Milánó 2026: változik a síversenyek lebonyolítása

Vágólapra másolva!
2023.06.21. 10:01
null
Illusztráció: Getty Images
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden elfogadta, hogy új formátumban rendezzék meg az alpesí sí, az északi összetett és a síugrás versenyszámait a 2026-os téli olimpián.

Alpesi síben a kombináció egyéni helyett csapatverseny lesz, két azonos nemű és nemzetiségű síző szerepelhet majd benne, a végeredményt pedig a lesiklásban és a szlalomban elért eredmény összesítése adja.

A férfiak északi összetett versenyében négyfős csapatok helyett szintén kétfős csapatok vehetnek részt, mindkét tagnak lesz egy-egy ugrása nagysáncon, amit 5x1.5 kilométeres sífutás követ majd, így az eddigi 5 km helyett 7,5 km-t kell megtenniük a versenyzőknek.

Síugrásban szintén négyről két főre csökken a csapat tagjainak száma, a lebonyolítás pedig három szakaszból áll majd: az elsőben az összes csapat rajthoz áll, de csak a legjobb 12 jut tovább a következő körbe, amelyből nyolcan verekedhetik be magukat a harmadik és egyben utolsó fordulóba. Az elszámolásnál pedig összesítik a csapattagok pontszámait.

A NOB kiemelte, hogy az alpesi kombináció férfi és női versenyszámának lebonyolítási rendszere egyelőre ideiglenesen került be a programba, így a sísportokat tömörítő nemzetközi szövetségnek (FIS) még van lehetősége javaslatokat gyűjteni és véglegesíteni a formátumot.

A szervezet továbbá azt is megjegyezte, hogy a három év múlva Milánóban és Cortina d'Ampezzóban sorra kerülő téli olimpia lesz az eddigi legkiegyensúlyozottabb a nemek eloszlása tekintetében, mivel a női versenyzők aránya 47 százalékra nő, a 2022-es pekingi játékokhoz képest pedig 46 helyett 50 női számot bonyolítanak le, ami rekord.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik