Vancouver 2010: nehéz csoportba került a rövid pályás női váltónk

www.mob.hu www.mob.huwww.mob.hu www.mob.hu
Vágólapra másolva!
2010.02.12. 10:56
null
Nem lesz könnyű: Kína, Japán és Kanada ellen megy a fináléért a női váltó (Fotó: www.mob.hu)
Utoljára edzett a magyar rövid pályás női gyorskorcsolya-válogatott az olimpia helyszínén. A Pacific Coliseumban a napzáró csoportba sorolták a mieinket, azaz igen későn, este fél tíztől tréningezhettek csaknem ötven percen át.

A vidám hangulatú edzés idején Darázs István sportágvezető elárulta, még nem tájékoztatták a nyitó napi számok sorsolásáról a versenyzőket, de úgy gondolja, ha meg is teszik, az sem ront a hangulaton.

„Mindenki jól érzi magát, már nagyon várják, hogy kezdődjék az olimpia. A délelőtti szárazedzést követően ma egy kis kultúrprogramot szerveztünk a gyerekeknek; eleinte húzták az orrukat, hogy minek menni, de azzal szereltük le őket, hogy csak megpenészednének itt a faluban, ebben az esős időben. Egy helyi magyar házaspár litográfiáit néztük meg, Rembrandtól Picassóig a leghíresebb mesterek műveit gyűjtötték össze – nem győztünk ámuldozni, csodálatos élményben volt részünk, a végén senki sem bánta, hogy egy kis változatosságot csempésztünk az életünkbe."

A tréning egyébként kiválóan sikerült, nálunk senki sem csapódott úgy a falnak, mint az előző etapban gyakorló kínaiaknál. A körülmények egyébként kiválóak, még világbajnokságokon sincs olyan nívójú kiszolgálás, mint itt: a sportágban járatos önkéntesek ötpercenként locsolják a kanyarokat, kérésre állítgatják a bójákat, letolják a felesleges vizet – azaz a résztvevőknek csakis a korcsolyázásra kell összpontosítaniuk.

Telegdi Attila szövetségi kapitány szerint ezzel nem is lesz gond: „Érezni rajtuk a feszültséget, de ez így is van rendjén. Ami az esélyeket illeti, a sorsolás és a pályabeosztás jónak tűnik, egyéniben különösen. Remélem, nem sorsolják át a pályákat, mint az olykor megtörtént korábban; ez alapján Knoch Viktor kifejezetten jó csoportba került, elvben gond nélkül tovább kell jutnia, Darázs Petinek viszont nehezebb dolga lesz. Huszár Erika sem panaszkodhat, jó csoportba, jó pályára került. Egy biztos, aki továbbmegy, annak rendkívül nehéz dolga lesz, viszont a második fordulótól már tényleg bármi megtörténhet."

A legnagyobb reményeket női váltónkhoz fűzzük, annál is inkább, mert itt ugyebár csak nyolc csapat indul – nem kis bravúr, hogy egyáltalán sikerült megszerezni a kvótát –: ha az elődöntőben sikerülne az első két hely valamelyikén végezni, a negyediknél már nem végezhetnénk rosszabb helyen. Igaz, a sorsolás nem kedvezett a lányoknak: Kína, Japán és Kanada társaságából kellene továbblépni.

„Egy biztos, ez sokkal nehezebb csoport, jó lett volna, ha idekerül még egy európai" – értékelt a kapitány.

„Kanadát hazai pályán nyilván ezrek biztatják majd, ennek ellenére őket és a japánokat is megfoghatjuk, ha minden sikerül. Küzdöttünk már velük, váltakozó sikerrel, és azt gondolom, a feladat nem megoldhatatlan. Kínát nem kell bemutatni, messze a legerősebb a mezőnyben, nyolcvan százalék, hogy megnyeri az aranyérmet is – de ez a sport, meg kell mutatnunk, mit tudunk: ha ez elég az A-döntőhöz, akkor óriási bravúrt hajtottunk végre, ha nem, akkor marad a B-döntő, és ott igyekszünk becsülettel helytállni."

A rövid pályás gyorskorcsolyázók szombaton lépnek először jégre; magyar idő szerint vasárnap hajnali 2 órakor kezdődik a versenyük, Knoch Viktor és Darázs Péter 1500-on, Huszár Erika 500-on, míg a női váltó 3000 méteren áll rajthoz.

Érmet a férfiak 1500-as viadalában osztanak aznap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik