Így üzent Olaszország és a futballvilág a visszavonuló Buffonnak

Vágólapra másolva!
2023.08.03. 15:31
null
Gianluigi Buffon befejezte futballpályafutását (fotó: AFP)
Visszavonult az aktív labdarúgástól Gianluigi Buffon világbajnok olasz kapus, és ebből az alkalomból megszámlálhatatlan üzenetet kapott a csapatoktól, a játékostársaktól, a barátoktól. Ezek közül válogattunk össze néhányat.

 

Az olasz sportsajtó méltóképpen idézte fel az olasz futball egyik legnagyobb kapusának pályaívét, és azt sem mulasztotta el megpendíteni, hogy akár a válogatottnál folytathatja a munkát – immár az edzői stábban.

A Corriere dello Sport azt emelte ki, hogy bár számos kérője volt az arab világból, inkább visszavonult. Buffon klubszinten lényegében szinte mindent megnyert, amit lehetett, 10-szeres bajnok, 5-szörös olasz kupagyőztes, 6-szor a szuperkupát is megnyerte. Csupán a Bajnokok Ligája-trófea hiányzik a gyűjteményéből, pedig háromszor is döntőt játszott a csapata. A legfontosabb trófeája természetesen a világbajnoki cím az olasz válogatottal. Buffon búcsújával a 2006-os világbajnokok közül már senki sem aktív futballista.

A La Gazzetta dello Sport a kivédett büntetőiből készült videóval, valamint képes összeállítással is felidézte Buffon karrierjét, és tíz fontos momentumot emelt ki belőle a 17 éves korában történt bemutatkozásától kezdve az UEFA-kupa-győzelmen át a Juventusszal nyert bajnoki címekig, az elvesztett BL-döntőkig, valamint a világbajnoki címig. Az összeállítás az utolsó bajnokijával, a Cagliari–Parma meccsel zárul.

A Tuttosport is összeszedett minden statisztikát, amit csak az olasz kapusról tudni érdemes, felidézte képekben és videókban a nagy pillanatait, és rengeteg futballista véleményét gyűjtötte össze.

A közösségi média is felpezsdült

A Parma így üzent: „Köszönünk mindent!”, és egy videót is mellékelt hozzá. Az olasz válogatott azt írta: „Köszönjük, numero 1”. A Juventus hosszú üzenetben búcsúzott: „Kedves Gigi, nagyon nehéz most megtalálni a megfelelő szavakat. Nagyon nehéz egy klubnak arról beszélni, hogy lényegében ma búcsúzik első számú játékosától. Elbúcsúztattunk már, ünnepeltük a közösen megélt történelmünket, de mindig meg voltunk róla győződve, hogy folytatni fogod, és fityiszt mutatsz az időnek. Most azonban már tudjuk, hogy úgy döntöttél, nincs tovább, utoljára húzod le a kesztyűdet, amellyel egészen rendkívüli karriert futottál be.”

Nagyon hamar rengeteg játékostárs is üzent.

Kylian Mbappé: „Óriási megtiszteltetés, hogy találkozhattunk, és hogy részese lehettem a legendás karrierednek. Aranyember, aki olyan értékes tanácsokat adott nekem, amelyeket magammal viszek egész életemben. Jó utat és legfőképpen: KÖSZÖNÖM!”

Leonardo Bonucci: „Te voltál az 1etlen. És mindig is az maradsz. Nem is tudom szavakba önteni, mit jelentettél nekem, mi mindent tanítottál nekem, mi mindent adtál. Köszönöm, barátom!”

Miralem Pjanic: „Hasztalan számbavenni, mi mindent nyertél, hiszen igazán hosszú lenne a lista. Hasztalan próbálnám elmagyarázni neked, mit jelentettél nekem kapitányként, valószínűleg lehetetlen lenne megtalálni a megfelelő szavakat. Hasztalan lenne összeszámolni, hányan lehetnek azok, akik miattad szerettek bele ebbe a játékba – biztosan sokan vannak. Egyvalamit azért szeretnék elmondani: te voltál a bálványom, a mintaképem, a kapitányom, a csapattársam, de mindezek felett egy különleges személyiség. Különleges vagy, Gigi, köszönök mindent.”

Paulo Dybala: „Köszönöm a tanácsaidat. Köszönöm a támogatásodat. Segítettél felnőni, és együtt nyerni. Minden szinten nagyszerű ember vagy. Köszönök mindent, nekem mindig te leszel a N1.”

Claudio Marchisio: „Enzo Ferrari azt mondta: »Adjatok egy gyereknek egy papírlapot, színes ceruzákat, majd kérjétek meg, hogy rajzoljon egy autót: biztosan piros lesz.« Ennek alapján mondjátok egy gyereknek, hogy rajzoljon egy kapust a focipályán, és biztosan Gianluigi Buffont fogja lerajzolni. Még a Delle Alpi kapuja mögül kezdtelek figyelni, amikor labdaszedő voltam. Aztán... nos, a többit már tudjuk. Élvezd ki az életnek ezt a pillanatát. Nem önt majd el úgy az adrenalin, mint a futballpályán, de majd meglátod, új érzések fognak eltölteni. Ölellek!”

Alessandro Del Piero: „Csodás és sikerekkel teli volt részese lenni a superman-éveidnek.”

Bastian Schweinsteiger: „Szia, Gigi! Egy valódi legenda távozik a futball színpadáról. Ezek alatt az évek alatt számos generációra voltál nagy hatással, te vagy az egyik legjobb, aki valaha is kapuban állt, de mindenekelőtt igazi úriember vagy. Élvezd a jól megérdemelt szabadidődet!”

Andrea Pirlo: „Gigi nekem »életünk legszebb éveit« jelenti. Nem csak az emlékek miatt, hanem mély, őszinte és szenvedélyes barátság miatt is. Az elmondhatatlan történetek közünk maradnak. A világ futballjának supermanje mától korunk hősévé vált. Mindörökre.”

Giorgio Chiellini így nyilatkozott: „Gigi nekem nem csapattárs, hanem egy nagytestvér. Sokkal többet láttam, mint bárkit is életemben. Egy évben nagyjából 330 napot voltunk együtt. Egész életünkben közeli kapcsolatban maradunk. Megtiszteltetés volt, mindenkinek hiányozni fog a pályán. Most megtalálhatja a módját, hogy valamit visszaadjon a futballnak, csak az a kérdés, hogy hol és mikor. Nem az én dolgom, hogy megmondjam neki mit tegyen, de bármit is fog tenni, az értékes lesz, mert egy igazán nagy szívű ember.”

Király Gábor: „Milyen nagyszerű legenda. Gratulálok a csodálatos karrieredhez. Élvezd a nyugdíjas éveket és minden jót kívánok az új kihíváshoz.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik