Marcelo Bielsa is jelölt lehet a Barcelona kispadjára? (Fotó: AFP)

 

Arról már hónapok óta cikkeznek, hogy Messi és az idény közben kinevezett Setién nem találta meg a közös hangot egymással, és arról is, hogy az argentin támadó „nem venné rossz néven”, ha a tréner máris távozna.

A The Sun információi szerint Messi már javaslatot is tett arra, ki vehetné át a Barcelona irányítását. A „célszemély” Marcelo Bielsa. A 65 éves argentin tréner épp most vezette vissza az angol élvonalba a Leeds Unitedet. A csapat 16 idényt követően jutott fel. Bielsa és a Leeds történetéről itt írtunk bővebben.

Bielsa az angol másodosztály megnyerése előtt jó 20 éven keresztül nem nyert nagy trófeát, ha a 2004-es, Argentína által megnyert olimpiai bajnoki címet nem számoljuk. A spanyol bajnokság ugyanakkor régi jó ismerős a számára, 1998-ban rövid ideig az Espanyol, 2011 és 2013 között az Athletic Bilbao vezetőedzője volt.

Kérdés ugyanakkor, hogy Bielsa rendkívül autokratikus, már-már diktatórikus vezetési stílusa hogyan passzolna a Barcelona klubmodelljéhez és játékosaihoz. A Leedsnél például katonás szigort tart, rendkívül magas elvárások mellett már-már háborús időket idéző szankciókkal kell számolnia a futballistáknak az angol lapok beszámolói szerint. A „tábornok” – akit mint Loco Bielsa, azaz Őrült Bielsaként is emlegetnek – nagyobb nevű futballistákkal ritkán találta meg a közös nevezőt eddigi karrierje alatt.

Bielsa szerződése az idény végén lejárt a Leedsnél, és bár a csapat – természetesen – szeretne új megállapodást kötni vele, az egyezséget egyelőre nem jelentették be.

A Barcelona a La Liga 2019–2020-as idényének második helyezettje lett. A bajnoki címet a Real Madrid szerezte meg – ötpontos előnnyel.