Barcelona: Messi bíróság elé állt az adócsalási ügyben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.27. 15:03
null
Rendőrök kísérték az argentin játékost a gavái bíróság bejáratáig (Fotó: Reuters)
Lionel Messinek, a Barcelona argentin futballistájának nem messze lakhelyétől, Barcelona egyik külső kerületében kellett péntek reggel megjelennie a bíróság előtt az után, hogy júniusban adócsalással vádolták meg.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Messiék a kereskedelmi jogokból származó bevételek utáni adózást mulasztották el, az eredeti vizsgálat a 2006-os, 2007-es, 2008-as és 2009-es adópapírokra terjedt ki, de aztán újabb időszakot is bevontak. Az ügyészség azt állítja, hogy Messiék adóparadicsomokban – Belize és Uruguay – létrehozott fiktív, offshore cégek segítségével követtek el adócsalást a spanyol állam kárára, 4.1 millió euró értékben.

Ma délelőtt a gavái bíróságon volt jelenése az argentin labdarúgónak, aki sem érkezésekor, sem távozásakor nem kívánt nyilatkozni a média képviselőinek.

„A spanyol adóhatóság vádjairól mi is csak a médiából értesültünk. Meglep minket a hír, mivel nem szegtünk meg egy szabályt sem, mindig betartottuk az adószabályokat, adótanácsosaink útmutatásai alapján. Tanácsadóink dolgoznak az ügy tisztázásán” – nyilatkozta Messi az ügy kirobbanását követően.

Messi és édesapja vallomásukban cáfolták az ellenük felhozott vádakat, és a játékos korábbi ügynökét, Rodolfo Schinoccát vonták be az ügybe, aki egyébként szintén ártatlannak vallotta magát.

Jorge Messi augusztusban már befizetett ötmillió eurót a spanyol állam számlájára, ez pedig nagyban befolyásolhatja a bíróság végső ítéletét.

A pénteki meghallgatás célja az volt, hogy kiderítse, szándékos adóelkerülést követtek-e el Messiék. Amennyiben a bíróság úgy látja, hogy szándékosan nem fizettek, tárgyalni fogják az ügyet, s akár börtönbüntetést is kaphatnak, illetve a be nem fizetett összeg 150 százalékának megfelelő bírsággal sújthatják őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik