Női röplabda Eb: az egységben rejlik a magyar válogatott ereje

Vágólapra másolva!
2023.08.15. 08:47
null
A csapatkapitány Tóth Fruzsina (fehér mezben) szerint nem szabad terhet venni magukra (FOTÓ: FÖLDI IMRE)
Kedden indul útnak az Európa-bajnokságra a magyar női röplabda-válogatott.

 

Az elmúlt egy hétben az utolsó simításokat szlovéniai edzőtáborban végző magyar női röplabda-válogatott kedden Ljubljanából Belgium felé veszi az irányt, és ráfordul a célegyenesre: az olasz Alessandro Chiappini által irányított együttes csütörtök este nyolc órától a társrendező Belgium ellen kezdi el szereplését az Európa-bajnokságon Gentben.

Nemzeti csapatunk sorozatban az ötödik kontinenstornáján szerepel, de az idei viadal nemcsak ezért lesz különleges, hanem amiatt is, mert – nyolc Eb-újonccal a 14 tagú keretben – megfiatalított és átalakult garnitúra vág neki a csoportmérkőzéseknek. Az ütő Török Katával együtt negyedik Európa-bajnokságára hangoló Tóth Fruzsinára nagy szerep hárul, hiszen Szakmáry Gréta válogatottól való visszavonulása után újdonsült csapatkapitányként kell vezetnie társait.

„Nagyon kemény felkészülést zártunk. Sok tréningünk és edzőmeccsünk volt, de kellettek ezek a mérkőzések, hiszen sok az újonc a keretben, és szükség volt ennyi tesztelésre, hogy összeszokjon a csapat hétről hétre, napról napra –    mondta a Nyíregyháza 23 éves liberója.  – Csapatkapitányként még jobban kell koncentrálnom, nagyobb teher van rajtam, sokkal több mindenre kell figyelnem a pályán és a pályán kívül is. Azonban nem kell egyedül csinálnom, vannak olyan kerettagok, akik nem először szerepelnek Európa-bajnokságon, ők is segítenek abban, hogy támogassuk és segítsük a többieket, húzzuk egymást előre. Ezzel együtt vidáman készültünk, szeretnénk felszabadultan játszani a csoportmeccseken, nem akarunk terhet venni magunkra, nincs is miért. Nyolcan először vesznek részt kontinenstornán, nekik leginkább élvezniük kell a röplabdát, nekünk, tapasztaltabbaknak pedig segíteni őket abban, hogy ezt meg is tudják valósítani.”

IMPOZÁNS MILIŐBEN RAJTOL AZ EB

Bár a magyar válogatott csak csütörtök este kezdi el szereplését, a kontinenstorna már kedd este elrajtol. A B-csoportban a címvédő és társházigazda Olaszország Románia ellen lép pályára, nem is akárhol: az impozáns Arena di Veronában.   Az ikonikus, Krisztus után 30-ban épült ókori amfiteátrum ezúttal nem legendás operaelőadásoknak vagy világsztárok koncertjeinek ad otthont, hanem a röplabdázók veszik birtokba.

A felkészülési mérkőzéseken is nyilvánvaló volt, hogy a feladó-átló Németh Anett teljesítménye alapjaiban határozza meg a magyar válogatott játékát és eredményességét. A harmadik kontinenstornájára utazó, ősztől az olasz élvonalban légióskodó 23 éves játékos szerint mindenkiben van egy kis izgalom, hiszen már látszik a cél, az Európa-bajnoki rajt.

„Az utolsó napokban a finomítást végezzük, hogy egyre dinamikusabbak, élesebbek és pihentebbek legyünk. Meglesz a formaidőzítés a belgák elleni csütörtöki első meccsre – szögezte le Németh, akit az előző idényben a német bajnokság legjobbjának választottak. – Az egység az erősségünk. Megfiatalodott a csapatunk, de nagyon összetartó a keret, jól kijövünk egymással, támogatjuk egymást, erre kell építenünk, illetve arra, hogy együtt menjünk végig az úton, és ne egy-két embertől várjuk a megoldást a pályán. Mi, rutinosabb játékosok próbáljuk segíteni az újoncokat, hogy bizonyos szituációkban hogyan helyezkedjenek, milyen döntést hozzanak, de nincs hierarchia, a régebb óta keretben lévők nem mondják meg, mit szabad és mit nem – tényleg együtt, csapatként gondolkodunk.”

A balkezes pontgyárosnak nagyon pozitívak a tapasztalatai, úgy látja, Alessandro Chiappini rengeteg mindenre odafigyel, igyekszik támogatni és biztatni játékosait.

„Erős csoportba kerültünk, a papírforma alapján nem sok esélyünk van a továbbjutásra, főleg ezzel a megfiatalított kerettel, ettől függetlenül nem gondolom, hogy lehetetlen lenne odaérni az első négy helyre a hatosunkban. Teher nélkül kell nekivágnunk az Eb-nek, és kihozni magunkból a maximumot. A mostani válogatottnak még sok ideje lesz fejlődni és összeállni” – tekintett előre Németh Anett.

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Feladók:    
Berkó Liliána (MTK), Boskó Ágnes (Újpest)
Nyitásfogadó ütők: Glemboczki Zóra (Békéscsaba), Kiss Gréta (Potsdam, német), Török Kata (Vasas)
Feladó-átlók: Németh Anett (Pinerolo, olasz), Petőváry Panni (Thetisz, görög), Vezsenyi Adrienn (MÁV Előre SC Székesfehérvár)
Centerek: Kump Alíz, Pintér Andrea (mindkettő Békéscsaba), Lászlop Alexandra (Nyíregyháza), Nacsa-Pekárik Eszter (Balatonfüred)
Liberók:  Kertész Petra (Békéscsaba), Tóth Fruzsina (Nyíregyháza)

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NŐK, BELGIUM–ÉSZTORSZÁG–NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG (AUGUSZTUS 15.–SZEPTEMBER 3.)
A-csoport (Gent)
A magyar válogatott programja
Augusztus 17., csütörtök
20.00:
Magyarország–Belgium
Augusztus 19., szombat
17.00:
Magyarprszág–Ukrajna
Augusztus 20., vasárnap
20.00:
Magyarország–Lengyelország
Augusztus 22., kedd
17.00:
Magyarország–Szlovénia
Augusztus 23., szerda
20.00: 
Magyarország–Szerbia

B-csoport (Monza, Torino):   Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Románia, Svájc
C-csoport (Düsseldorf):   Azerbajdzsán, Csehország, Németország, Görögország, Svédország, Törökország
D-csoport (Tallinn): Észtország, Finnország, Franciaország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia
A csoportokból az első négy jut tovább a legjobb 16 közé. A nyolcad- (AC- és BD-ág) és negyeddöntőt Firenzében és Brüsszelben, az elődöntőt és a helyosztókat Brüsszelben rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik