Alpesisí-vk: Samsal először lett pontszerző magyar színekben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.17. 14:50
null
Samsal Dalibor összesítésben a 22. helyen végzet (Fotó: theagencymanagement.com)
Vasárnap a svájci Wengenben férfi műlesikló-, az ausztriai Flachauban pedig női óriás-műlesikló futamot rendeztek az alpesisí-világkupában. Előbbin a norvég Henrik Kristoffersen szerezte meg a győzelmet – s a magyar színekben versenyző Samsal Dalibor is pontszerző lett –, míg utóbbin a német Viktoria Rebensburg diadalmaskodott.

A férfiak versenyében Kristoffersen már az első futam után is az élen állt, megelőzve az olasz Giuliano Razzolit és a német Felix Neureuthert. Az összetett világkupa címvédője, az osztrák Marcel Hirscher azonban csak a tizedik helyről várta a folytatást.

Örömhír volt viszont, hogy az 50-es rajtszámú, magyar színekben versenyző Samsal Dalibor a 29. legjobb időt tudta elérni, ezzel kvalifikálta magát a második futamba. Ott aztán ugyancsak remek időt, egészen pontosan a tizenötödiket produkálva, összesítésben a 22. helyen végzett, ezzel pályafutása során először magyar színekben szerzett pontot, konkrétan kilencet.

Hirschernek viszont a második futamban sem ment, a pálya közepén óriásit hibázott, majd ki is esett, így nem tudta visszavenni a vezetést az összetett világkupában. A második futam legjobb idejét a svéd Jens Byggmark érte el, de mivel az első sorozatban csak 22. volt, ezzel ő összesítésben a negyedik lett.

Sokáig azonban vezetett, s nála végül először az olasz Stefano Gross tudott gyorsabb lenni, pedig az ő futamát követően már csak négyen voltak hátra. Azonban a francia Jean-Baptiste Grange és Neureuther is mögéjük csúszott. Razzoli ugyan az élre állt, de a pálya végén nem ment túl jól, s bár Kristoffersen 5 századmásodperces hátrányban is volt vele szemben, a hajrában vissza tudta venni a vezetést.

„Nagyon örülök Dalibor eredményének, gratulálok neki és kiváló edző édesapjának Rajko Samsalnak egyaránt. Talán az is hozzájárult a mostani sikerhez, hogy Walter Hubmann egy ideje már, mint vezető tréner Stark Márton alpesi kapitánnyal az alpesi szövetségi programokban részt vevő versenyzők felkészítése mellett az elmúlt hetekben Dalibor felkészülését is segítette. A sok munka, a hit és a bizalom meghozza a megérdemelt sikereket. Remélem, ez az áttörés lélekben is erősíti nemcsak Dalibort, hanem Miklós Editet és valamennyi versenyzőnket, akik szintén nagyszerű sikereket érnek el" –nyilatkozta Dr. Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke.

 

Alpesisí-vk, Wengen (Svájc)
FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Henrik Kristoffersen (norvég) 1:37.85 perc
2. Giuliano Razzoli (olasz) +0.30 mp
3. Stefano Gross (olasz) +0.68
...
22. Samsal Dalibor (magyar) +1.99
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 816 pont
2. Marcel Hirscher (osztrák) 801
3. Henrik Kristoffersen (norvég) 671
...
118. Samsal Dalibor (magyar) 9

A hölgyek óriás-műlesikló versenyét a német Viktoria Rebensburg nyerte meg a szlovén Ana Drev és az olasz Frederica Brignone előtt. Az első sorozatot követően a két éllovas még fordított sorrendben állt – akkor mindössze négy századmásodperc volt köztük a különbség –, ám a szakadó hóesésben a német olimpiai bajnoknő parádés második futamot produkált és majdnem egy másodperces előnnyel nyert.

Flachau (Ausztria)
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Viktoria Rebensburg (német) 2:29.51
2. Ana Drev (szlovén) +0.94
3. Federica Brignone (olasz) +0.99
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Lara Gut (svájci) 750
2. Lindsey Vonn (amerikai) 700
3. Frida Hansdotter (svéd) 661
...
60. Miklós Edit (magyar) 61

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik