Röplabda: mindhárom sorozatban maradt még magyar

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2013.12.19. 09:22
null
Veres Péter (szemben) csapata ki-ki mérkőzésen győzött, s végül megnyerte a csoportját (Fotó: cev.lu)
A még állva maradt két magyar csapat, a Vasas-Óbuda és a TEVA-Gödöllő is kiesett a Challenge-kupa első fordulójában, ám ebben és a másik két kupasorozatban (BL, CEV-kupa) is érdekelt még magyar játékos, egészen pontosan öt.

Bár a gödöllőieknek egy héttel korábban Haifában sikerült győzniük 3:2-re, a visszavágón, hazai pályán ugyanilyen arányban veszítettek, s végül az aranyjátszmában alulmaradtak ellenfelükkel szemben. A Vasas már az első meccsen, itthon is kikapott (1:3) a svájci Schaffhausentől, s odakint sem járt jobban (0:3), így kettős vereséggel búcsúzott a Challenge-kupától. Mindezek ellenére maradt még magyar játékos a sorozatban, miután a Józsa Zsuzsannát foglalkoztató Paris Saint-Cloud a norvég Steinkjertől odahaza elszenvedett kudarc (2:3) után idegenben 3:1-re nyert, amivel továbbjutott.

A férfiaknál már nem volt ilyen szerencséjük a mieinknek. Nagy Péter csapata, a román Zalau az első meccset 3:0-ra megnyerte a szerb Crvena zvezda ellen, a visszavágón azonban ugyanilyen arányban alulmaradtak a zilahiak, s végül az aranyjátszmában is. Ugyanígy járt Bagics Balázs klubja, a Precura Antwerpen, azzal a különbséggel, hogy ők az első meccset vesztették el idegenben, odahaza viszont nyertek három játszmában, de a ráadásban szintén elbuktak. Nagy József és az osztrák Amstetten kettős vereséggel búcsúzott a szlovén Kamnikkal szemben, míg Mózer Zoltán egyesülete, a Graz hazai veresége (2:3) után csütörtökön lép majd újra pályára.

A Bajnokok Ligájában is maradt még magyar játékos, ráadásul mindkét nemnél. Az már korábban is biztos volt, hogy Szabó Dávid olasz klubja, a Trentino továbbjutott, s annak ellenére is csoportgyőztesként, hogy az utolsó meccsen 3:0-ra megverte őt a német Berlin. A korábbi BL-győztes azonban csak a tartalékjait szerepeltette, a magyar játékos el sem utazott a német fővárosba.

Ki-ki mérkőzést játszott egymással Veres Péter gárdája, a Rzeszów és a Paris Volley. Sokáig úgy tűnt, hogy ez a két együttes lehet majd a továbbjutó a csoportból, de a montenegrói Budva remek hajrával beérte őket, s így az léphetett tovább a lengyel, francia duóból, amelyik megnyeri az egymás elleni meccset. Veresék végül három szoros játszmában diadalmaskodtak – ezzel megnyerték a csoportot –, s a magyar játékos 15 ponttal vette ki a részét a sikerből, ezzel csapata legeredményesebb játékosa volt.

Nem sikerült viszont a bravúr Gergye Roland klubjának, a Friedrichshafennek, amely három- vagy négyjátszmás sikere esetén még reménykedhetett volna a továbbjutásban. Vezettek is 2:0-ra, ám a csoportgyőztes belga Roeselare innen is fordítani tudott, s bár a németek végül a második helyen zártak, mivel a hét csoportból csak az öt legjobb második ment tovább, ők végül kiestek. A magyar játékos ezúttal nem lépett pályára. A Kaszap Tamással felálló osztrák Hypo Tirol Innsbruck a román Tomis Constanta vendége volt, s noha sikerült játszmát fogniuk, végül a hatodik meccsükön is kikaptak, így pont nélkül zárták a csoportkört. A magyar feladó három pontot szerzett a találkozón.

A hölgyeknél Horváth Dóra klubja, az azeri Rabita Baku már korábban megnyerte a csoportját és továbbjutott. Most az orosz Omszk vendégeként is győztek 3:2-re. Milovits Júlia együttese, a szerb bajnok Crvena zvezda ezúttal is nyerni tudott egy játszmát, de végül most is kikapott a vendéglátó Igtisadchi Bakutól idegenben. Ebben a körben egyik magyar játékos sem lépett pályára.

„Az elmúlt másfél hétben öt meccset is játszottunk – mondta el a találkozó után Milovits honlapunknak –, ráadásul a következő napokban még három fontos mérkőzésünk lesz, ezért az edzők úgy döntöttek, hogy ezen a számunkra már tét nélküli találkozón pihentetnek. Mi most már egyértelműen a bajnokságra koncentrálunk, ott kell minél jobb eredményt elérnünk."

Tehát Horváth Dóra, Veres Péter és Szabó Dávid a BL-ben, Józsa Zsuzsanna pedig a Challenge-kupában érdekelt továbbra is, míg a CEV-kupában Molnár Dávid klubja, a német Bühl jutott még a múlt héten a következő körbe.


Magyar érdekeltségű eredmények
Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló
Férfiak:
Friedrichshafen (német, Gergye Roland)–Roeselare (belga) 2:3 (21, 22, –31, –16, –11)
Berlin RV (német)–Trentino (olasz, Szabó Dávid) 3:0 (16, 18, 19)
Rzeszów (lengyel, Veres Péter)–Paris Volley (francia) 3:0 (20, 23, 23)
Tomis Constanta (román)–Hypo Tirol Innsbruck (osztrák, Kaszap Tamás) 3:1 (12, 15, –28, 20)
Nők:
Igtisadchi Baku (azeri)–Crvena zvezda (szerb, Milovits Júlia) 3:1 (–27, 13, 13, 12)
Omszk (orosz)–Rabita Baku (azeri, Horváth Dóra) 2:3 (–19,–22, 23, 19, –11)
Challenge-kupa, 1. forduló, visszavágók:
Férfiak:
Crvena zvezda (szerb)–Zalau (román, Nagy Péter) 3:0 (13, 24, 22)
Továbbjutott: a Crvena zvezda aranyjátszmával (15–11)
Precura Antwerpen (belga, Bagics Balázs)–Andreoli Latina (olasz) 3:0 (25, 22, 16)
Továbbjutott: a Latina aranyjátszmával (15–11)
Calcit Kamnik (szlovén)–Amstetten Hypo NÖ (osztrák, Nagy József) 3:0 (18, 20, 22)
Továbbjutott: a Kamnik kettős győzelemmel (6:0)
Nők:
Schaffhausen (svájci)–Vasas-Óbuda 3:0 (17, 17, 23)
Továbbjutott: a Schaffhausen kettős győzelemmel (6:1)
TEVA-Gödöllő–Haifa (izraeli) 2:3 (–18, 24, –23, 21, –17)
Továbbjutott: a Haifa aranyjátszmával (15–8)
Steinkjer (norvég)–Paris Saint-Cloud (francia, Józsa Zsuzsanna) 1:3 (15, –16, –20, –15)
Továbbjutott: a Paris 5:4-es játszmaaránnyal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik