Véget ért a sporttörténet egy nagy sorozata

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2010.02.16. 07:52
null
A kínai lobogó is jelzi: vége az orosz párosok uralmának műkorcsolyában (Fotó: Reuters)
Bő egy órán belül két aranyérmet is nyert Svájc a vancouveri téli olimpia hétfői versenynapján, amelyen két magyar – a sífutó Viczián Vera és Tagscherer Zoltán – is rajthoz állt. A nap sporttörténeti érdekessége, hogy megtört egy 1964 óta tartó hegemónia: az oroszok átadták a trónt páros műkorcsolyában.

 

A svájciak első hétfői győzelmét az alpesi síző Didier Défago szállította, aki a sportág egyik legnagyobb érdeklődéssel várt számában, a szombatról elhalasztott férfi lesiklásban diadalmaskodott. Férfi alpesi síben legutóbb 1988-ban, Calgaryban nyert aranyérmet svájci sportoló, Pirmin Zurbriggen révén. A második helvét siker Dario Cologna nevéhez fűződött, ő a férfi sífutók 15 km-es szabad stílusú számában ért a csúcsra.

A női sífutók 10 km-es szabad stílusú versenyében a svéd Charlotte Kalláé, a hódeszkások férfi krossz számában a címvédő amerikai Seth Wescotté, a műkorcsolyázók páros küzdelmeiben – megtörve az 1964 óta tartó szovjet-orosz hegemóniát – a Sen Hszüe, Csao Hung-po kínai duóé lett az aranyérem. A sporttörténelem egyik leghosszabb sorozataért véget ezzel, hiszen eddig utoljára 1960-ban fordult elő, hogy ne szovjet vagy orosz kettős álljon a dobogó legfelső fokára. És ami még nagyobb „gyalázat" az oroszoknak: ezúttal érmet sem tudtak szerezni, amire szintén nem volt példa 1960 óta.

A gyorskorcsolyázóknál, férfi 500 m-en az éppen 21. születésnapját ünneplő dél-koreai Mo Te Bum diadalmaskodott. Utóbbi számot egy kínos közjáték zavarta meg, a jégfelújító gépek ugyanis felmondták a szolgálatot, így az első futam csak másfél órás kényszerszünet után folytatódhatott.

A tisztes helytállás reményében induló magyar sífutók céljuknak megfelelően teljesítettek: Tagscherer Zoltán 81. lett a 95 fős mezőnyben, a kétgyermekes anyuka, Viczián Vera pedig három riválisát megelőzve 75.-ként zárt.

A nap krónikájához tartozik, hogy a női jégkorongtorna A-csoportjában az utolsó forduló eredményeitől függetlenül eldőlt a továbbjutás: a címvédő kanadaiak, valamint a svédek a második mérkőzésüket is megnyerték, így már biztosan elődöntősök.

A NAP ÉRMESEI
FEBRUÁR 15.ARANY
EZÜST
BRONZ
Alpesi sí, férfi lesiklásDéfago (svájci)Svindal (norvég)Miller (amerikai)
Sífutás, női 10 kmKalla (svéd)Smigun-Vaehi (észt)Björgen (norvég)
Sífutás, férfi 15 kmCologna (svájci)Piller-Cottrer (olasz)L. Bauer (cseh)
Hódeszka, férfi krosszWescott (amerikai)Robertson (kanadai)Ramoin (francia)
Műkorcsolya, párosSen Hszüe, Csao Hung-po (kínai)Pang Csing, Tung Csien (kínai)Savchenko, Szolkowy (német)
Gyorskorcsolya, férfi 500 mMo Te Bum (dél-koreai)Nagasima (japán)Kato (japán)
VANCOUVER 2010: AZ ÉRMESEK
ÉREMTÁBLÁZAT
ORSZÁG ARANY EZÜST BRONZ
Svájc 3         
Egyesült Államok 224
Dél-Korea 21        
Franciaország 2 2
Németország 131
Kanada 121
Kína 11
Csehország 1 1
Hollandia 1 
Svédország1        
Szlovákia 1   
Norvégia  21
Olaszország  12
Japán  11
Ausztrália  1     
Észtország  1  
Lengyelország  1        
Ausztria   1
Horvátország   1
Oroszország   1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik