Nyerhet a vb-n Afrika?

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2009.12.06. 18:12
Kisorsolták a jövő évi dél-afrikai vb csoportjait, megindulhat hát az esélylatolgatás. Ezen a blogon persze nem az a kérdés, hogy ki emeli majd...

Kisorsolták a jövő évi dél-afrikai vb csoportjait, megindulhat hát az esélylatolgatás. Ezen a blogon persze nem az a kérdés, hogy ki emeli majd magasba a trófeát, hanem hogy milyen hatással lesz a dél-afrikai gazdaságra a világ második legnagyobb eseményének megrendezése.

Volt már korábban szó róla, hogy egy olimpia vagy egy futball-vb megrendezése gazdaságélénkítő csomagként is felfogható, egyfajta Sport Deal szerepet tölthet be a rendező ország számára. A gond csak az lehet, hogy a történelemben még nem fordult elő, hogy ilyen nagy volumenű eseményt a világ gazdasági erősorrendjében ilyen hátul álló ország vállaljon magára. Rendeztek már vb-t kis országok, de nem mostanában: elmúltak már azok az idők, amikor mondjuk Uruguay egy városban, három stadionban zavarhatta le a világbajnokságot. Nem véletlen, hogy a legutóbbi kiadásoknak már a Föld legnagyobb gazdasági hatalmai adtak otthont, mint ahogy a következő eseményekre is e körből pályáznak.

Dél-Afrika rengeteget tett a sikeres rendezésért, de nem terheli-e túl magát mindezzel a legszegényebb kontinens leggazdagabb országa? Nem fizet-e nagy árat azért, hogy Sepp Blatter – elnyerve az afrikai országok támogatását – a fekete földrésznek ígérte a 2010-es világbajnokságot?

(Zárójelben teszem hozzá, hogy mindez nekünk, magyaroknak különösen érdekes lehet, hiszen sok ellenző szerint hasonló problémát vethetett volna fel, ha hazánk megkapja valamelyik megpályázott Európa-bajnokság, vagy akár a budapesti olimpia rendezési jogát.)

Az nem kérdés, hogy az infrastrukturális fejlesztések nagyon ráférnek Dél-Afrikára, elég csak a szinte nem létező közösségi közlekedésre vagy a biztonságra gondolni. E területekre a pretoriai kormány – a budapesti dél-afrikai nagykövetségnek a december 4-ei Nemzeti Sportban közölt adatai szerint – a németországi költségek többszörösét fordította! De a beruházások nyomán létrejövő mintegy 159 ezer új munkahely (a korábbi vb-k átlagának duplája!) is rengeteget számít abban az országban, amely a gazdaságilag aktív munkaerő mennyiségében 33. a világon, ennek kihasználtságában viszont csak 171., 20%-nál magasabb munkanélküliségi rátával.

A futballstadionok vb utáni hasznosítása (minden sportrendezvény gazdaságosságának kulcskérdése) ugyanakkor – fogalmazzunk így – kihívások elé állítja a szivárványország vezetőit, hiszen a helyi bajnokság átlagnézőszáma 7500 fő körül van, tehát az új stadionok vélhetően akkor sem fognak megtelni, ha a vb-re tervezett maximális kapacitás egy részét vissza is bontják. Mindez akkor különösen fontos, ha látjuk, hogy a dél-afrikai állam többet költött a létesítmények korszerűsítésére, mint a német, az előző házigazda stadionjait ugyanis nagyobb részt magánforrásokból újították vagy építették fel.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bonyolultabb földrajzi megközelíthetőség (és talán a fenti problémáktól való félelmek) miatt az előrejelzések szerint várhatóan csak feleannyi turista érkezik Dél-Afrikába a vb-re, mint amennyi Németországban tette tiszteletét. Ők persze a módosabb fajtából valók lesznek, ez javít egy kicsit a helyzeten, de a négy évvel korábbi futballdzsemborira így sem lehet számítani.

De tegyük most mindezt félre, és koncentráljunk arra, ami talán a legfontosabb a helyiek számára: a bizonyítási vágy. A vb üzenete ugyanis az ország és gyakorlatilag a teljes kontinens részéről az, hogy megmutatják, Afrika felnőtt a feladathoz, képes vendégül látni a futballvilágot; az apartheidből és az abból fakadó elszigeteltségből alig húsz éve kilépett Dél-Afrika pedig idővel képes afrikaiként is a világ egyik vezető hatalmává válni.

Hasonlót láthattunk a tavalyi olimpián, ahol Kína tartott gazdasági erődemonstrációt, igazolva erejét a világ előtt. Most persze sokkal kisebb léptékről van szó, más a cél is, és – ami talán még fontosabb – mások a lehetőségek is, hiszen a kínaiak szinte korlátlan erőforrásaihoz képest Dél-Afrikának sok minden másra is kell ügyelnie.

A pozitív válasz ugyanakkor most nemcsak az afrikaiaknak fontos, hanem a FIFA-nak is, hiszen a tornának be kell bizonyítania, hogy a földrész méltó volt a megelőlegezett bizalomra. Nagyon lényeges azonban, hogy a világszövetség szándékai ne roppantsák meg Dél-Afrikát, mert akkor hosszú távon minden fenti célnak éppen az ellenkezőjét érik el az illetékesek.

És ez talán még égetőbb annál, minthogy a Bafana Bafana továbbjut-e a korábbi kétszeres házigazda franciák és mexikóiak, valamint az egyszeres rendező uruguayiak mellől a csoportból…


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik