Mindenki látta, miben sántikál

L. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOSL. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.01.19. 20:43
Címkék
Valami hasonló zajlott vasárnap Melbourne-ben, mint hat és fél esztendeje az US Openen, Sampras és Corretja hőskölteménybe illő összecsapásán. Aki nem tudná, azt a meccset végül úgy nyerte meg Sampras a döntő játszma rövidítésében (ott ugyanis van olyan), és lett pár nappal később Flushing Meadows királya, hogy a csata vége felé közeledve félrevonult a pálya sarkába, és elhányta magát, annyira kiszáradt a párában.
Justine Henin-Hardenne (képünkön) alig tudta befejezni a Lindsay Davenport elleni meccsét, ám végül a döntô szettben 9:7-re nyert
Justine Henin-Hardenne (képünkön) alig tudta befejezni a Lindsay Davenport elleni meccsét, ám végül a döntô szettben 9:7-re nyert
Justine Henin-Hardenne (képünkön) alig tudta befejezni a Lindsay Davenport elleni meccsét, ám végül a döntô szettben 9:7-re nyert
Justine Henin-Hardenne (képünkön) alig tudta befejezni a Lindsay Davenport elleni meccsét, ám végül a döntô szettben 9:7-re nyert
Justine Henin-Hardenne (képünkön) alig tudta befejezni a Lindsay Davenport elleni meccsét, ám végül a döntô szettben 9:7-re nyert
Justine Henin-Hardenne (képünkön) alig tudta befejezni a Lindsay Davenport elleni meccsét, ám végül a döntô szettben 9:7-re nyert
Melbourne legnagyobb pályája tiszta maradt ugyan, de dráma volt itt is bőven, ráadásul nem két gladiátor, hanem két hölgy vívott szinte élethalálharcot a hőség, a fáradtság és természetesen egymás ellen. Egyikük, a belga Henin-Hardenne vékonyka, alacsony, nem kifejezetten az a strapabíró típus, amiként a másik, Davenport sem, aki 189 centi magas, erős testalkatú, ennélfogva nem mozog gyorsan a pályán, ilyen időben meg pláne utál döntő szettet játszani.
Hát most kellett, aminek a két főszereplőn kívül mindenki más örült, de nagyon.
Hiba volna ugyan kijelenteni, hogy ez a mérkőzés a színvonalát tekintve a klasszikusok közé kívánkozik (elég csupán a rengeteg adogatáselnyerésre gondolni…), meg aztán be-becsúsztak ostoba hibák, viszont minden más tekintetben a sportág legnagyobbjai közé sorolandó.
Ennyi fordulatot (Davenport 5:7, 1:4 után tizenkét játékból tízet megnyert, majd Henin jött vissza a sírból), ilyen kiélezett küzdelmet (288 labdamenetet játszottak, hattal nyert kevesebbet a vesztes) és hallatlan sportemberi teljesítményt csak nagyon ritkán láthatunk, női teniszben legalábbis, olyat meg végképp nem, hogy egy törékeny alkat, mint Henin-Hardenne, a "halál torkából” tudjon visszajönni, aztán győzni.
Három óránál is többet rohangáltak már a lábat rendesen "fogyasztó” kemény pályán, amikor az egyik szervájánál iszonyú görcs állt a belga lábába. Ijedtében azonnal odakapott – majd elterült.
Segítséget kellett hívni, hogy egyáltalán a székéig eljusson, ahol legott beborították a közelben található összes jegeszacskóval. "Aki ezek után talpra tud állni, és ilyen szinten folytatja a meccset, minden dicséretet megérdemel. Ôszintén szólva, még ehhez hasonló esetre sem emlékszem, pedig nem ma kezdtem a pályafutásomat” – mondta utóbb Davenport.
Márpedig Henin-Hardenne visszasántikált az adogatóvonal mögé, magától értetődő módon ütött egy ászt, és miután bréklabdáról hozta a szerváját, eldöntötte e sokáig emlékezetes összecsapást.
7:5, 5:7, 8:7 után.

Mandula Petra negyeddöntôs párosban

Az egymás ellen meccselô két magyar leány közül Mandula Petra jutott be a párosverseny negyeddöntôjébe, miután a svájci Gagliardi oldalán csaknem másfél óra alatt legyôzte a Gubacsi Zsófia, Martínez-Granados kettôst a vasárnapi nyolcaddöntôben. Csak az elsô felvonás alakult szorosan, ugyanis rövidítésre került sor – Petráék végül 7:4-re hozták azt –, hogy aztán a második játszmát 28 perc alatt 6:2-re besöpörjék. Honfitársnônk az ötödik helyen kiemelt Hantuchová, Shaughnessy (szlovák, amerikai) vagy a Déchy, Loit (francia) duóval mérkôzik meg a legjobb négy közé jutásért.
Idôközben elkészítették a fôtábla sorsolását a junioroknál. Nos, az elôzetes tervekkel ellentétben nem négy, hanem három magyar tini indul egyesben (egyik nagy reménységünk, Balázs György nem állt rajthoz), a fiúknál Szatmáry Adrián, míg a lányoknál Németh Virág és Tellér Petra. Virág bombaformában érkezett meg Melbourne-be, az Australian Open elôversenyén ugyanis végigverte a mezônyt.
Davenport többek között két egyszerű ütést elrontva meccslabdához juttatta őt, és bár az elsőnél kapott egy ászt középre, a másodikat beütötte, "megölve” az amerikai zsenge második adogatását.
Mielőtt a férfimezőny vasárnapi héroszát méltatnánk, nézzünk körül, mi történt még a női egyes alsóági nyolcaddöntőjében. A részleg legjobbja, Venus Williams megállította a hazaiak utolsó reménységét, Prattet, habár nem árt megjegyezni, az előző mérkőzéséhez hasonlóan ezúttal is dadogott a játéka. Az idővel nem volt ugyan semmi probléma (77 perc alatt nyert), ám a 33 ki nem kényszerített hiba, illetve az, hogy tizennégyszer ajándékozta meg ellenfelét bréklabdával, jóval több a megengedettnél, főleg ilyen rövid idő alatt. (Később párosban is pályára lépett, húgával, Serenával két szettben megverte a Kuznyecova, Navratilova kettőst.) A nyakigláb Hantuchová sem fukarkodott a hibákban (39) a svájci Schnyderrel szemben, a leginkább egy sakkpartihoz hasonlítható találkozóját így is meg tudta nyerni, némi meglepetésre két játszmában. A spanyol Ruano-Pascualról pedig csak annyit: az ágán bekövetkezett csillaghullásból ő profitált, a menetelésnek azonban minden bizonnyal vége szakad a negyeddöntőben.
Következzenek az urak, legelébb a francia Grosjean! A szupertehetséges teniszező 0–2-ről volt képes visszajönni, és nyerni olyan játékkal a végén, amire csak kevesen képesek, jóllehet, az előző három fordulóban egyaránt ötszettest játszó, többek között a Roland Garros-bajnok Costát kiejtő Mantilla ellen több olyan megoldást is választhatott, amelyek egy, a kemény pályán a spanyolnál lényegesen nagyobb tudású teniszező ellen nem feltétlenül vezetnek mindig célra. No de akkor is. Az alapvonal mögül nem túl egyszerű a szemközti sarokba ütögetni a labdát.
A "simák” felé haladva Ferreira következik a sorban, aki négyben abszolválta a maga nyolcaddöntőjét, méghozzá a Philippoussis-verő örmény Szargszjan kárára. Ferreirával kapcsolatban nem elsősorban a pályán mutatott produkciót kell kiemelnünk (bár az sem utolsó), sokkal inkább azt, hogy egyhuzamban tizenharmadszor szerepel Melbourne-ben: eddig kétszer tudott eljutni a legjobb nyolcig, 1992-ben még onnan is továbblépett, esztendeje viszont megsérült, és fel kellett adnia a küzdelmet. Úgy tűnik, ezúttal egészséges, ami őt ismerve egyáltalán nem elhanyagolandó tényező.
Leendő vetálytársa, Ferrero lazított egy jót, háromban intézte el a horvát Ancicot, és abban a tudatban készülhet a következő fordulóra, hogy az életben nem kapott még ki a veterán dél-afrikaitól. Végül, de nem utolsósorban a nagy Agassiról: miután Coria egyre csak hólyagosodó talpa miatt feladta ellene a meccset, annyi időt sem kellett a pályán töltenie a kánikulában, mint amikor 6:1, 6:0, 6:0-ra alázta meg a dél-koreai Li Hjung Taikot.
"Nem így terveztem, mert szerettem volna egy jót teniszezni” – jelentette ki Agassi.
De lehet, hogy füllentett.

Ausztrál nemzetközi bajnokság,
Australian Open, Melbourne
(10 230 000 dollár, kemény borítás)


Férfi egyes
Nyolcaddöntő: Agassi (amerikai, 2. kiemelt)–Coria (argentin) 6:1, 3:1, fa.; Ferrero (spanyol, 4.)–Ancic (horvát) 6:0, 6:3, 6:2; Grosjean (francia, 12.)–Mantilla (spanyol) 3:6, 2:6, 6:3, 6:3, 6:3; W. Ferreira (dél-afrikai)–Szargszjan (örmény) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3. A negyeddöntő párosítása: Hewitt (ausztrál, 1.) vagy el-Ajnaui (marokkói, 18.)–Roddick (amerikai, 9.) vagy Juzsnij (orosz, 25.); Schüttler (német, 31.) vagy J. Blake (amerikai, 23.)–Nalbandian (argentin, 10.) vagy Federer (svájci, 6.); W. Ferreira–Ferrero; Grosjean–Agassi

Női egyes
Nyolcaddöntő: V. Williams (amerikai, 2.)–Pratt (ausztrál) 6:3, 6:2; Henin-Hardenne (belga, 5.)–Davenport (amerikai, 9.) 7:5, 5:7, 9:7; Hantuchová (szlovák, 7.)–Schnyder (svájci, 12.) 7:5, 6:3; Ruano-Pascual (spanyol)–Chladková (cseh) 6:3, 6:3. A negyeddöntő párosítása: S. Williams (amerikai, 1.) vagy Danilidu (görög, 18.)–Bovina (orosz, 20.) vagy Shaughnessy (amerikai, 25.); K. Clijsters (belga, 4.) vagy Coetzer (dél-afrikai, 19.)–Rubin (amerikai, 10.) vagy Miskina (orosz, 8.); Henin-Hardenne–Ruano-Pascual; Hantuchová–V. Williams

Férfi páros
Nyolcaddöntő: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.)–Durek, Jones (ausztrál) 6:3, 6:3; Portas, Robredo (spanyol)–Damm, Suk (cseh, 5.) 7:6, 6:3; Coetzee, Haggard (dél-afrikai, 12.)–W. Black, Ullyett (zimbabwei, 6.) 6:4, 7:5; Llodra, Santoro (francia, 8.)–Allegro, Federer (svájci) 6:2, 6:4; Etlis, Rodríguez (argentin, 16.)–Fukárek, Luxa 1:6, 7:5, 6:3. A negyeddöntő párosítása: Knowles, Nestor–Portas, Robredo; Etlis, Rodríguez–Paes, Rikl (indiai, cseh, 9.) vagy J. Blake, Merklein (amerikai, bahamai); Coetzee, Haggard–Bowen, Fisher (amerikai, ausztrál) vagy Johnson, Palmer (amerikai, 3.); Llodra, Santoro–N. Lapentti, Woodbridge (ecuadori, ausztrál) vagy B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)

Női páros
Nyolcaddöntő: Gagliardi, Mandula Petra (svájci, magyar)–Gubacsi Zsófia, Martínez-Granados (magyar, spanyol) 7:6, 6:2; S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.)–Kuznyecova, Navratilova (orosz, amerikai, 16.) 6:2, 6:3; K. Clijsters, Szugijama (belga, japán, 7.)–Freye, Zarics (német, jugoszláv) 6:1, 6:1; C. Martínez, Petrova (spanyol, orosz, 8.)–Kurnyikova, Rubin (orosz, amerikai, 9.) 6:7, 6:3, 6:3. A negyeddöntő párosítása: S. Williams, V. Williams–K. Clijsters, Szugijama; C. Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 4.) vagy Pierce, Stubbs (francia, ausztrál)–Rittner, Vento-Kabchi (német, venezuelai) vagy Davenport, Raymond (amerikai, 6.);Hantuchová, Shaughnessy (szlovák, amerikai, 5) vagy Déchy, Loit (francia)–Gagliardi, Mandula Petra; C. Martínez, Petrova–Bovina, Henin-Hardenne (orosz, belga, 14.) vagy Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 2.)

Vegyes páros
1. forduló: Raymond, M. Bryan (amerikai, 2.)–Barclay, Stolle (ausztrál) 6:4, 6:1; Lihovceva, Knowles (orosz, bahamai, 3.)–Kuznyecova, Coetzee (orosz, dél-afrikai) 7:6, 7:6; Stubbs, Johnson (ausztrál, amerikai, 4.)–Wheeler, Luczak (ausztrál) 6:2, 7:6; Hantuchová, Ullyett (szlovák, zimbabwei, 5.)–Ruano-Pascual, Schneiter (spanyol, argentin) 6:1, fa.; Boogert, Nestor (holland, kanadai)–C. Black, W. Black (zimbabwei, 6.) 6:3, 6:4; Callens, Koenig (belga, dél-afrikai)–Krizan, Rikl (szlovén, cseh) 6:4, 6:2; Grande, Damm (olasz, cseh)–Farina-Elia, Etils (olasz, argentin) 2:6, 6:3, 7:6; Szugijama, Simada (japán)–Srebotnik, B. Bryan (szlovén, amerikai) 4:6, 6:4, 7:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik