Őrült este Rijádban: nyolc gól, Griezmann-rekord és Real-siker a spanyol Szuperkupában

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 19:50
null
Őrült meccset nyert meg a Real Madrid a városi rivális ellen (Fotó: AFP)
A labdarúgó spanyol Szuperkupa első elődöntőjében a Real Madrid hosszabbítást követően 5–3-ra legyőzte az Atlético Madridot, és bejutott a vasárnapi döntőbe.

 

SPANYOL SZUPERKUPA
ELŐDÖNTŐ
REAL MADRID–ATLÉTICO MADRID 5–3 (2–2, 3–3, 3–3) – hosszabbítás után
Rijád,Al-Awwal Park,25 000néző.Vezette:Rojas (spanyol)
REAL MADRID:Kepa – Carvajal, Nacho, Rüdiger, F. Mendy (Camavinga, 82.) – Valverde (Arda Güler, 112.), Tchouaméni (Brahim Díaz, 82.), Modric (Kroos, 67.) – Bellingham – Rodrygo (Ceballos, 106.), Vinícius Jr. (Joselu, 106.).Vezetőedző:Carlo Ancelotti
ATLÉTICO:Oblak – Szavics, J. Giménez, Hermoso – M. Llorente (Azpilicueta, 106.), R. De Paul (Witsel, 90.), Koke (Javi Galán, 104.), Saúl (Molina, 67.), Samu Lino (R. Riquelme, 67.) – Álvaro Morata (Á. Correa, 91.), Griezmann.Vezetőedző:Diego Simeone
Gólszerző:Rüdiger (20.), F. Mendy (29.), Carvajal (85.), Szavics (116. – öngól), Brahim Díaz (120+2.), ill.Hermoso (7.), Griezmann (37.), Rüdiger (78. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Negyedik alkalommal látta vendégül Szaúd-Arábia a labdarúgó spanyol Szuperkupa négy résztvevő csapatát. A szerda esti első elődöntőben a spanyol labdarúgó Király-kupa címvédője, a Real Madrid és az előző bajnokság 3. helyezettje (eredetileg a 2. helyezettet illetné meg a részvétel, de az éppen a Real volt), az Atlético Madrid csapott össze egymással.

A Rijádban rendezett madridi derbit az Atlético kezdte jobban, a „matracosok” már a 7. percben megszerezték a vezetést, Griezmann szöglete után Hermoso fejelt a bal alsó sarokba. Az Atlético öröme mindössze a 20. percig tartott, ekkor Modric szögletébőlRüdiger fejese talált utat Oblak kapujának jobb alsó sarkába. Az első félidőnek azonban ekkor még korántsem volt vége. Újabb kilenc perc elteltével már a Realnál volt az előny, a jobb oldali hátvéd, Carvajal lőtte be laposan a kapu elé a labdát, a bal oldali hátvéd,Mendy pedig finom mozdulattal a jobb alsó sarokba lőtt. A félidő utolsó gólja a 37. percben született:Griezmann vitte el Modric mellett a labdát, majd 17 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A francia támadó számára történelmi volt ez a gól, hiszen 174. találatát jegyezte az Atlético Madrid színeiben, amivel a piros-fehérek legeredményesebb góllövője lett. Az eddigi csúcstartó Luis Aragonés volt, aki 370 mérkőzésen 173 alkalommal talált be, Griezmann-nak a mai a 365. mérkőzése volt.

A második félidő első nagy lehetőségére sokáig kellett várni, a 71. percben gyorsan elvégzett Real-szabadrúgás meglepte az Atlético védelmét, de az üresen érkező Carvajal lövését Oblak bravúrral védte. A 78. percben eldőlni látszott a mérkőzés, a balról érkező beadást követően Morata annyira megzavarta a madridi védelmet, hogy Rüdiger térdéről a saját kapujába pattant a labda. De a Real nem adta fel, és a 85. percben egyenlített. Egy Oblak-védést és két blokkot követően Carvajal elé került a labda, ő pedig a második nagy lehetőségét már nem hibázta el, s 11 méterről a jobb felsőbe lőtt.

A hosszabbítás első említésre méltó eseménye a 100. perchez köthető, a játékvezető ekkor osztotta ki az első sárga lapot a találkozón. A 115. perc környéken már vélhetően mindenki a büntetőpárbajra gondolt, azonban a Realnál még hittek a győzelemben, és ez össze is jött nekik. A 116. percben Carvajal beadása után Szavics lábáról pattant az Atlético kapujának bal felső sarkába a labda (öngól), majd a 120 percet követő hosszabbítás 2. percében Brahim Díaz használta ki, hogy már Oblak is a Real kapuja előtt helyezkedett, s távoli góllal lezárta a mérkőzést. A Real Madrid ellenfele a vasárnapi döntőben a Barcelona és az Osasuna csütörtöki párharcának győztese lesz. 5–3

A másik elődöntőben
Január 11., csütörtök
20.00:Barcelona–Osasuna –élőben az NSO-n!

PERCRŐL PERCRE

120+3. perc: VÉGE! SZUPERKUPA DÖNTŐJÉBE JUTOTT A REAL MADRID! KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET!

120+2. perc: Díaz levette a mezét gólöröm közben, sárga lap.

120+2. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! ELDŐLT! Egy bedobás miatt Oblak is feljött a Real kapuja elé, a bedobás után kivágott labdára Oblak és Brahim Díaz startolt rá, Díaz eltolta azt a kapus mellett, majd közel 35 méterről az üres kapuba gurított. 5–3!

120. perc: Kettő perc még.

118. perc: Correa passza után Griezmann 16 méteres lövése centikkel kerülte el a kaput.

116. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! Carvajal beadása után Joselu robbant be a kapu elé, de a labda végül Szavics lábáról pattant a bal felső sarokba. 4–3! ÖNGÓL!

112. perc: Sántikálva jött le a pályára Valverde, Arda Güler váltotta.

Újabb cserék, az Atléticonál Llorente helyére Azpilicueta állt be, a Realnál Rodrygot Ceballos, Viníciust Joselu váltotta.

106. perc: Folytatódott a játék, ha nem születik gól, büntetők következnek majd.

105+2. perc: SZÜNET!

105. perc: Egy perc ráadás.

104. perc: Cserélt az Atlético, Javi Galán érkezett Koke helyére.

Vinícius Jr.-t (középen) nem kímélték az ellenfél védői (Fotó: AFP)
Vinícius Jr.-t (középen) nem kímélték az ellenfél védői (Fotó: AFP)

103. perc: Kroos emelte kapura a labdát 21 méterről, Oblak könnyedén védett.

100. perc: Eddig kellett várnunk az első sárga lapra, Rüdiger kapta kapustámadásért.

99. perc: Az első lehetőségecske a hosszabbításban az Atléticoé volt, de Riquelme 24 méteres lövése magasan a kapu fölé szállt.

Cserélt az Atlético, Correa érkezett Morata helyére a rövid szünet során.

91. perc: Folytatódik a játék!

90+5. perc: VÉGE a rendes játékidőnek! Hosszabbítás következik!

90+2. perc: Brahim Díaz szólozott a 16-oson belül, de szép cseleit követően csúnyán a kapu mellé lőtt 9 méterről.

90+1. perc: Griezmann előtt adódott lehetőség, de kisodródott helyzetből leadott lövését könnyedén fogta Kepa.

90. perc: Öt perc a hosszabbítás.

90. perc: Cserélt az Atlético, Witsel érkezett De Paul helyére.

85. perc: GÓÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A REAL! Vinícius gyorsult fel a bal szélen, majd betört a 16-oson belülre, alapvonal közeli lövése Oblakról kipattant, majd Bellingham próbálkozása előbb a blokkban akadt el, majd a duplázást a gólvonalról vágták ki, végül a sokadik kipattanót a lendületből érkező Carvajal lőtte 11 méterről a jobb felső sarokba. 3–3!

82. perc: Kettőt cserélt a Real, Tchouaméni helyére Brahim Díaz, Mendy helyére Camavinga állt be.

78. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! Bal oldali beadás után az ötösön belülre érkező Morata okozott zavart, a labda Rüdiger térdéről a kimozduló Kepa feje fölött hullott a kapuba. 2–3

73. perc: Bal oldali Atlético szöglet után Giménez fejelte a kapu felé a labdát, majd Morata már lesről csúsztatott a jobb kapufa mellé.

72. perc: A jobb oldali szögletet követően Rodrygo lőhetett 16 méterről, de Oblak ismét a helyén volt.

71. perc: Egy gyorsan elvégzett szabadrúgást Vinícius emelt be az Atlético védők möge, de az érkező Carvajal lövését Oblak nagy bravúrral szögletre tolta.

A második félidő egyelőre nagyobb helyzet nélkül zajlott, mindkét csapat nagy hangsúlyt fektet a védekezésre.

67. perc: Mindkét csapat cserélt, a Realnál Modric helyére Kroos érkezett, az Atléticonál Lino helyére Riquelme, Saúl helyére Molina állt be.

54. perc: Morata szerzett labdát a Real 16-osának előterében, majd Linot szöktette, aki ballal, 13 méterről a kapu mellé lőtt.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

Antoine Griezmann (jobbra) 174. góljával az Atlético történetének legeredményesebb játékosa lett (Fotó: AFP)
Antoine Griezmann (jobbra) 174. góljával az Atlético történetének legeredményesebb játékosa lett (Fotó: AFP)

45+5. perc: Hermoso passza után szögletre pattant a labda, de a játékvezető véget vetett az első félidőnek.

45. perc: Négy perc a hosszabbítás.

43. perc: OBLAK!! Rüdiger emelte be a 16-oson belülre a labdát Rodrygonak, aki az átvétellel két védőt is átvert, majd Giménezt egy újabb csellel el is fektette, de a brazil 8 méteres kísérletét Oblak nagy bravúrral védte.

37. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! EGYENLŐ! De Paul passzolt Griezmannhoz, aki egy testcsellel becsapta Modricot, majd 17 méterről, jobbal, a jobb alsó sarokba lőtt. 2–2

34. perc: Rodrygo tartotta meg a labdát a 16-os jobb oldalánál, majdViníciushozpasszolt, aki 16 méterről a kapu mellé tekert.

33. perc: Morata beadása után Griezmann fejelhetett, de kísérlete nem okozott gondot Kepának.

29. perc: GÓÓÓÓÓL! A két szélsőhátvéd hozta össze a Real vezető találatát, Carvajal a 16-os jobb oldali sarkától lőtte be laposan a 11-es pont magasságába a labdát, az érkező Mendy pedig ballal, finom bokamozdulattal lőtt 9 méterről a jobb alsó sarokba. 2–1!

27. perc: Rodrygo két védő között harcolt ki magának lövőhelyzetet a 16-oson belül, de 11 méteres kísérletét követően Oblak szögletre ütötte a labdát.

26. perc: 20 méterről végezhetett el szabadrúgást a Real Madrid, a legurított labdát Valverde lőtte a kapu fölé.

24. perc: Jobb oldali beadás után Morata tudta kapura fejelni a labdát, de gyenge kísérletét könnyedén fogta Kepa.

20. perc: GÓÓÓÓÓL! Jobb oldalról végzett el szögletet a Real Madrid, Modric ívelte középre a labdát, Hermoso és Szavics lemaradt Rüdigerről, a német pedig 9 méterről a jobb alsó sarokba fejelt. 1–1!

19. perc: Remek támadást vezetett az Atlético, Llorente jobbról lőtte át a hosszú sarok irányába a labdát, az érkező Morata azonban csak az oldalhálót találta el.

13. perc: Ezúttal Rodrygo esett át egy piros-fehér mezes védő lábán, de a játékvezető ezúttal is továbbot intett.

10. perc: Vinícius terült el a 16-oson belül Szavics mellett, nincs büntető. Ha volt is kontakt, az még a 16-oson kívül történt.

Hermoso (22) góljával szerezte meg a vezetést az Atlético (Fotó: AFP)
Hermoso (22) góljával szerezte meg a vezetést az Atlético (Fotó: AFP)

7. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Szöglettel következhetett az Atlético, jobbról Griezmann ívelte középre a labdát, Hermoso pedig 7 méterről a bal alsó sarokba fejelt. 0–1!

6. perc: Saúl passza után Samu Lino a 16-os bal oldali sarkától tekerte kapura a labdát, Kepa a levegőben úszva tisztázott a bal felső sarok elől.

2. perc: Jobb oldalon adogattak az Atlético játékosai, majd Llorente ívelte be a labdát a hosszú sarok irányába, az érkező Samu Lino azonban elkésett és nem találta el a labdát.

A Real Madrid tiszta fehérben, az Atlético piros-fehér felsőben, kék nadrágban játszik.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Real Madrid indította útjára a labdát.

Szaúd-Arábiában is rengetegen szeretik a Real Madridot (Fotó: AFP)
Szaúd-Arábiában is rengetegen szeretik a Real Madridot (Fotó: AFP)

A kezdés előtt egy perces néma csenddel emlékeztek a csapatok a napokban elhunyt német legendára, Franz Beckenbauerre.

A mai mérkőzés helyszíne ismét Szaúd-Arábia, a csapatok a rijádi Al-Awwal Parkban mérkőznek.

2020-ban, 2022-ben és 2023-ban Szaúd-Arábiában mérkőztek a felek, 2021-ben a koronavírus-járvány miatt Spanyolországban rendezték a minitornát.

A 2019–2020-as idénytől kezdve négy csapat részvételével került lebonyolításra a Szuperkupa, a bajnokon és a kupagyőztesen kívül meghívást kap a kupadöntős és a bajnoki második helyezett is.

Első alkalommal 2018-ban, Marokkóban mérkőztek a csapatok Spanyolországon kívül, a Barcelona és a Sevilla akkori összecsapása 2–1-es katalán sikerrel zárult.

A spanyol Szuperkupát 1982-ben alapították, az első kiírásban a Real Sociedad diadalmaskodott a most is pályára lépő Real Madrid ellen.

Köszöntjük Önöket! Idén is Szaúd-Arábiában rendezik meg a spanyol Szuperkupát, melynek első elődöntőjén a Real Madrid és az Atlético Madrid csap össze egymással.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik