Neville-éktől Vincze Ottóékig - válogatott testvérek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.24. 12:42
Nem túl gyakori, de azért előfordul, hogy egy családból több fiú is a legmagasabb szinten tud futballozni, de hogy válogatottak is legyenek, az még ritkább. A futballtörténelemben azonban számos példa van erre is. Összeállításunkban azok közül a testvérek közül válogattunk, akik egy időben, ugyanazon a meccsen léptek pályára. Csak az utóbbi húsz évet vettük ezúttal figyelembe, és bizony számos érdekességre akadtunk a válogatott testvérek között tallózva.

Ikrek a német válogatottban Ikrek a német válogatottban

A Bender testvéreknek kiváló teljesítményt kellett nyújtaniuk, hogy bekerülhessenek a német válogatottba. Ez előbb Larsnak sikerült, akit hamarosan követett ikertestvére, Sven is. Németország csapatában először Svájc ellen játszottak mindketten 2012 májusában, amikor is egyszerre küldte őket pályára csereként Joachim Löw szövetségi kapitány.

A Bender testvérek (forrás: thebesteleven.com)
A Bender testvérek (forrás: thebesteleven.com)

Phil és Gary Neville

A Buryben született testvérpár közösen összesen 144 angol válogatottságot számlál. A 2000-es években többször is szerepeltek együtt a nemzeti csapatban. Gary egész pályafutása alatt csak a Manchester Unitedban játszott, jelenleg az angol válogatott edzője. Phil is az MU-ban lett sztár, majd átigazolt az Evertonhoz, ahonnan éppen az idén vonult vissza az aktív játéktól. Jelenleg a Manchester United edzői stábjában dolgozik David Moyes vezetése alatt.

Phil és Gary Neville (forrás: 7msport.com)
Phil és Gary Neville (forrás: 7msport.com)

Vinczék Metzben magyar mezben

A testvéri összeállításba a magyar válogatott is ad játékosokat. Noha a magyar futball hőskorában kiváló testvérpárok szerepeltek a válogatottban (elég, ha a legendás Fogl, Kertész vagy Sárosi testvérekre gondolunk), az utóbbi másfél évtizedben ez nem volt jellemző. Testvérpárok még csak-csak voltak, de egyszerre nem játszottak. Egyetlen kivételre akadtunk, ugyanis Vincze Ottó és Vincze Gábor egyaránt pályára lépett a Franciaország ellen Metzben 2–1-re elveszített meccsen, még 2005-ben. A sok csapatban megforduló Vincze Gábornak egyébként ez volt az egyetlen válogatott meccse, de csak egy félidő jutott neki.

Vincze Gábor és Vincze Ottó
Vincze Gábor és Vincze Ottó

A Barreto testvérek

A paraguayi válogatott Édgar Barreto és Diego Barreto is ott volt a 2010-es világbajnokságon a keretben, de együtt nem léptek pályára. Csupán egyszer, 2011-ben, Peru ellen jutott nekik közös játék a válogatottban. Ennek az volt az egyik oka, hogy bár Édgar három évvel fiatalabb Diegónál, a jelenleg a Palermóban futballozó középpályás akkoriban már utolsó meccsei egyikét játszotta a válogatottban. Testvére viszont kapus, ezért nem véletlen, hogy tovább bírja, jelenleg is válogatott játékos.

A két Barreto megérkezik a dél-afrikai világbajnokságra (forrás: paraguay.com)
A két Barreto megérkezik a dél-afrikai világbajnokságra (forrás: paraguay.com)

Nakamuráék

Érdekes, amikor az akkor már a japán válogatott egyik nagy erősségének számító, a Celticben négy évet lehúzó Nakamura Sunszuke mellett csereként pályára lépett a testvére, az akkor mindössze negyedszer válogatott Nakamura Kengó 2007 márciusában, a Barreto testvérekhez hasonlóan ismét Peru volt az ellenfél. A következő meccsen, Katar ellen azonban már mindketten kezdőként futottak ki, és ezt még jó néhányszor megtehették, amíg Sunszuke 2010-ben vissza nem vonult a válogatottságtól.

Egy csapat, két testvérpár

Az elefántcsontparti válogatottban hemzsegnek a sztárok, és az utóbbi évtizedben még testvérpárból is jutott nekik. Témánkba vágó módon többször is pályára lépett együtt a válogatottban Bakari és Arouna Koné, valamint Yaya és Kolo Touré. Sőt az is előfordult, hogy egy meccsen mind a négyen játszottak, mint például 2008 februárjában, amikor az Afrika-kupa elődöntőjében Egyiptom 4–1-re megverte Elefántcsontpartot. Ezen a meccsen a két Koné csak csereként lépett pályára, de így sem tudtak segíteni…

Kolo és Yaya Touré az elefántcsontparti válogatottban (forrás: goal.com)
Kolo és Yaya Touré az elefántcsontparti válogatottban (forrás: goal.com)

Három testvér a válogatottban

Abszolút ritka, de Hondurasban erre is volt példa, hiszen a 2010-es világbajnokságon három testvér is benne volt a keretben, Jerry, Johnny és Wilson Palacios. E tekintetben Honduras volt az első a világon, a három testvér közül azonban csak kettő lépett egyszerre pályára, Johnny nem jutott szóhoz a vébén. És bár elég sokszor szerepeltek a válogatottban, a háromból ketten többször is együtt játszottak, egyszer sem történt meg, hogy hárman is egy időben pályán legyenek. Szomorú adalék a történetükhöz, hogy a kirívóan rossz közbiztonságú Hondurasban elrabolták a negyedik fivért, és bár váltságdíjat fizettek érte, csak a holtteste került elő.

A három Palacios fivér (forrás: zimbio.com)
A három Palacios fivér (forrás: zimbio.com)

Három testvér az Afrika-kupa döntőjében

Nem sokon múlott, hogy 1994-ben a Bwalya testvérek három tagja, Joel, Jonson és a nagy sztár, Kalusha együtt emelje magasba a kupát Zambia örömére. Csakhogy Nigéria egy góllal jobbnak bizonyult, hiába vetették be azon a meccsen három tagját is a Kalusha családnak. Egyszerre azonban nem voltak a pályán, mert Joelt éppen Jonson váltotta a 70. percben.

Négy testvér a pályán, és mind a négyen gólt lőttek!

Ha máshonnan nem is, a Konföderációs Kupa idei kiírásából ismerjük Tahiti válogatottját, amely ugyan pofozógépszerepre kényszerült Spanyolország, Uruguay és Nigéria ellen, rendkívül szimpatikus volt. Ebben a válogatottban játszanak a Tehau testvérek, akik négyen(!) vannak a csapatban. Nem is ritka, hogy mindannyian pályára is lépnek. Így volt ez Spanyolország ellen is. Ráadásul a Konföderációs Kupában a csapat egyetlen szerzett gólját is egy Tehau, méghozzá Jonathan szerezte. A világbajnoki selejtezőkön pedig megtörtént az is, hogy a Szamoa ellen 10–1-re megnyert meccsen mind a négyen betaláltak, azaz Alvin, Jonathan, Lorenzo és Teaonui is. Egyedi rekord az övék.

Jonathan Tehau gólt szerzett a Konföderációs Kupán (forrás: independent.co.uk)
Jonathan Tehau gólt szerzett a Konföderációs Kupán (forrás: independent.co.uk)

Egy testvérpár két válogatottban egy pályán

És a végére egy igazi különlegesség. A mai világban egyáltalán nem számít furcsának, ha egy család valamelyik tagja más országban szerez állampolgárságot. Főleg így van ez a labdarúgásban. Elég ismert a Boateng fivérek története. Németországban születtek, ott is nőttek fel, de Jerome a német, Kevin-Prince pedig a ghánai válogatottat választotta. Így persze esélytelen lett volna, hogy együtt lépjenek pályára, de a sors furcsa fintorából ez mégis bekövetkezhetett. Méghozzá 2010-ben, a világbajnokság csoportkörében. A meccset a német válogatott nyerte, de a családban nem volt ellentét. Régen elfogadták már egymás döntését.

A Boateng testvérek kézfogása a világbajnoki meccs előtt (forrás: yimg.com)
A Boateng testvérek kézfogása a világbajnoki meccs előtt (forrás: yimg.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik