Északisí-vb: a férfiaknál norvég, a nőknél svéd címvédés csapatsprintben

Vágólapra másolva!
2023.02.26. 15:42
A várakozásoknak megfelelően a férfiaknál norvég, míg a nőknél svéd címvédéssel zárult vasárnap a sífutók szabadstílusú csapatsprint száma a szlovéniai Planicában zajló északisí-világbajnokságon.

Paal Golberg, Johannes Hösflot Klaebo toronymagas favoritként várta a döntőt azok után, hogy egyéniben előbbi ezüst-, utóbbi aranyérmes lett, ráadásul a mostani kvalifikációban is a két legjobb időt érték el. A futam elejétől a skandinávok diktálták a tempót, de a 15 fős mezőny nagy része együtt maradt az első négy 1,4 kilométeres kör után. Golberg utolsó, harmadik futásánál azonban tempót váltott, így minimális előnyre tett szert a franciákkal és az olaszokkal szemben, a többi váltó pedig végérvényesen leszakadt.

A világ leggyorsabb sífutójának számító Klaebóra aztán Federico Pellegrino ugyan fel tudott zárkózni, de a célegyenes előtti emelkedőn a norvégok ötszörös olimpiai és immár nyolcszoros világbajnoka érvényesítette a papírformát, s maga mögött hagyta olasz riválisát, aki ebben a szezonban egyszer le tudta őt győzni. A bronzérem a francia duóé lett.

A nőknél a selejtezőt megnyerő Jessica Diggins, Julia Kern amerikai kettős rendkívül erős tempót diktált az elejétől kezdve, így az összesen 6x1,4 kilométer egyharmada után már csak hat stafétának volt esélye a győzelemre. A tengerentúliak célja az volt, hogy leszakítsák az egyéni sprintben első két helyen végző Jonna Sundlinget és Emma Ribomot. Ez viszont nem jött össze, mert a második futások után a favorit svédek mellett a norvégok sem szakadtak le. Az utolsó embereknél aztán az olimpiai és immár négyszeres világbajnok Sundling előbb Kernt, majd a norvég Tiril Udnes Wenget hagyta maga mögött, így magabiztosan hozta be első helyre a svéd csapatot.

Sífutásban eddig a férfiaknál mindhárom számot a norvégok, a nőknél a svédek nyerték.

Vasárnap még északi összetettben és síugrásban is a vegyes csapatversenyt rendezik a vb-n.

SÍFUTÁS
FÉRFI SZABADSTÍLUSÚ CSAPATSPRINT

1. Norvégia (Paal Golberg, Johannes Hösflot Klaebo) 17:28.1 perc
2. Olaszország (Francesco De Fabiani, Federico Pellegrino) 2.5 mp hátrány
3. Franciaország (Renaud Jay, Richard Jouve) 16.5 mp hátrány
...27. Magyarország (Kónya Ádám, Lágler Kristóf)

SÍFUTÁS
NŐI SZABADSTÍLUSÚ CSAPATSPRINT

1. Svédország (Emma Ribom, Jonna Sundling) 19:40.73 perc
2. Norvégia (Anne Kjersti Kalvaa, Tiril Udnes Weng) 2.42 mp hátrány
3. Egyesült Államok (Jessica Diggins, Julia Kern) 5.33 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik