Pjongcsang 2018: két világrekorder gyorskorcsolyázó sem indulhat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 13:57
null
Gyenyisz Juszkov óriási csalódásként élte meg a döntést (Fotó: AFP)
Két világcsúcstartó gyorskorcsolyázó, Gyenyisz Juszkov és Pavel Kulizsnyikov sem kapott engedélyt arra, hogy induljon a februári, pjongcsangi téli olimpián, jelentette be az orosz szakági szövetség.

 

 

December 19-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még azt közölte, hogy a háromszoros világbajnok Juszkovot felmentették a doppinggyanú alól, így elindulhat a téli játékokon.

„Tiszta vagyok, több százszor ellenőriztek, óriási csalódás ez nekem” – háborgott a NOS holland tévécsatornának adott interjúban a 28 éves Juszkov, aki 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban lett világbajnok 1500 méteren, míg tavaly 1:41.02 percre javította a világcsúcsot ezen a távon. Még 2008-ban négy évre kitették az orosz csapatból, mert marihuánát fogyasztott.

Az 500-on csúcstartó Kulizsnyikov doppingeltiltás miatt nem volt ott a 2014-es szocsi olimpián, ezután öt vb-aranyat nyert.

Olimpiai kizárásuk híre azután érkezett, hogy korábban kiderült: a hatszoros olimpiai és 20-szoros világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, Viktor An, a váltóban olimpiai bajnok sílövő, Anton Sipulin, a világbajnok sífutó, Szergej Usztyugov, valamint a friss Európa-bajnoki érmes műkorcsolyázó, illetve jégtáncos Kszenyija Sztolbova és Ivan Bukin neve sem szerepel azon a listán, amelyet a NOB engedélyező testülete állított össze a pjongcsangi részvételre pályázó orosz versenyzőkről. Emellett az orosz jégkorong-válogatott több kulcsjátékosa is hiányzik a névsorból.

A NOB szombaton közölte: 389 orosz sportolónak adott engedélyt, hogy semleges zászló alatt részt vegyen február 9. és 25. között sorra kerülő téli játékokon. A szervezet illetékes bizottsága az eredetileg ötszáz nevet tartalmazó listát szűkítette 389-re: ők azok a sportolók, akik országuk doppingbotránya ellenére is igazoltan tisztán versenyeztek, így – amennyiben kvalifikálják magukat – ott lehetnek a játékokon.

A NOB már korábban jelezte, hogy az indulási engedély megtagadását nem indokolja meg külön-külön minden sportolónál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik