrierje ötödik Premier tornasikerét aratta, összességében pedig 21 WTA-döntőjéből már a 16.-at nyerte meg.

ATP 1000-ES TORNA, MADRID (5 113 730 euró, salak)
EGYES, ELŐDÖNTŐ

Nadal (spanyol, 3.)–Berdych (cseh, 6.) 7:6, 6:1
Murray (brit, 2.)–Nisikori (japán, 4.) 6:3, 6:4

WTA-TORNA, MADRID (4 185 405 euró, salak)
EGYES, DÖNTŐ
Kvitová (cseh, 4.)–Kuznyecova (orosz) 6:1, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik