Costa még sincs elátkozva

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.06.09. 20:35
Címkék
Így örült Albert Costa, amikor honfitársa, Juan Carlos Ferrero kettôs hibát ütött
Így örült Albert Costa, amikor honfitársa, Juan Carlos Ferrero kettôs hibát ütött
Így örült Albert Costa, amikor honfitársa, Juan Carlos Ferrero kettôs hibát ütött
Így örült Albert Costa, amikor honfitársa, Juan Carlos Ferrero kettôs hibát ütött
Így örült Albert Costa, amikor honfitársa, Juan Carlos Ferrero kettôs hibát ütött
Így örült Albert Costa, amikor honfitársa, Juan Carlos Ferrero kettôs hibát ütött
Amikor 1995-ben, a legjobb nyolc között a szédületes játék sem volt számára elegendő az akkoriban minden salaktornát megnyerő Muster ellen, azt mondták róla: jövőre ő lesz az úr Párizsban, mert minden képessége megvan ahhoz, hogy egyszer bajnok legyen a Roland Garroson. Nem lett az. Azóta egyszer jutott el ismét a negyeddöntőig (2000), egyébként nem sok vizet zavart sem Párizsban, sem másutt, igaz, 1997-ben nyolc közé jutott az Australian Openen, ahol végül Sampras búcsúztatta, öt keserves szettben. Aztán beleszürkült a mezőnybe. Egy-egy elismerésre méltó győzelmecske, néhány bajnoki cím az ATP-körversenyen, 1999 óta annyi sem.
Hogy az idén valami megmozdult benne, azt már tavasszal sejteni lehetett, egészen jó eredményeket ért el a salakpályákon, arra azonban senki sem számított, hogy megszerzi az első helyet Párizsban.
Albert Costa elhódította első Grand Slam-trófeáját.
„Sokszor eszembe jutott, vajon mit gondolhat édesapánk. Aligha ilyen játékra számított” – mondta Serena Williams, miután a szombati címmeccsen 7:5, 6:3-ra megverte nôvérét, Venust. Együttesen 104-szer hibáztak a nôvérek, 14 kettôs hibát követtek el, 13-szor nyerték el egymás adogatását, a színvonal tehát valóban nem volt valami magas. „Mert kapkodtam, a befejezô ütéseimet ugyanis rendre elhibáztam” – magyarázta Venus. Ennyit a fináléról. Hanem a jövôben lesz lehetôsége visszavágni a húgának, mert amennyiben nem nônek fel melléjük a többiek, uralni fogják a pályákat, ráadásul a világranglistán elfoglalt helyezésükbôl adódóan (Venus az elsô, Serena a második) „kisajátíthatják” a Grand Slamek döntôit.
„Remélem, az összes tornán mi játszszuk majd a finálét, és évek múlva mindketten nagy bajnokként vonulhatunk viszsza” – fogalmazott Serena. Az elsô lépéseket már megtették, az utóbbi tizenegy Grand Slambôl haton Williams-gyôzelem született – és hol van még a vége…
Életében nem játszott még döntőt ilyen rangos viadalon, a finálé közelébe sem került korábban, hanem az idén, amikor megnyílt előtte az út, azonnal kihasználta a talán soha vissza nem térő alkalmat. Egyetlen nehéz mérkőzése volt a hétből, az argentin Guillermo Canas elleni, azt csak ötben tudta "megoldani”, onnantól kezdve viszont nem ismert könyörületet, a négy között átgázolt Alex Corretján, és valami hasonlót tett vasárnap Juan Carlos Ferreróval is, az idei Roland Garros utolsó mérkőzésén.
1:1-nél huszonöt percen át állt a játék az eleredő eső miatt, aztán visszajöttek, és Costa azonnal elvette szerencsétlen János Károly kedvét. Egyhuzamban tizenegy gémet rakott el, kevesebb mint egy óra alatt 6:1, 6:0-s előnyre tett szert, és nem érdemtelenül. Káprázatosat alakított, jószerével azt csinált, amit csak akart, ejtései, illetve a rossz lábra visszaküldött ütései láttán tényleg nem hitt az ember a szemének.
Meg annak sem, ahogyan Ferrero viszonyult a mérkőzéshez. Kereste, de nem találta meg a játékát, méteres outokat ütött, vagy ha azt nem, akkor olyat, ami után Costa rögtön támadni tudott. A harmadik szettben mintha megcsillant volna előtte valami lehetőségféle, nem hibázott annyit, Costa játéka közben visszaesett (volt honnan…), nagyjából ezért tudta megnyerni ezt a felvonást.
Francia nyílt nemzetközi bajnokság,
Roland Garros,
Párizs (11 256 000 dollár, salak)
Férfi egyes
Döntô: A. Costa (spanyol, 20. kiemelt)– Ferrero (spanyol, 11.) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3
Nôi páros
Döntô: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 2.)–Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál, 1.) 6:4, 6:2
Vegyes páros
Döntô: C. Black, W. Black (zimbabwei, 5.)– Bovina, Knowles (orosz, bahamai) 6:3, 6:3
Juniorok
Férfi egyes
Döntô: Gasquet (francia, 2.)–Recouderc (francia) 6:0, 6:1
Nôi egyes
Döntô: Widjaja (indonéz, 1.)–Harkleroad (amerikai, 11.) 3:6, 6:1, 6:4
Férfi páros
Döntô: Bayer, Petzschner (német)–Henry, Reid (ausztrál) 7:5, 6:4
Nôi páros
Döntô: Grönefeld, Strycová (német, cseh)–Hszie Szü-vej, Kuznyecova (tajvani, orosz) 7:5, 7:5
Az összkép azonban nem változott, legfeljebb annyiban, hogy Ferrero már csak centikkel tolta a vonalon túlra a labdát, mint ahogy a meccspontnál – ekkor kettős hibát ütött.
Egyébként nem volt látványos Costa öröme a sorsdöntő megmozdulás után, bár földre rogyott, az arcáról mintha azt lehetett volna leolvasni: az ölébe hullott a győzelem.
De hogy megérdemelte, az egyszer biztos.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik