Röplabda: győztes meccsre hajt a Vasas Óbuda

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.11.08. 10:29
null
A korábban az isztambuliak sikeréért dolgozó feladó, Buket Gülübay nyár óta a Vasast erősíti (Fotó: Földi Imre)
A legutóbb döntős török Eczacibasi Istanbul otthonában kezd a magyar bajnok a BL-ben, míg a második és a harmadik számú európai klubsorozatban a legjobb 16 közé jutás a tét.

 


Isztambulban indul a nagy kaland – az egyik legjobb európai női klubcsapatnak számító, legutóbb ezüst­érmes török Eczacibasi otthonában rajtol a női röplabda Bajnokok Ligájában a Vasas Óbuda. Az elmúlt két idényben itthon az Extraligában és a Magyar Kupában is egyeduralkodó fővárosiak évek óta üldözik a sikert az elitsorozatban – az új kiírásban az a céljuk, hogy végre megszerezzék első győzelmüket a csoportkörben, és ha kedvezően alakulnak az eredmények, a négyesükben a harmadik helyen zárva a jövő év elején a CEV-kupában folytatnák nemzetközi szereplésüket. Ez azonban finoman fogalmazva sem lesz egyszerű.

A nagy nemzetközi tapasztalattal felvértezett, 37 éves Ferhat Akbas által irányított kirakatcsapatban a hazai ászok (mint például Naz Aydemir Akyol, Hande Baladin, Yasemin Güveli) mellett ott van a világ egyik legjobbja, a szerb feladó-átló Tijana Boskovics, honfitársa, Jovana Sztevanovics vagy az orosz Irina Voronkova.

Ha valakinek, a piros-kékek nyáron igazolt új feladójának Buket Gülübaynak biztosan nem kell bemutatni a szerdai ellenfelet: a 24 éves török karmester a VakifBank Istanbullal kétszer-kétszer nyert Bajnokok Ligáját, török bajnokságot, kupát és klubvilágbajnokságot, egyszer pedig a török Szuperkupát is elhódította.

„Mindenekelőtt boldog vagyok, hogy találkozhatok a családommal, és örülök, hogy olyan erős csapat ellen léphetünk pályára, mint az Eczacibasi. Nagyszerű küzdelem előtt állunk, minden tőlünk telhetőt megteszünk. Izgatottan várom – mondta Gülübay az első BL-csoportmeccs előtt. – Azért vagyok itt, hogy minél többet játsszak, tovább növeljem a meccsrutinomat, és tapasztalatokkal gazdagodjak. A VakifBankkal mindig a Bajnokok Ligájában szerepeltünk, és bízom benne, az akkor tanultakból valamit át tudok adni a társaknak, hogy ezáltal is jobbak legyünk. Az egyéni célok helyett a csapatra szeretnék figyelni, bízom együttesemben, amely a végsőkig küzd a legjobb eredményekért. Minden edzéssel és meccsel jobbá válunk, nagyszerű a keretünk és a szakmai stábunk, mérkőzésről mérkőzésre szeretnénk fejlődni, és igyekszünk a legjobb eredményeket elérni, hogy büszkévé tegyük egyedülálló szurkolótáborunkat. Remélhetőleg nemcsak a magyar élvonalban, hanem a BL-ben is szép sikereket érünk el.”

A B jelű négyes másik két résztvevője a Kántor Sándort másodedzőként foglalkoztató, világklasszisokkal teli olasz Scandicci és a rutinos BL-szereplőnek számító bolgár Plovdiv.

A második számú európai klubsorozatnak számító CEV-kupában a Békéscsaba az egyik legerősebb kontinentális bajnokságban, a lengyel ligában élcsapatnak számító Bielsko-Biala otthonában kezd a 32-es főtáblán. A roppant magas színvonalat képviselő rivális a hazai játékosok mellett egy-egy brazil és észt légióst foglalkoztat. A másik magyar CEV-kupa-szereplő, a bajnoki bronzérmes Balatonfüred a cseh ezüstérmes Selmy Brno ellen indul harcba csütörtökön Budapesten. A Challenge-kupa selejtezőjében a spanyol Dos Hermanasszal szemben aranyszettel továbbjutó Nyíregyháza ugyancsak idegenben játssza első meccsét a legjobb 32 között az amerikai, japán, francia és brazil légiósokat bevető román CSM Bucuresti ellen.

RÖPLABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NŐK     
 B-csoport. 1. forduló.
Szerda, 17.00 Eczacibasi Dynavit Istanbul–VASAS ÓBUDA (tv: Match4), 20.00: Savino Del Bene Scandicci (olasz)–Marica Plovdiv (bolgár)
CEV-KUPA, NŐK     
A 16 közé jutásért, 1. mérkőzés.
Szerda, 18.00: BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala (lengyel)–SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA, (visszavágó: november 15.).      
Csütörtök, 18.00: SZENT BENEDEK RA BALATONFÜRED–Selmy Brno (cseh), Ludovika Aréna, (visszavágó: november 14.)
CHALLENGE-KUPA, NŐK     
 A 16 közé jutásért, 1. mérkőzés.
Szerda, 17.00: CSM Bucuresti (román)–FATUM-NYÍREGYHÁZA, (visszavágó: november 15.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik