Az utolsó napon megszületett Björndalen negyedik aranya is

2009.02.22. 14:06
Utolsóként a férfiváltók versenyét rendezték meg a dél-koreai Pjongcsangban zajló sílövő-világbajnokságon, ebben Norvégia vitte el a pálmát. Az utolsó női versenyszámot, a 12.5 km-es tömegrajtos viadalt az orosz Olga Szajceva nyerte meg.
Norvégia végzett az élen a férfiváltók versenyében
Fotó: Imago
Norvégia végzett az élen a férfiváltók versenyében
Norvégia végzett az élen a férfiváltók versenyében
Fotó: Imago
Norvégia végzett az élen a férfiváltók versenyében

Orosz aranyéremmel indult a 2009-es sílövő világbajnokság utolsó napja Pjongcsangban, a tegnap csapatban már aranyérmes Olga Zajceva nyerte a hölgyek 12.5 km-es tömegrajtos versenyét. Pedig az előjelek nem az ő elsőségére utaltak, a toronymagas esélyes németek ugyanis már a verseny elején a 30 fős mezőny élére álltak, és Wilhelm, Neuner, illetve Henkel vezetésével igyekeztek olyan tempót diktálni, amellyel a lövészetben hibára késztethetik ellenfeleiket. Uwe Müssigang tanítványainak taktikája azonban csak részben jött be, mert Neuner 2, Wilhelm pedig 1 bünetőkörre kényszerült, csak Henkel és Hauswald lőtt hibátlanul, ám velük egyetemben az oroszoktól Szlepcova és Zajceva, illetve a svéd Helena Jonsson is pontosan célzott mind az öt lövésekor.

Andrea Henkel második lövészetében sem rontott, s továbbra is vezette a versenyt, szorosan a nyomában a szintén hibátlan Zajcevával és Jonssonnal, valamint a nap meglepetésemberével, a szlovák színekben versenyző Anastasya Kuzminával. A kör vesztese Katie Wilhelm volt, aki 3 korongot is fent hagyott, és hozzá hasonlóan a svéd Anna-Karin Olofsson is kiszállni látszott az éremért folyó küzdelemből, ő két büntetőkörre kényszerült.

Első álló lövészetében Henkel kétszer is célt tévesztett, így hátrányba került az egyaránt egy-egy hibát vétő Zajceva-Kuzmina-Jonsson trióval szemben, sőt az utolsó lövészetében is fent hagyott két korongot, így hiába volt az övé a nap legjobb futóteljesítménye, lemaradt a dobogóról. Az aranyérmes a már említett hármasból került ki, a mindent eldöntő lövészetükben ismét lekopírozták egymás teljesítményét- Egy-egy hibát vétve nem változott a sorrend, és az erővel legjobban bíró Olga Zajceva ért elsőként célba, mögötte az élete eddigi legjobbját produkáló Kuzmina szerezte meg Szlovákia első pjongcsangi érmét, a bronzérem pedig az üldözéses verseny világbajnokáé, Helena Jonssoné lett.

Magyar idő szerint 11.15-kor rajtolt el a pjongcsangi világbajnokság utolsó futama, a férfiak 4x7.5 km-es váltója. A kezdő emberek közül a német Michael Rösch igyekezett diktálni a tempót, szorosan követte őt az oszrák Mesotitsch és norvég Svendsen. Az első lövészetben Rösch ugyan elhasznált egy póttöltényt, de így is együtt tudott maradni a hibátlan osztrák és norvég vetélytársával, s így hárman értek el a második lövészetig. Rösch ismét rontott egyet, de újratöltés után gyorsan célba talált, így az élről folytathatta, Mesotich is hasonlóan teljesített, ám valamivel lassabban, így két lövészet után 7 másodperc hátrányba került a némettel szemben. Svendsen ezalatt csúnyán ellőtte magát. A betegségéből felépülő norvég 4-szer is rontott, s egy büntetőkört kellett futnia, 44 másodperccel volt már elmaradva Röschtől. Az oroszok első emberének, az eddig még csak a juniorok között vitézkedő Jevgenyij Usztyugovnak is büntetőkörre kellett mennie, ő már több mint 1 perc hátránnyal állt ekkor.

Rösch az első váltáshoz érve 13 másodperc előnnyel indíthatta el Crisoph Stephant, a második osztrákoknál Simon Eder következett, a harmadik helyen pedig a csehek váltottak a remeklő Slesingrnek köszönhetően. Svendsen végül faragott hátrányából, Lars Berger az ötödik helyről, fél perccel lemaradva vehette üldözőbe a németeket. Az oroszok csak a 15. helyen váltottak, a másodikként következő Cserezovnak már 1 perc 26 másodperc volt a hátránya.

Első lövészetében Stephan kétszer is rontott, mögötte Eder egyszer, a cseh Vitek azonban mind az öt korongját megsemmisítette, így meglepetésre az élen találta magát, 4 mp-cel az osztrákok és 7-tel a németek előtt. Negyedikként a szintén hibátlan Berger már csak hússzal volt elmaradva, és egyre közelítette az előtte haladókat. Sőt, a második lövészethez érve már utol is érte a német-osztrák kettőst.
Álló lövészetében Vitek elhasználta mindhárom póttöltényét, és büntetőkört is kellett futnia, csakúgy, mint Bergernek, Eder viszont hibátlan maradt, így megnyugtató, több mint 40 másodpercers előnyre tett szert. A németek is rontottak, Stephan ugyan megúszta az extra métereket, de olyan lassan célzott, hogy visszaesett a hatodik helyre.

Az osztrákok harmadik embereként a tegnap aranyérmet nyerő Dominik Landertinger vágott neki a maga 7.5 km-ének, 24 másodperccel korábban tehette, mint a mögötte induló Halvard Hanevold. Továbbra is remekeltek a csehek, Viteket Roman Dostal váltotta a harmadik helyen, negyediken pedig a németek vegyes váltóban már parádézó Arnd Pfeiffere következett. Közben hátul az oroszok felkapaszkodtak a kilencedik helyre, Makszim Makszimov 1 perc 12 másodperces hátránnyal váltotta Cserezovot.

Landertinger egyszer rontott fekvő lövészetében, s előnye 11 másodpercre csökkent a hibátlan Hanevold-Pfeiffer üldöző kettőshöz képest, viszont második lövészetében már kétszer is rontott, így a továbbra is hibátlan Hanevold átvette tőle a vezetést. Csak kevéssel lemaradva követte őt Pfeiffer. Futásban Landertinger ellenállhatatlan volt, az utolsó váltásig 10 másodpercet rá tudott verni a fáradó Hanevoldra, így Cristoph Sumann lélegzetvételnyi előnnyel indulhatott Ole Einar Björndalen előtt, akit mindössze 2 másodperc hátránnyal vett üldözőbe Michael Greis.

Sumann remekül futott, az első lövészetig már 15 másodpercesre növelte előnyét OEB-hez képest – akire közben felért Greis –, s fekvő lövészetében nyugodtan célozhatott, aminek meg is lett az eredménye, mind az öt korongját leszedte! Mögötte Greis egy, OEB pedig két póttöltényt is elhasznált, így Sumann előnye, ha nem is nagyon, de nőtt: 20 másodperc volt Greis előtt. Ez a különbség nagyjából meg is maradt a mindent eldöntő lövészethez érve. Sumann ebben nem lőtt jól, kétszer is rontott, és elég lassan célzott. Szerencséjére Greis keze is megremegett, szintén két póttöltényhez kellett nyúlnia, OEB viszont fantasztikus ütemben kapkodta le a korongokat, és bár egyszer ő is hibázott, mindössze 4 másodperc hátránnyal vehette üldözőbe az osztrákot. Egy szempillantás alatt utolérte Sumannt, és átvette a vezetést, méterről méterre növelve előnyét, s a célhoz közeledve esélyt sem hagyott az osztráknak.

Björndalen fantasztikus hajrájának köszönhetően világbajnok lett a norvég váltó, Sumann 12 másodperc hátránnyal hozta be az osztrák csapatot a második helyen, harmadikként pedig Greis érkezett több mint fél peccel lemaradva. Negyedik helyen a francia, ötödiken pedig az ukrán csapat zárt.

SÍLÖVŐ-VILÁGBAJNOKSÁG (PJONGCSANG)

FÉRFIVÁLTÓ (4x7.5 KM)
1. Norvégia (Emil Hegle Svendsen, Lars Berger, Halvard Hanevold, Ole Einar Björndalen) 1:08:04.1 (11 lövőhiba)
2. Ausztria (Mesotitsch, Eder, Landertinger, Sumann) 1:08:16.7 (7)
3. Németország (Rösch, Stephan, Peiffer, Greis) 1:08:36.8 (10)
4. Franciaország (Jay, Defrasne, M. Fourcade, S. Fourcade) 1:09:00.6 (4)
5. Ukrajna (Bilanenko, Derkacs, Derjzemlja, Prima) 1:09:18.8 (6)
6. Oroszország (Usztjugov, Cserezov, Maszimov, Csudov) 1:09:46.0 (11)

Női tömegrajtos verseny, 12.5 km
1.Olga Szajceva (Oroszország) 34:18.3 p (2 lőhiba)
2. Anasztaszja Kuzmina (Szlovákia) 7.5 mp hátrány (2)
3. Helena Jonsson (Svédország) 12.3 mp h. (2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik