Játékossors: visszavonult a legendás spanyol karmester, David Silva

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.27. 16:33
null
David Silva trófeákban és sikerekben gazdag pályafutás végén vonult vissza a profi futballtól (Fotó: Getty Images)
A hivatalos közösségi oldalain megjelent videóban jelentette be David Silva, hogy visszavonul a profi labdarúgástól. A döntés azután született meg, hogy a Real Sociedadban futballozó 37 éves középpályásnak öt napja edzés közben elszakadt az elülső keresztszalagja.

 

„A mai nap rendkívül szomorú a számomra. Ma jött el annak az ideje, hogy búcsút mondjak a sportágnak, amelynek odaszenteltem az életemet. Elbúcsúzom a csapattársaimtól, aki olyanok a számomra, mintha a családom lennének. Hiányozni fogtok. Valencia-, Eibar-, Celta-, City- és Real Sociedad-szurkolók: köszönöm, hogy otthon érezhettem magamat a köreitekben” – fogalmazott a videóban David Silva.

David Josué Jiménez Silva 1986 január nyolcadikán született a kanári-szigeteki Arguineguín városában. A helyi futballklubban (CD Arguineguín) pallérozódó játékosra 14 éves korában csapott le a Valencia, ahol hamar kiemelkedett a korosztályos csapatokból. A Rafa Benítez vezette „denevérek” épp aranykorukat élték (2002-ben és 2004-ben is megnyerték a spanyol bajnokságot), így a 18 esztendős Silvát előbb az Eibarnak, majd a Celta Vigónak adták kölcsön tapasztalatszerzés céljából.

2006-tól a húszéves játékosra már alapemberként számítottak Valenciában, s a Merlinnek vagy El Magónak (a varázsló – a szerk.) becézett támadó középpályás 2008-ban Király-kupát nyert a Turia-parti csapattal. Teljesítményére felfigyelt a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis Aragonés is, így Silva is tagja volt az Eb-győzelemig menetelő csapatnak. Két évvel később az Aragonést váltó Vicente del Bosque is számított rá a nemzeti csapatban, így a 24 éves karmester a világbajnoki trófeát is a magasba emelhette. A dél-afrikai vb-siker klubszinten is áttörést jelentett neki, a felszálló ágban levő Manchester City 28.75 millió eurót fizetett a Valenciának Silva játékjogáért.

A kimagasló technikai tudással megáldott játékos egy évtizeden keresztül viselte a City világoskék szerelését – ez idő alatt négy PL-trófeát, két FA-kupát, öt Ligakupát, valamint három Community Shieldet zsebelhetett be, miközben a válogatottal címvédőként megnyerte a 2012-es Európa-bajnokságot is (a „vörös fúriában” 125 meccsen 35 gól volt a mérlege).

A trófeákban gazdag időszak 2020-ban ért véget Silva számára, aki 34 évesen a Real Sociedadhoz tért vissza szülőhazájába, s 2020-ban Király-kupát nyert a baszk együttessel. A 2022–2023-as idény végén egy évvel meghosszabbította a szerződését a San Sebastián-i alakulattal, s még egy évet játszott volna, de az öt nappal ezelőtti keresztszalag-szakadás keresztülhúzta a játékos és a klub számításait, így a legendás támadó középpályás a visszavonulás mellett döntött.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik