Tanul hibájából, vagy ugyanabba a folyóba lép Florentino Pérez?

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2009.06.11. 20:59
Florentino Pérez Kaká megszerzése után nem várt egy évet, csütörtökön egy másik galaktikust, Cristiano Ronaldót is gyakorlatilag megszerezte a klubnak (már csak a játékossal kell megegyeznie az elnöknek…). De vajon a sikerek is ilyen hamar jönnek? Ha Pérez első korszakát vesszük alapul, akkor jövőre a Real nyeri a bajnokságot, két év múlva pedig a Bajnokok Ligáját...

Amikor Florentino Pérez a 2000-től 2006-ig tartó regnálását követően ismét a Real Madrid elnöke lett, a protokollnak megfelelően kezet szorított egymással a régi-új prezident és Alfredo Di Stéfano, a klub legendája. A kép akár jelképesnek is felfogható, a koránál fogva hajlott hátú egykori futballista gratulációjában minden benne van: a sztár, akiért a stadionokba tódultak, bizalmáról biztosítja azt, aki sztárokat hoz a csapathoz, hogy lehessen tódulni a Bernabéuba. Régen a játékos volt a meghatározó, manapság az elnöké a vezérszerep.

Pérez nem tagadta meg önmagát, az első regnálása idején meghirdetett stratégiáját nem adta fel, a korszaka idején galaktikusoknak elnevezett Real szurkolói ismét örülhetnek: a napokban megszerzett Kaká mellé hamarosan csatlakozhat Cristiano Ronaldo.

Mintegy válaszként Zvonimir Bobannak, aki azt nyilatkozta a brazil leigazolásakor, hogy „Kaká önmagában nem elég, ahhoz, hogy a Madrid a Barca szintjére emelkedjen”.

A volt horvát válogatott középpályás a lényegre tapintott, bizony a Real Spanyolországban csak a Barcelonához méri magát. Ironikus megfogalmazásban, azt még csak elviselik valahogy a spanyol fővárosban, hogy a Real nem nyer bajnokságot, de azt már nem, hogy a Barca előrébb végezzen. Márpedig 2009-ben megesett a nagy szégyen, Madrid nem nyert, viszont a katalánoké lett a bajnoki arany.

Ilyenkor kell a népnek kenyér és cirkusz. Szerencsére Spanyolországban a kenyérkérdés nem gond, a cirkuszról meg gondoskodik Pérez. A cirkusz most annyiban kisebb, hogy a Kakát nem a vetélytárs Barcától szipkázta el, mint 2000-ben Luís Figót, viszont annyiban nagyobb, hogy a második galaktikus, C. Ronaldo leigazolásával nem vár egy esztendőt – Figót aztán Zinedine Zidane (2001–2006), Ronaldo (2002–2007), David Beckham (2003–2007), Michael Owen (2004–2005) és Robinho (2005–2008) követte.

Pérez hatéves elnöksége alatt Bajnokok Ligáját (2002), bajnokságot 2001, 2003) spanyol Szuperkupát (2001, 2003) és európai Szuperkupát (2002), valamint Világkupát (2002) nyert a Real, amikor már nem ő volt az elnök csupán két bajnoki címre (2007, 2008) és egy spanyol Szuperkupa-győzelemre (2008) futotta.

Azonban Pérez hibát is elkövetett: a szó másik értelmében is megcsinálta a cirkuszt. A játékosok és a szurkolók által is kedvelt edzővel, a korábban játékosként is tiszteletet kiérdemlő Vicente Del Bosquéval akasztott tengelyt.

A joviális szakember pedig tudhatott valamit, mert 2001-ben és 2003-ban, utóbb Figóval, Zidane-nal és Ronaldóval a csapatban, vele lett bajnok a Real, a célnak alá tudta rendelni a sztárok hatalmas egóját. Ám Del Bosque nem lehetett próféta a saját hazájában, mert egy nappal a bajnoki arany megnyerése és egy héttel Beckham szerződtetése után menesztették úgy, hogy a Del Bosque-érában 184 meccse után 104 alkalommal győztesen állhatott fel a kispadról.

Pedig játékosai, Fernando Hierro, Fernando Morientes Steve McManaman és Claude Makelele kiálltak mellette, de Jorge Valdano sportigazgató és Pérez csak a galaktikusokat preferálta, az „igavonókat” sem erkölcsileg, sem anyagilag nem ismerte el. Pérez a Real sikereiben kulcsszerepet játszó Makelele fizetésemelésre vonatkozó kérését visszautasította, s amikor a védekező középpályása Chelsea-be igazolt kijelentette, a Real semmit sem veszített az összességében átlagos képességű futballista búcsújával

A francia távozását követően még érkezett Owen, Júlio Baptista és Robinho, de sikerek többek között azért is maradtak el, mert a Patrick Vieirával folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak. Talán mondani sem kell, Pérez azt akarta, hogy a sztárokhoz képest a védekező középpályás bagóért rúgja a labdát.

Még játékostársai szerint is Makelele távozása a legfőbb oka a galaktikusok hanyatlásának, s a klub hiába aknázta ki az ázsiai kontinensen a marketinglehetőségeket, Pérez végül távozott.

A napokban visszatért, akárcsak Jorge Valdano. Az új évadra Manuel Pellegrini készíti fel a csapatot. Jó edző hírében áll, Kakája már biztos, Ronaldója valószínűleg már van. Ki kell még? Vagy úgy is lehet fogalmazni, hogy mi kell még...

Mert ha Pérez nem akar kétszer ugyanabba a folyóba lépni, akkor nem elég kipipálnia, hogy Kaká és Ronaldo már megvan...



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik