Roger Federer sikere a Mesterek Kupáján

Vágólapra másolva!
2006.11.19. 12:13
Roger Federer nyerte a Sanghajban rendezett Mesterek Kupáját, miután a döntőben három játszmában győzte le az amerikai James Blake-et. A svájci klasszis idei 12. tornagyőzelmét aratta.
Roger Federer nem hagyott esélyt James Blake-nek
Roger Federer nem hagyott esélyt James Blake-nek
Roger Federer nem hagyott esélyt James Blake-nek
Roger Federer nem hagyott esélyt James Blake-nek

A sanghaji Mesterek Kupája döntőjében az egyik résztvevő kiléte abszolút nem volt meglepetés, hiszen Roger Federer magasan vezeti a világranglistát, idén 11 tornát nyert. Ellenfele, James Blake azonban némi meglepetésre jutott el a fináléig.

A 26 éves amerikai a torna során legyőzte Rafael Nadalt és Nyikolaj Davigyenkót is, az elődöntőben a címvédő argentin David Nalbandian sem tudta őt elbúcsúztatni.

Federer azonban már túl nagy falat volt számára, az első helyen kiemelt svájci egy óra harminchét perc alatt tudta le a finálét. A 25 éves világklasszis végig nagy fölényben volt, mindössze egyszer vesztette el saját adogatását: 5:2-nél a harmadik játszmában, tíz breaklabdát hárítani tudott. Amerikai ellenfele a 13 breaklabdából hatot nem tudott hárítani.

A svájci játékos egyből egy ásszal nyitott, majd az első játszmában háromszor is elvette Blake adogatását, ő viszont mind az amerikai mind az öt lehetőségét hárította, sokszor szinte egészen hihetetlen védekezéssel.

A második szettben is több lehetősége volt Blake-nek arra, hogy breakeljen, ám Federer ezúttal is magabiztos volt, nem vesztette el egyetlen adogatását sem, sőt, egyszer sikerült elvennie azt amerikai ellenfelétől.

Győzelmével Federer idei tizenhét tornájából a tizenkettediket is megnyerte, ezzel ő lett az első játékos a világon, aki egy naptári évben több mint nyolc millió dollárt teniszezett össze: 2006-ban 8 343 885 dollár volt a keresete. A svájci kiválóság pályafutása legjobb szezonját zárta, kilencvenkét győzelme mellett mindössze ötször szenvedett vereséget, 29 mérkőzés óta veretlen.

A párosok küzdelmét a svéd Jonas Björkman a fehérorosz Max Mirnyijjel az oldalán nyerte meg, a döntőben a bahamai Mark Knowlest és a kanadai Daniel Nestort gyűrték le.

Egyéni döntő:
Federer (svájci, 1.)-Blake (amerikai, 8.) 6:0, 6:3, 6:4

Páros döntő:
Björkman, Mirnyij (svéd, fehérorosz)-Knowles, Nestor (bahamai, kanadai) 6:2, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik