A kérdés: Grönholm, Hirvonen vagy Solberg?

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.11.28. 13:38
A rali-világbajnokság történetében 62. alkalommal rendezik meg a Brit Ralit, amely idén újra a WRC szezonzáró futama. Nem áll rajthoz az idei világbajnok Sébastien Loeb (Citroën Xsara WRC), azonban nagy csata várható Marcus Grönholm (Ford Focus WRC), Mikko Hirvonen (Ford Focus WRC) és Petter Solberg (Subaru Impreza WRC) között. A mezőnyben lesz két magyar pilóta is: Bútor Róbert egy Super-1600-as Suzuki Ignesszel, míg Fischer Dániel egy N3-as Ford Fiestával áll rajthoz.
Marcus Grönholmnak ebben az évben eddig hat futamgyőzelme van, most megszerezheti a hetediket
Marcus Grönholmnak ebben az évben eddig hat futamgyőzelme van, most megszerezheti a hetediket
Marcus Grönholmnak ebben az évben eddig hat futamgyőzelme van, most megszerezheti a hetediket
Marcus Grönholmnak ebben az évben eddig hat futamgyőzelme van, most megszerezheti a hetediket

A BRIT RALI GYŐZTESEI AZ UTÓBBI ÉVEKBEN

2005 Petter Solberg
2004 Petter Solberg
2003 Petter Solberg
2002 Petter Solberg
2001 Marcus Grönholm
2000 Richard Burns
A 2006-os rali-világbajnokság idényzáró versenyéhez érkezett. A tavalyi évtől eltérően idén újra a Brit Rali a szezonzáró, amelynek központja Cardiffban lesz.

A változatos időjárás ezúttal is a verseny része lehet, hiszen a pilóták minden évben ködös, esős, sáros, sőt, néha még havas pályákkal is találkoznak Walesben.

Nem úgy Sébastien Loeb, aki végül a Ciprus-ralit követő balesete után idén már nem tér vissza a pályákra. A háromszoros világbajnok francia bár a pályafelderítésnél ott lesz, a futamon ezúttal is az ifjú spanyol Xavier Pons helyettesíti majd, akinek a csapattársa Daniel Sordo lesz.

A 62. Brit Ralit december 1-3. között rendezik meg, ami azt jelenti, hogy 1986 után nyúlik bele az idény az első téli hónapba.

A Ford szépen fejezné be az évet. Miután Új-Zélandon bebiztosította a konstruktőri vb-címet, Marcus Grönholm megszerezte az összetettben a második, Mikko Hirvonen pedig a harmadik helyet, most Walesben is sikerrel ünnepelne a csapat.

Marcus Grönholm kilenc alkalommal vágott neki a futamnak, és legnagyobb ellenfelének Mikko Hirvonent, finn csapattársát várja, a küzdelembe azonban beleszólhat még az a norvég versenyző is, aki az elmúlt négy évben zsinórban nyert Walesben: Petter Solberg.

Gyakorlatilag tét nélkül utazik a mezőny a szigetországba, hiszen a világbajnoki versenyben már az első három hely sorsa eldőlt, és a konstruktőri cím is megtalálta gazdáját. Mivel így senkire sem nehezedik nyomás, mindenki felszabadult, gyors versenyzést ígért.

Érdekesség, hogy magyar részről két pilóta is rajthoz áll a futamon: Bútor Róbert egy Suzuki Ignisszel, a fiatal, tehetséges Fischer Dániel pedig egy Ford Fiestával próbál szerencsét.

A cardiffi Millennium Stadionból rajtoló pilótáknak idén 17 szakaszt kell teljesítniük, melyek versenytávja 355,92 kilométer.

A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA

PILÓTÁK, AZ ÉLCSOPORT:
1. Sébastien Loeb 112 pont (már világbajnok)
2. Marcus Grönholm 101 pont
3. Mikko Hirvonen 65 pont
4. Daniel Sordo 47 pont
5. Manfred Stohl 46 pont
6. Petter Solberg 34 pont
7. Xavier Pons 28 pont
8. Henning Solberg 25 pont
9. Toni Gardemeister 20 pont
10. Chris Atkinson 17 pont
11. Gigi Galli 15 pont
KONSTRUKTŐRÖK:
1. Ford 185 pont (már világbajnok)
2. Kronos Citroën 160 pont
3. Subaru 97 pont
4. OMV Peugeot 80 pont
5. Stobart Ford 39 pont
6. Red-Bull Skoda 23 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik