Férfi röpi: „Nem mondanám, hogy egycsapatos az Extraliga”

Vágólapra másolva!
2022.05.03. 09:49
null
A közönség hálás volt a Pénzügyőrnek és Jókay Zoltánnak, aki négyszer nyert bajnoki aranyat a női mezőnyben, és immár kettőt a férfiakkal (Fotó: Dömötör Csaba)
Szombaton pályafutása hatodik bajnoki aranyérmét szerezte meg Jókay Zoltán, a másodikat a Pénzügyőr együttesével. A férfibajnokság győztesének mestere sokkal rögösebb utat járt be ebben az évadban, mint az előzőben, ugyanakkor úgy érzi, a Pénzügyőr jelenleg Magyarország legerősebb férfi röplabdacsapata.

 

– A kupadöntőben szerzett aranyéremhez hasonlóan a bajnoki medália is a gyermekeinél köt ki?
– Olyannyira, hogy már a díjátadó után rögtön átkerült a lányom nyakába, majd felváltva a fiaméba, mindketten viselték – válaszolta mosolyogva a múlt szombaton edzői pályafutása hatodik bajnoki címét megszerző Jókay Zoltán.

– Tavalyhoz hasonlóan idén is dupláztak, a kupaarany mellett az Extraligát is megnyerték. Melyik idény volt a könnyebb?
– Egészen a 2019–2020-as kiírásig mennék vissza, hiszen a Magyar Kupában aratott sikerrel megnyertük a Pénzügy­őr történetének első trófeáját. Az alapszakaszban is magabiztosan vezettünk, viszont a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a bajnokság, pedig nagy volt a lendületünk, a csapat is akkorra ért össze igazán, ezért nagy esélyünk lett volna a bajnokságot is megnyerni.

– De egy évvel később jött a kárpótlás.
– Igen, szerencsére tavaly sikerült magabiztosan megnyernünk az Extraligát, azonban ennek az évadnak az elején változott a keret összetétele, ezért időre volt szükség, hogy csapattá kovácsolódjanak a játékosok. A kupadöntő után kissé megtorpantunk, a bajnoki elődöntőben nagyon meg kellett küzdenünk a MAFC ellen.

– Ezután a Kaposvár elleni finálé már valamivel könnyebb volt.
– Nem lebecsülve a somogyiakat, de nekünk a MAFC elleni elődöntő volt az igazi döntő, hiszen abban a párharcban mindent átéltünk: az első megnyert meccs után a másodikat simán, 3:1-re elveszítettük, majd a harmadikat is, és onnan sikerült felállnunk. Nagyon sűrű napok következtek akkor egymás után, én is sokat agyaltam azon, mit rontottam el. A játékosokon egy pillanatig sem éreztem, hogy kétségbeestek volna, úgy játszottak, ahogyan kellett.

– Azt mondhatjuk, hogy a Pénzügyőr a legerősebb férfi röplabdacsapat jelenleg Magyarországon?
– Igen. Sokszor mondják, hogy speciális termünk van, hiszen alacsony a belmagassága, ezért nehéz benne játszani, de a Pénzügyőr tavaly és idén is megmutatta, idegenben is remek teljesítményre képes. Nem beszélve a kupadöntőről, amelyet nagy térben, mindkét együttesnek idegen környezetben rendeztek.

– Mondhatjuk, hogy egycsapatos a férfibajnokság?
– Az idény előtt nem mertem volna kijelenteni. Ahogyan a Kistext indult, sokan arra számítottunk, hogy bajnokesélyes csapat lehet. A Kaposvár jó játékosokkal erősített, a Kazincbarcika mindig kiegyensúlyozott, bár idén eléggé hullámzó volt a teljesítménye. A MAFC a bajnokság végére állt össze. Ráadásul a másik elődöntős párharc is öt mérkőzés után dőlt csak el, ezért azt nem mondanám, hogy egycsapatos lenne az Extraliga.

– A következő évadban a nemzetközi porondon milyen reményekkel indulhat a csapata?
– Először is tudomásul kell venni, hogy a magyar röplabda európai szinten nem tartozik a középmezőnyhöz sem. Néha előfordul, hogy valamelyik együttes néhány körrel tovább jut. Ha a következő kiírásra sem kapnak engedélyt az indulásra az ukrán és az orosz csapatok, akkor az előnyt jelent többek között nekünk is. Ha olyan csapatot szeretnénk, amely megállja a helyét külföldön is, ahhoz dupla költségvetésre lenne szükség.

– Szükség lesz új játékosokra is?
– A frissítés mindig fontos. Persze nem az egész csapatot kell kicserélni, de kell új ember, aki lendületet hoz, és versenyhelyzetet teremt a kezdőcsapatba kerülésért. Annak kifejezetten örülök, hogy a csapatomból többen is bekerültek a felnőtt vagy az U21-es válogatottba. Bízom benne, hogy jól játszanak majd, hiszen ez a lehetőség sokat lendíthet a karrierjükön. És remélem, hogy olyan játékosokat kapok vissza, akik magasabb szintre léptek, és ebből a Pénzügyőr is sokat tud majd profitálni.

JÓKAY ZOLTÁN
BAJNOKI GYŐZELMEI
NŐK

2005: Vasas–Nyíregyháza 3–2
2008: Vasas–Nyíregyháza 3–2
2012: Vasas–Gödöllő 3–2
2013: Vasas–Gödöllő 3–2
FÉRFIAK
2021: Pénzügyőr–Kaposvár 3–1
2022: Pénzügyőr–Kaposvár 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik