C. Ronaldo lehet a Real Madrid következő „aranytojást tojó tyúkja”

N.T./NS N.T./NSN.T./NS N.T./NS
Vágólapra másolva!
2009.06.15. 09:47
A Real Madrid és a régi-új elnök, Florentino Pérez szemében minden bizonnyal a világrekordért szerződtetett Cristiano Ronaldo lehet a következő „aranytojást tojó tyúk”. Egy olyan világklasszis, aki méltó módon betöltheti a David Beckham távozásával keletkező űrt. Ha bejönnek a Real számításai, akkor rövid időn belül megtérülhet a Ronaldóért kifizetendő 94 millió eurós vételár. Közben számos olyan elemzés is napvilágot látott, amely a Premier League esetében a magas adóterhek miatti versenyhátrányról beszél a többi elit pontvadászattal, de különösen a spanyol bajnoksággal szemben.
C. Ronaldo (jobbra) töltheti be a Beckham (balra) távozásával keletkező „űrt”
Fotók: Action Images (archív)
C. Ronaldo (jobbra) töltheti be a Beckham (balra) távozásával keletkező „űrt”
C. Ronaldo (jobbra) töltheti be a Beckham (balra) távozásával keletkező „űrt”
Fotók: Action Images (archív)
C. Ronaldo (jobbra) töltheti be a Beckham (balra) távozásával keletkező „űrt”

„Beckham szociológiai jelenség, több mint hatvanezer internetes oldal számol be az életéről. Népszerűsége nagyobb, mint a brit királyi családé” – mondta még 2003-ban Miguel Ángel Sastre, a madridi egyetem vezetésszervezési tanszékének professzora. Hat évvel ezelőtt a Real Madrid 45 millió euróért vásárolta meg David Beckhamet a Manchester Unitedtől, és egy négy évvel későbbi kimutatás szerint nyerőt húzott vele. José Sánchez marketingigazgató szerint a klub merchandisingból (ajándéktárgyak kereskedelme) származó bevétele 137 százalékkal nőtt, a négy év alatt Beckhamhez köthető gazdasági tevékenységekből pedig 560 millió eurós profitra tett szert a Real Madrid. Indításnak jött a fél év alatt eladott egymillió (!) Beckham-mez, utána pedig a többi szponzori szerződés.

Az angol sztár távozása után azonban nem volt igazi „húzónév” a Realban, aki miatt szurkolók milliói özönlötték volna el a Real-mezeket és különböző ajándéktárgyakat árusító boltokat. Most meg rögtön itt van kettő: Kaká és Cristiano Ronaldo. Közülük is főleg utóbbi érkezése növelheti meg a klub kereskedelmi bevételeit.

A Real Madrid honlapja szerint egy névvel és számmal ellátott dressz 78 euróba kerül, így ha sikerül 1 205 129 darabot eladni a Cristiano Ronaldo nevével ékesített mezből, már nullszaldós az üzlet. Hat esztendeje hat hónap kellett egymillió Beckham-mez eladásához, az analógia alapján most alig hét hónap alatt lehet rentábilis a most még őrültségnek tűnő befektetés.

A nyugat-európai csapatok számára egyre fontosabb a távol-keleti régió, jelentős potenciál rejlik ugyanis az ottani szurkolókban. Minden bizonnyal sok MU-fanatikus szomorú most Malajziában, Indonéziában, Dél-Koreában és Kínában, hogy nem láthatja Ronaldót a nyári ázsiai túra alkalmával. Könnyen belátható, hogy a Real részben épp a távol-keleti régióban való előretörését várja a portugál megszerzésétől, ám akadnak azért figyelmeztető tények. A koreai futballszurkolók 75 százaléka ugyanis a Manchester Unitedet favorizálja – a Realt, a Barcelonát vagy éppen az AC Milant kevesebben kedvelik –, az ő számuk pedig anno Beckham távozása után is gyarapodott, bár kétségtelen, hogy a „királyiak” fehér mezéből is egyre többet tudtak értékesíteni a sztárok érkezésével.

„A játékosokra költött pénz elsőre soknak tűnhet, de ez elengedhetetlen egy olyan klubnál, amely egyedül az imázsából és a presztízséből tesz szert profitra. Minél több éljátékost tudunk megszerezni, annál nagyobb bevételre számíthatunk” – nyilatkozta Pérez.

Megvannak már tehát az újabb „galaktikusok”, sőt továbbiak érkezése is valószínűsíthető. (a hírek kapcsolatba hozták már a Real Madridot Zlatan Ibrahimoviccsal, David Villával és Franck Ribéryvel is) A kérdés már csak az, hogyan lesz ebből egységes csapat, és ki fog védekezni?

A MAGAS ADÓK MIATT VERSENYHÁTRÁNYBA KERÜLHET A PREMIER LEAGUE

Az angol élvonalban szereplő klubok rákényszerülhetnek a közeljövőben, hogy valamilyen módon ellensúlyozzák az országra jellemző magas adóterheket, különösen az áprilisban életbe lépő változtatások után, amikortól is a legmagasabb kulcs 40-ről 50 százalékra emelkedett. Természetesen a labdarúgók nagy része ebbe a kategóriába esik. A megoldás az lehet, ha a fizetés egy részét „természetbeni juttatás” formájában kapják meg, amelyet lényegében elenyésző mértékű adó terhel. A másik út, hogy növelik a fizetéseket, ám ez a jelenlegi gazdasági helyzetben kevéssé elképzelhető, és a szakadék is tovább nőne a gazdagabb és a kevésbé tehetős klubok között.
Az már eddig is bevett gyakorlat volt, hogy a külföldi játékosok pénzük kisebb részét kapták csak rendes fizetés formájában, a nagyobb hányadot valamilyen kereskedelmi/szponzori szerződés révén vehették fel, és ráadásul ha mindez egy offshore cégen keresztül történt, úgy még az adófizetési kötelezettség alól is ki lehetett bújni. A továbbiakban persze várható, hogy az adóhatóság fel fog lépni e módszer ellen is.
Valamit pedig mindenképp lépni kell, ugyanis ellenkező esetben jelentős hátrányba kerülhet a Premier League az éljátékosokért folytatott küzdelemben a többi bajnoksággal szemben – különösen Spanyolországgal összevetve szembetűnő a különbség: ott a legmagasabb adókulcs 25 százalék, ez pedig különböző helyi adókkal együtt is legalább 15-20 százalékos megtakarítást jelenthet. Nem állítanánk, hogy Kaká és Ronaldo esetében ez volt a fő motiváló erő (bár a portugált illetően ez a különbség a hatéves madridi szerződése alatt mintegy 15 millió fontos többletet eredményezhet), de egy fontos tényező lehet a későbbiekben. (Az egyik leglátványosabb különbség az Arsenalba igazoló Andrej Arsavin esetében figyelhető meg, hiszen korábban Oroszországban csak 13 százalék adót fizetett.)


Florentino Pérez tervei szerint megint kapkodni fogják a szurkolók a Real-mezeket
Fotó: Action Images (archív)
Florentino Pérez tervei szerint megint kapkodni fogják a szurkolók a Real-mezeket
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik