Női röpi Extraliga: meccslabdát hárítva nyert a Békéscsaba

Vágólapra másolva!
2023.04.08. 20:50
null
Szoros meccsen nyert a Békéscsaba (Fotó: Imre György)
A címvédő Vasas hazai pályán 3–0-ra legyőzte a Nyíregyházát a női röplabda Extraliga elődöntőjének első, szombati összecsapásán. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc második mérkőzését szerdán rendezik a szabolcsi vármegyeszékhelyen.

 

Vasas Óbuda–Fatum-Nyíregyháza 3:0

A két együttes elődöntős felkészülése eltérő volt, hiszen amíg a Magyar Kupa-győztes Vasas a lehető legrövidebb idő alatt „lerendezte” a maga negyeddöntőjét az MTK Budapest ellen, így másfél hete volt ráhangolódni a párharcra, addig a Nyíregyháza ötmeccses párharcot vívott a Kaposvárral és kedden még pályán volt.

A két gárda ezt megelőzően négyszer is összecsapott már egymással a szezonban, mindannyiszor a fővárosiak nyertek.

A szombati találkozó első játszmája több hosszú labdamenetet is hozott, mert mindkét együttes jól védekezett. A hazaiak a támadásbefejezésekben hatékonyabbak voltak riválisuknál, és mivel a nyitásfogadásuk egy rövid megingástól eltekintve stabil volt, megszerezték a vezetést.

A második szettben a címvédő továbbra is jó százalékban fejezte be a labdameneteket, míg a vendégeknek ezzel többször is meggyűlt a bajuk. A Vasasnál a válogatott feladó Fábián Fanny remekül szervezte csapata játékát, így az előny - hol nagyobb, hol kisebb - végig a fővárosiaknál volt. A Magyar Kupában bronzérmes nyírségiek kapaszkodtak ugyan, de reális esélyük ezúttal sem volt a részsikerre.
A harmadik felvonásban nyújtotta addigi legjobb teljesítményét a Nyíregyháza, de ez csak arra volt elég, hogy a szett első felében tartani tudta a lépést a házigazdával. A Vasas 9-9 után ritmust váltott, játékosai remek blokkjaikkal újra elbizonytalanították a vendégek ütőit, aminek köszönhetően összességében simán nyerték meg a 75 perces összecsapást.

A mérkőzés legponterősebb játékosa a Vasas amerikai légiósa, Taylor Bannister és a nyírségiek szlovén ütője, Selena Leban volt egyaránt 14 ponttal.

Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek RA 3:2

A két együttes szezonbeli mérkőzésein mindig a hazai csapat kerekedett felül, így annak ellenére is a Békéscsaba számított nemcsak az első meccs, hanem a párharc esélyesének is, hogy Tóth Gábor vezetőedző sérülés miatt nem számíthatott magyar válogatott centerére, Pintér Andreára.

Az első játszmában hiába vezetett többször is viszonylag nagy előnnyel a BRSE, a vendégek mindannyiszor visszakapaszkodtak, majd a végjátékban jobban koncentráltak és „ellopták” a játékrészt a hazaiak orra elől.

A második szett végig szoros, fej fej melletti küzdelmet hozott, de a hajrához érve tekintélyesnek tűnt a Békéscsaba előnye (21:17). A SZBRA játékosai azonban nem adták fel, ezt követően már csak egyetlen pontot engedélyeztek riválisuknak, és nagy meglepetésre kétjátszmásra nőtt az előnyük.

A harmadik felvonás elején alaposan "bekezdett" a vendéglátó, de a fürediek rendezték soraikat és ötpontos hátrányukat hamar eltűntették. A folytatásban szinte végig a BRSE vezetett, de a vendégek 18:17-nél fordítottak. Ekkor azonban elfogyott a lendületük, így szépített a házigazda.

A negyedik szettben légiósai vezérletével újra a Békéscsaba irányított, a Balaton-partiak jobbára futottak az eredmény után. A végjátékban a szerb Marta Drpa volt a főszereplő, pontjaival egyenlített a viharsarki együttes.

A döntő felvonás sokáig a hazaiak szája íze szerint alakult, de a fürediek négypontos hátrányból fordítottak, és 14:13-nál mérkőzéslabdához jutottak. A végjáték Drpa, valamint honfitársa, Milka Stijepic különcsatáját hozta, végül ezt és a 133 perces mérkőzést is a hazaiak nyerték.

Drpa a találkozó legjobbjaként 29 pontot szerzett.

RÖPLABDA, NŐI EXTRALIGA
ELŐDÖNTŐ
1. mérkőzés
Vasas Óbuda–Fatum-Nyíregyháza 3:0
(22, 20, 14)
Folyondár utca, 200 néző. V: Jámbor, Horváth M.
VASAS: Török K. 9, Papp 11, Bannister 14, Fricová 13, Abdulazimova 9, Fábián. Csere: Juhár (liberók), Vezsenyi 1, Kump, Szkripak, Bojko 2. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
FATUM: Cicic 1, Leban 14, Lászlop 6, Jurdza 12, Bjelova 3, Cepni 6. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco, Valentová, Ramdin. Vezetőedző: Tomas Varga.
MESTERMÉRLEG
Jannisz Atanaszopulosz:
– A mai meccs kulcsa az volt, hogy a nyitásfogadásokból, legyen az bármilyen, nagyon jó hatékonysággal támadtunk. Sok más játékelemben is jól teljesítettünk, de az azért sokszor látszott, hogy másfél hete nem volt meccsünk, ebből adódtak kommunikációs nehézségek. Gratulálok a lányoknak, mert a Nyíregyháza jól játszott, a nyitásaikkal nyomás alatt tartottak bennünket, de erre megfelelően reagáltunk. Más, nehezebb mérkőzésre számítok szerdán, de a célunk egyértelműen az, hogy 2-0-ra módosítsuk a párharc állását.
Tomas Varga: – Az első két szettben jól játszottunk és jól nyitottunk, támadásokban is eredményesek voltunk. Amiket előzetesen beszéltünk, betartották a játékosaim, viszont a végjátékban hiányzott a megfelelő hatékonyság. A 3. szettben megpróbáltunk változtatni, de ez ma nem sikerült. Nem csüggedünk, arra építünk, amit az első két szettben játszottunk. Megpróbálunk hazai környezetünkben a szurkolóink előtt visszavágni.
A párharc állása: 1–0 a Vasas javára.

Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek RA 3:2 (–25, –22, 20, 18, 15)

Békéscsaba, 950 néző. V: Szabó P., Sík.
BÉKÉSCSABA: Aktas 9, Mosher 3, Drpa 29, Vaszileva 18, Bodnár 13, Bagyinka. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 10, Olijnyik. Vezetőedző: Tóth Gábor.
SZBRA:
Pérez Ramos 19, Vacsi 5, Herbin-Baker 10, Koleva 15, Nacsa-Pekárik 11, Sztijepics 21. Csere: Fáth, Balogh E. (liberók), Bosnyakova, Mihalewicz, Szerényi 8, Jankovics. Vezetőedző: Krisztian Mihajlov.
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor:
– Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, tulajdonképpen a játék képe megegyezett az edzés képével. Rengeteg ki nem kényszerített hibával játszottunk, némelyek nagyon enerváltan, amit őszintén szólva nem értek, de a legfontosabb, hogy megszereztük az első győzelmünket az elődöntő párharcban, és úgy gondolom, hasonló folytatásra lehet számítani.
Krisztian Mihajlov: – Nagyszerű mérkőzéssel kezdődött az elődöntő, gratulálok a Békéscsabának! Természetesen szomorú vagyok, hogy fordított az ellenél és nem sikerült nyernünk, de változatlanul optimista vagyok, mert tudjuk, hogy milyen hibákat kell javítanunk a szerdai második meccsig és nagyon várjuk a hazai találkozót.
A párharc állása: 1–0 a Swietelsky-Békéscsaba javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik