Olaszország: nagyobb kapukat szeretne látni az olaszok kapuslegendája

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.03. 15:38
null
A futballkapu mérete 1875 óta változatlan, az akkori átlagmagassághoz lett kitalálva, de már 2024-et írunk... (Fotó: AFP)
Gianluigi Buffon, az olaszok világbajnok kapusa várja a nyári Európa-bajnokságot, és azt is elmondta, szerinte ideje elgondolkodni azon, hogy majdnem százötven év elteltével változtassanak a futballkapuk méretén.

Terjedelmes interjút adott a napokban a Tuttosportnak a tavaly augusztusban visszavonult Gianluigi Buffon. A világbajnok olasz kapus a nyári németországi Európa-bajnokság kapcsán beszélt a válogatott esélyeiről, s egy merész javaslattal is előállt, amitől szerinte izgalmasabbá válhat a futball.

„Az első mérkőzés Dortmundban lesz, ahonnan a válogatottal és a klubcsapataimmal is csak szép emlékeket őrzök – mondta a 45 éves kapus, aki 2006-ban Dortmundban nyerte meg Olaszországgal a Németország elleni vb-elődöntőt. – Ugyanakkor Albánia nem lesz könnyű ellenfél, és a nagy tornákon az első mérkőzés kulcsfontosságú. Nagyon várom az Eb-t, a meccsek előtt biztosan nem leszek annyira feszült, mint játékosként, voltam. Bizakodó vagyok, az egyetlen, ami miatt aggódom, hogy milyen formában érkezünk Németországba.”

Az immár a válogatott delegációvezetőjeként dolgozó csillag nemrégiben sportigazgatóként vizsgázott, és azt is elmondta, élvezi a profi futball utáni életet. Az interjú legérdekesebb része mégis az, amelyben arról beszél, hogy szerinte a döntéshozóknak el kellene gondolkodniuk a kapu méretének megnövelésén.

„A kapuk mérete 1875 óta változatlan, ez az akkori átlagmagassághoz lett kitalálva, csakhogy azóta jóval magasabbak és atletikusabbak a sportolók. A röplabdában is téma egy ideje, hogy magasabbra teszik a hálót. Harminc éve ötven távoli lövésből született tíz gól, ma körülbelül három, ami nagyon kevés. Egy kétméteresre nőtt kapusnak persze sokkal nehezebb távolról betalálni. Érdemes lenne megfontolni a kapuk méretének növelését, bár ez nem rajtam múlik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik