Serie A: hallható lesz a VAR-szoba és a játékvezető közti beszélgetés

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.07.05. 11:38
null
A következő idénytől kezdve mindenki hallhatja a vitatott ítéletek indoklását az olasz bajnokságban (Fotó: Getty Images)
Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) lesz az első, amelynél a szövetség a 2023–2024-es idénytől kezdve nyilvánossá teszi a VAR-szoba és a játékvezetők közötti beszélgetések hangfelvételét – írja a Football Italia.

Az olasz játékvezető, Gianluca Rocchi elmondása szerint a terv már egy ideje készen állt, a cél „a lehető legnagyobb átláthatóság elérése lesz”.

A játékvezető a sajtótájékoztatón hozzátette: „A VAR-hangfelvételek a DAZN sportközvetítő szolgáltatáson keresztül lesznek nyilvánosak az idény elejétől kezdve. Ez egy innovatív projekt, mi leszünk az első labdarúgó-szövetség, amely a vitatott esetek hangfelvételeit sugározza majd.”

A Football Italia arról ír, hogy valószínűsíthetőleg eleinte nem lesz hozzáférés az összes felvételhez, hanem csak a legtöbbet vitatott incidensek lesznek elérhetőek. Ez azonban idővel változhat, emellett a DAZN-tól is függ, amely a Serie A legtöbb meccsének streamingjogát birtokolja, hogy mit sugároz. Ennek következtében a VAR-szoba és a játékvezető közötti beszélgetés nem lesz hallható közvetlenül meccs közben.

„Nem baj, ha a játékvezető hibázik, de fontos tudni, hogy miért” – tette hozzá Rocchi. Az újítást már a 2023–2024-es idényben alkalmazzák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik