Női röplabda Eb: sima vereséggel rajtoltak a mieink

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.08.17. 21:33
null
A belga Britt Herbots ütését Boskó Ágnes (21) és Pintér Andrea próbálja sáncolni (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vereséggel kezdte a női röplabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott: a mieink három játszmában kikaptak a társházigazda Belgium legjobbjaitól csütörtök este Gentben.

 

Különleges a kapocs a magyar női röplabda-válogatott és Belgium között. 2015-ben, amikor 28 év elteltével szerepelt ismét Európa-bajnokságon nemzeti együttesünk, az antwerpeni csoportkörből (akkor még 16 résztvevős volt a kontinenstorna) óriási bravúrral sikerült továbbjutnia. Nyolc évvel később, a sorozatban ötödik Eb-jükön induló mieink ismét a társházigazda belgák ellen rajtoltak az immár 24 csapatos viadalon, az Antwerpentől nagyjából ötven kilométerre fekvő Gentben.

A 2015-ös magyar keretből már senki sem maradt (a 13 játékosból négyen, Király-Tálas Zsuzsanna, Szakmáry Gréta, Pallag Ágnes és Vacsi Evelin még ma is aktív), sőt, a jelenlegi, 14 tagú névsorban nyolc Eb-újonc vágott neki a csütörtök esti első mérkőzésnek – nekik mindenképpen különleges lehet az idei belgiumi torna.

A kezdés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a csütörtökön elhunyt legendás Kotsis Attilánéról – szép gesztus volt a szervezők és az európai sportági szövetség részéről.

Kotsis Attiláné emlékére gyászszünet előzte meg a mérkőzést (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Kotsis Attiláné emlékére gyászszünet előzte meg a mérkőzést (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A megfiatalított és átalakulóban lévő magyar válogatott – a kezdő hatosban a feladó Boskó Ágnes, a center Pintér Andrea és az ütő Glemboczki Zóra is első Európa-bajnoki találkozóját játszotta – egyből megtapasztalhatta, milyen a kontinentális élmezőny színvonala. A papírforma alapján is esélyesebbnek számító hazaiak kíméletlenül kezdtek, agresszív nyitásokra, ötletes feladójátékra és hatékony centertámadásokra alapozva magabiztosan uralták a meccset. A döcögős nyitásfogadás miatt a magyar csapat támadásai nem voltak gördülékenyek, nem, vagy csupán időszakosan tudta az alapjátékát hozni. A csak momentumokra meg-megvillanó mieink harcosságával és az akarattal nem volt gond, ám a nagy igyekezet sokszor kapkodáshoz és pontatlan megoldásokhoz vezetett, a hibákat pedig azonnal megbüntette a nagyobb játékerőt képviselő rivális.

A biztosan megnyert első két játszma után sem lassítottak a belgák, a 23 évesen már világklasszis Britt Herbots vezérletével 7:0-s sorozattal kezdtek, és fokozatosan növelve előnyüket végül 88 perc alatt bezsebelték a 3:0-s győzelmet, az olasz Alessandro Chiappini által irányított vendégegyüttes néhány szép támadással csak kozmetikázni tudott az eredményen a záró játszmában.

A magyar válogatott szombaton 17 órától az Arany Európa-liga-győztes Ukrajna ellen lép pályára.

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
BELGIUM–MAGYARORSZÁG 3:0 (16, 15, 19)
Gent, 3596
néző. V: Simonovic (svájci), Ewald (német)
BELGIUM: I. VAN DE VYVER 1, HERBOTS 16, LEMMENS 10, Van Avermaet 7, VAN GESTEL 10, Janssens 9. Csere: Rampelberg (liberó), Martin 3, Krenicky. Szövetségi kapitány: Kris Vansnick
MAGYARORSZÁG: Boskó 1, Glemboczki 1, Nacsa-Pekárik 3, NÉMETH A. 13, Török K. 7, Pintér A. Csere: Tóth F. (liberó), Vezsenyi, Petőváry, Berkó, Kiss G. 7, Kump 2. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
4:0, 12:4, 16:6, 22:12. 2. játszma: 0:2, 4:2, 8:3, 14:5, 19:9, 22:12. 3. játszma: 4:0, 6:3, 11:3, 18:8, 24:16
MESTERMÉRLEG
Alessandro Chiappini:
– Ugyan az eredmény nem túl hízelgő, sok elem miatt mégis elégedett vagyok, ugyanis annak ellenére sem adtuk fel a meccset egy pillanatra sem, hogy tudtuk, az ellenfelet erősebb, tapasztaltabb játékosok alkotják. Ilyen összecsapásokra van szükségünk ahhoz, hogy előrelépjünk. A harmadik szettben már jobban nyitottunk és bátrabban röplabdáztunk, remélem, az volt számunkra az igazi kezdete az Eb-nek, és ezt a játékot tovább tudjuk vinni a következő összecsapásokra is.

A Szerbia–Ukrajna és a Szlovénia–Lengyelország mérkőzést pénteken játsszák.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
B-csoport, 2. forduló, Monza
Bosznia-Hercegovina–Bulgária 1:3 (–20, –19, 19, –18)
Románia–Horvátország 3:1 (22, 21, –23, 19)
C-csoport, 1. forduló, Düsseldorf
Németország–
Görögország 3:0 (19, 21, 27)
D-csoport, 1. forduló, Tallinn
Finnország–Szlovákia 0:3 (–20, –23, –16)
Hollandia–Spanyolország 3:0 (23, 19, 21)

A csoportokból az első négy jut tovább a legjobb 16 közé. A nyolcad- (AC- és BD-ág) és negyeddöntőket Firenzében és Brüsszelben, az elődöntőt és a helyosztókat Brüsszelben rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik