Rio 2016: „A kajak-kenu az életem, minden húzást élvezek”

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 17:27
null
Molnár Péter (balra) álma teljesült, részt vehet egy olimpián (Fotó: Reuters)
Kozák Danuta K–1 500 méteren, a Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor egység K–2 1000 méteren, míg a Molnár Péter, Tótka Sándor duó K–2 200 méteren jutott be a csütörtöki döntőbe a riói olimpián. A C–1 200 méteren induló Hajdú Jonatán a B-döntőben vigasztalódhat. Lássuk, hogyan értékeltek a főszereplők!

 

A férfi K–2 200 méteres számában a Molnár Péter, Tótka Sándor kettősnek az előfutamban futamgyőzelemmel lett volna lehetősége kiharcolni az azonnali döntőbe jutást, de miután ez nem sikerült, az elődöntőben magabiztos győzelemmel korrigált, és ott lesz a csütörtöki éremcsatában.

„Jó a hangulatunk, egyáltalán nem vagyunk ráfeszülve az olimpiára” – mondta az MTI-nek Tótka.

„Annyira élvezzük a versenyzést, és örülünk, hogy az olimpián még egy futamot mehetünk. Nagyon várjuk már a holnapi futamot, teher nincs rajtunk, mivel a kényszerszünetünk miatt, ha lehet így fogalmazni, mi ezt az utat ajándéknak tekintjük. Már azzal elégedettek vagyunk, hogy a döntőbe jutottunk” – tette hozzá Tótka, aki szerint hat, közte a magyar hajó is aranyesélyes a fináléban.

„Huszonkét éve ültem először hajóba, s az volt az első számú célom, hogy egyszer egy olimpián részt vehessek. Most ez megtörtént, s minden egyes nap azért ülök bele a hajóba, mert én ezt szeretem, ez az életem – nyilatkozta felszabadultan Molnár. – Minden egyes húzást élvezek, minden lélegzetvétel öröm, nagyon jól érezzük magunkat.”

Megjegyezték, az előfutamot meg akarták nyerni, de miután ez nem sikerült, úgy voltak vele, hogy legalább mehetnek még egyet. Molnár megjegyezte, az előfutamba pici hiba csúszott, de az elődöntőben mutatott teljesítményüknél nem kívánhatnak jobbat.

Bravúrral jutott a fináléba C–2 1000 méteren a Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor kettős, amely az elődöntőből továbbjutva csütörtök délután első magyar egységként száll vízre.

„Belülről is nagyon keménynek tűnt. Azt érzékeltem, hogy három hajó kilógott a mezőnyből, az ausztrál, az olasz és a miénk, azt tudtam, hogy az iramot tudjuk majd tartani, akár a végén még robbantani is képesek leszünk. Gondoltam, hogy a továbbjutással nem lesz gond, csak hát fájt” – mondta Hufnágel még tíz perccel a futam után is lihegve arra reagálva, hogy kívülről erősnek látszott a futamuk.

Azt ugyanakkor nem érezte, hogy 750 méternél az ukránok felzárkóztak rájuk.

„Semmit nem érzékeltem ebből, de amúgy is a felépített pályánkat mentük, a tervezettnek megfelelően nyolcszáznál még megindítottuk a hajót” – tette hozzá.

Ceiner elmondta, a döntőben tudna még ennél picivel keményebben is evezni, de már az elődöntő sem volt egyszerű.

„Ez olimpia, itt nincs könnyű sorsolás. Itt minden futam nehéz és mindig közel száz százalékot kell hozni” – hangsúlyozta.

Kozák Danuta az előfutamok során és az elődöntőben is megnyerte a futamát, sőt, a második szakaszban az egész mezőny leggyorsabbjaként jutott a női K–1 500 méteres szám csütörtöki döntőjébe. Kozák a futam után nem nyilatkozott.

A 20 éves Hajdu Jonatán C–1 200 méteren B-döntős.

„Belülről teljesen jónak éreztem, amit tudtam, amit otthon gyakoroltam, azt itt is megcsináltam” – mondta Hajdu Jonatán, hozzátéve, hogy nem igazán kedveli a szembeszeles pályát.

„Otthon is tudtuk, ha ilyen lesz, akkor kicsit rosszabbul sikerül a pályám. Az előfutamban kicsit szélcsend, és hátszél volt, látszott, hogy jól sikerült. Ebben a pályában most ennyi volt” – nyilatkozta Hajdu, aki kicsit csalódott, hogy lemaradt az A-döntőről, de a B-ben győzni szeretne.

RIO 2016
KAJAK-KENU
A CSÜTÖRTÖKI DÖNTŐK

14.00
: férfi K–2 1000 m, B-döntő
14.08: férfi K–2 1000 m, A-döntő (Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor)
14.16: férfi C–1 200 m, B-döntő (Hajdu Jonatán)
14.23:
férfi C–1 200 m, A-döntő
14.40
: férfi K–2 200 m, B-döntő
14.47: férfi K–2 200 m, A-döntő (Molnár Péter, Tótka Sándor)
15.04
: női K–1 500 m, B-döntő
15.11: női K–1 500 m, A-döntő (Kozák Danuta)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik