Négy magyar, öt lehetőség - hétfőn rajtol az Australian Open

SZ. I.SZ. I.
Vágólapra másolva!
2013.01.09. 19:07
null
Marosi Katalin és Darija Jurak szárnyal Sydneyben
Magyar idő szerint hétfőn hajnali egy órától vígan pattog a teniszlabda Melbourne-ben, az év első Grand Slam-tornáján. A magyar szempontból hazainak korántsem nevezhető pályákon valószínűleg minden megnyert meccs bravúrnak számít majd Arn Gréta, Babos Tímea és Czink Melinda számára, főszerepről csak Marosi Katalin esetében álmodozhatunk.

Már csak négyet kell aludni, majd kicsit virrasztani– és kezdődik az év első Grand Slam-tornája Melbourne-ben. Az Australian Openen természetesen az elmúlt évekhez hasonlóan most is ott lesznek a magyarok – ezúttal is csak hölgyek –, még ha 2013 eddigi versenyei alapján valószínűleg csupán epizódszerep jut nekik.

Először Arn Gréta (113. a világranglistán) lép pályára, aki már a szerdáról csütörtökre virradóra kezdődő női egyes selejtezőben kénytelen ütőt ragadni. A főtáblára kerülésért rendezendő külön torna harmadik kiemeltjének az elmúlt másfél hét alapján ellenféltől függetlenül tovább kell jutnia a selejtezőből, a sorsolás ismeretében pedig kötelező. A 19 éves japán Omae Akiko (278.) remek ellenfél lesz a ráhangolódáshoz, és az utána érkező ellenfél-jelöltek sem tűnnek túl félelmetesnek (a legveszélyesebb a 144. kolumbiai Mariana Duque-Marino lehet), így jók Arn esélyei arra, hogy eljusson a legjobb 128 közé. Arra viszont nem tennénk sok pénzt, hogy meg tudja ismételni tavalyi bravúrját, amikor egészen a harmadik fordulóig menetelt úgy, hogy közben drámai csatában a 17. kiemelt szlovák Dominika Cibulkovát is elintézte.

Szerencsés sorsolás esetén persze Arnnak is lehet esélye, ahogy a másik két, egyéniben főtáblás magyar lehetőségeit is jelentősen befolyásolja a pénteki főtábla készítés. Babos Tímea és Czink Melinda sem nyert még meccset a szezonban, pedig mindketten kétszer próbálkozhattak. Először Sencsenben a főtáblán bántak el velük, majd Babos a hobarti verseny 1. fordulójában, Czink pedig a sydneyi selejtezőben bukott el az első fordulóban.

Előbbi legalább párosban javított, elődöntős a luxemburgi Mandy Minellával az oldalán, ráadásul saját bevallása szerint az edzéseken már csúcsformában játszik, ami remélhetőleg az Australian Openen győzelmet ér majd. Melbourne-ben a brit Laura Robson oldalán indul párosban, ebben a versenyszámban azonban másik magyartól várjuk az áttörést.

Marosi Katalin és Darija Jurak ugyanis szárnyal Sydneyben. A tavaly nyáron három év szünet után újra egymásra találó hölgyek számára balszerencsésen indult az év, hiszen a brisbane-i nyitányon egyből a tavaly két Grand Slam-trófeát gyűjtő Sara Errani, Roberta Vinci duót fogták ki. Ahogy a héten Sydneyben is, más kérdés, hogy ezúttal az elődöntőig kellett eljutniuk, hogy az olasz szuperpárossal összeakadjanak– addig pedig történt egy s más. Kedden például a párosban hatszoros Grand Slam-győztes Lisa Raymondot és a mellé szegődő Marija Kirilenkót győzték le, így az önbizalommal már nincs gond. Gyakorlatilag először nyílhat esély arra, hogy egy kifejezetten párosra koncentráló magyar hölgy jusson messzire Grand Slam-versenyen. Akár a döntőig.

A többi versenyszámot ezúttal magyarok nélkül rendezik meg, ami az elmúlt éveket tekintve a férfiaknál a legkevésbé sem meglepő. Bár szóba került, hogy a világranglista-helyezése alapján a selejtező mezőnyébe elvileg becsúszó Balázs Attila (271.) elutazik Melbourne-be, inkább nem kockáztatott nullapontos, világvégi utazást. Ausztrália helyett Amerikát választotta, hogy Floridában induljon három, egyenként 10 ezer dolláros versenyen. Jelenlegi formája alapján aligha férhet kétség döntése helyességéhez, ugyanis már a keddi első fordulóban kikapott a kolumbiai Michael Quinterótól (442.).

A juniorok között már bonyolultabb a helyzet. Az elmúlt hetekben floridai korosztályos versenyeken parádézó magyar hölgyek közül Stollár Fanny és Gálfi Dalma, valamint a tavalyi US Openen már főtáblára kerülő Szlavikovics Szabina világranglista-helyezése alapján Melbourne-ben még a selejtezőben sem indulhatna, viszont mindhárman azt tervezik, hogy a Roland Garroson vagy Wimbledonban már beneveznek életük első Grand Slam-tornájára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik