Barcelona: egy éve ezt senki sem gondolta volna Iniestáról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.24. 13:10
null
Iniesta helye megkérdőjelezhető volt az őszi Aranylabda-jelöltek között (Fotó: Reuters)
Andrés Iniesta, az FC Barcelona középpályása csaknem egy éve, egészen pontosan 363 napja nem szerzett gólt és nem adott gólpasszt a Primera Divisiónban – erre az Opta munkatársa, Duncan Alexander hívta fel a figyelmet a Twitteren a vasárnapi el Clásicót követően.

 

Iniesta a 2010-es vb-finálét a hosszabbításban eldöntötte, ennek ellenére nem a gólok embere, így a statisztika első fele nem akkora meglepetés. Sergio Ramosnak például több gólja van a Real Madrid mezében, mint Iniestának a katalán sztárcsapatban.

A gólpasszok csaknem egyéves hiányának ténye viszont annál inkább sokkoló.

Iniesta a spanyol labdarúgó-bajnokságban legutóbb a 2013–2014-es szezon 30. fordulójában (2014 március 26.) adott gólpasszt, illetve egy fordulóval korábban, a Real Madrid ellen a spanyol fővárosban 4–3-ra megnyert el Clásicón iratkozott fel a gólszerzők közé.

Ebben a szezonban Piquének, Bartrának, Busquetsnek és Adrianónak is van gólpassza a bajnokságban, miközben Iniestának egy sincs. Xavinak hat, Rakiticnek öt gólpassza van.

A bajnoki meccseken kívül azért nem nélkülöz a katalán játékmester. A BL-ben három gólpasszt jegyez a szezonban, a hazai kupában három gólt és két gólpasszt, igaz, utóbbiban valamivel gyengébb ellenfelek ellen.

(A Bajnokok Ligájában 2014. december 10-én, a PSG ellen hazai pályán 3–1-re megnyert mérkőzésen adott gólpasszt legutóbb Iniesta, a spanyol Király-kupában pedig 2015. február 11-én, a Villarreal ellen betalált.)

A ritka Iniesta-gólörömök egyike (Fotó: Reuters)
A ritka Iniesta-gólörömök egyike (Fotó: Reuters)

Persze egy labdarúgó teljesítményét nem lehet és nem is szabad pusztán a gólok és gólpasszok tekintetében megítélni, még egy támadó felfogású középpályásét sem.

A WhoScored.com kimutatása szerint Iniesta a 2014–2015-ös szezonban 89.9 százalékos pontossággal passzol, ez a negyedik legjobb érték csapatában a legalább 14 tétmérkőzésen pályára lépők közül. Iniesta passzteljesítménye alapvetően határozza meg a Barcelona labdabirtoklásra épülő játékát.

A labdatartás mestere (Fotó: Reuters)
A labdatartás mestere (Fotó: Reuters)

Mi a helyzet a gólpasszokat megelőző passzokkal? Iniesta 2014–2015-ben bajnoki mérkőzésenként 1.1 kulcspasszt oszt ki, ezzel hetedik a csapatban. A legtöbbet Lionel Messi, 2.6-ot.

A WhoScored összesített értékelése alapján viszont már érezhető a gólpasszok terén látott visszaesés Iniesta teljesítményében, a jelenlegi idényben 6.99-es átlagos pontszámot ért el a pályán mutatott játékával, a Barca keretében ez a 12. legjobb eredmény a legalább 14 tétmérkőzésen pályára lépők közül. A legjobb játékos Lionel Messi, 8.83-as összpontszámmal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik