Férfi röplabda MK: nyolc év után újra somogyi arany

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.10. 21:52
Hosszú idő után ünnepelhettek kupagyőzelmet a kaposváriak (Fotó: Árvai Károly)
Szenzációs csatában lett 19. alkalommal kupagyőztes a Kaposvár.

 

Hosszú böjtnek vetett volna véget a Kaposvár és a Kazincbarcika is a férfi röplabda Magyar Kupa vasárnap esti döntőjében. A 18 elsőségükkel kuparekorder somogyiak legutóbb 2016-ban, éppen Érden győztek, míg a háromszoros első Vegyész legutóbb 2018-ban diadalmaskodott, ugyancsak az érdi csarnokban – akkor a mostani vezetőedző, Toronyai Miklós még játékosként segítette az ötszörös ezüstérmes borsodiakat.

A szombati női helyosztókhoz hasonlóan a hangulat ezúttal is nagyszerű volt, mindehhez pedig élvezetes játék párosult. Pazar nyitásokkal, blokkokkal (zúgott is a lelátón a „Barcikai Nagy Fal” rigmus) és akciókkal indult az aranycsata. A kezdeti kiélezett küzdelem után bődületes szervákra alapozva (ebben az első kupaaranyára hajtó Baróti Árpád járt az élen) fokozatosan elhúzott és simán került előnybe a Kaposvár.

A második játszmában sem volt ellenszere a Vegyésznek az erőtől duzzadó és rendkívül koncentrált somogyiak játékára. A gördülékenyen és stabilan röplabdázó rekorder elképesztő és demoralizáló blokkokkal (csak ebben a szettben hétszer sáncolt sikeresen a somogyi fal) húzott el és vezetett 2:0-ra. A harmadik szettre felszívta magát a hatékonyabban fogadó Barcika, amely minden játékelemben sokat javult, így megérdemelten szépített. A borsodi lendület kitartott, miközben a kaposváriaknál hiányoztak a jó egyéni teljesítmények, ezért kiegyenlítetten alakult a negyedik felvonás. Az egyre jobban belelendülő VRCK a szenzációs hajrát jobban bírta és a cseh Jan Jirásek elképesztő ászával egyenlített.

„Kezdődik a döntő!” – kiabálták a barcikai drukkerek. Így lett egy simának induló döntőből őrületes csata. A Vegyész-szurkolók rigmusa felébresztette Barótiékat, akik 5:0-val kezdték az ötödik játszmát, de a Kazincbarcikát nem lehetett megtörni és 14:14-nél utolérte a riválisát – az utolsó két pont azonban a Kaposváré volt, így megszerezte a 19. kupaelsőségét.

A bronzérmet a négyszeres kupagyőztes és tizenötszörös ezüstérmes Kecskemét szerezte meg, miután szoros csatában legyőzte a legutóbbi négy kiírást megnyerő Pénzügyőrt. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a második szett elején, 11:9-es PSE-vezetésnél a fővárosiak alapembere, Kiss Dániel egy ütése után a leérkezésnél a hálónál rálépett ellenfele lábára és megsérült a bal bokája, már nem tudott visszaállni.

FÉRFI RÖPLABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
FINO KAPOSVÁR–GREENPLAN-VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA 3:2 (13, 17, –18, –24, 14)
Érd, 2000 néző. V: Jámbor T., Adler L. 
KAPOSVÁR: LESCAY 14, Magyar B. 4, HUBICSKA 13, NOVOSZELOV 13, BARÓTI 25, Bögöly G. 13. Csere: Bozóki Bence (liberó), Zarka M., Kalmár Á, Iván B. Edző: Szlobodan Prakljacsics
KAZINCBARCIKA: Gurszkij 2, PÉTER B. 16, Velicsko 5, BIBÓK B. 22, JIRÁSEK 19, Cziczlavicz 4. Csere: Kiss M., Csordás (liberók), Péter M., Óhidi, Garan. Edző: Toronyai Miklós
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:3, 7:7, 12:8, 18:11. 2. játszma: 2:3, 8:5, 13:10, 15:13, 20:15. 3. játszma: 3:3, 8:6, 11:12, 13:17, 17:21. 4. játszma: 1:3, 6:4, 7:7, 12:10, 14:15, 17:19, 20:20, 22:22, 23:24. 5. játszma: 5:0, 7:3, 8:7, 11:9, 13:12, 14:13
MESTERMÉRLEG
Szlobodan Prakljacsics: – Rendkívül kiélezett csata volt. Az első két szettet könnyedén nyertük meg, de egy döntő sosem egyszerű, teljesen meg tudnak változni a dolgok, és ötven ötven százalék esélye lesz mindkét félnek. A végén egy fokkal magasabb minőséget tudtunk mutatni, így győztünk, de elismerésem a Kazincbarcikának, mert nagyszerűen röplabdázott.
Toronyai Miklós: – Eszméletlenül büszke vagyok a csapatomra, előzetesen azonnal aláírtuk volna, hogy így alakuljon a döntő. Egy kis csalódottság van bennem, mert a vége nüanszokon múlott, de a srácok soha nem adták fel, a pálya széli palánkot is felborították, óriási akarat és szív volt bennük, emiatt végtelenül boldog vagyok.
A VÉGEREDMÉNY
Kupagyőztes: Kaposvár (Baróti Árpád, Bozóki Bence, Bögöly Gábor, Eördögh Bálint, Hubicska Patrik, Iván Bence, Kalmár Ákos, Laczó Bálint, Tomás Lescay, Magyar Bálint, Sztyjepan Novoszelov, Hermes Quevedo, Tóth Gábor, Zarka Márton edző: Szlobodan Prakljacsics)
2. Kazincbarcika
3. Kecskemét
4. Pénzügyőr

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik