Szatmári csalódott – a Serie B a magyar tehetségek játékostemetője?

P.K. P.K.P.K. P.K.
Vágólapra másolva!
2008.12.01. 13:13
Szatmári Lóránd története sajnos nem egyedi a magyar labdarúgásban: tehetséges futballista, nagy reményekkel külföldre igazol, majd jön egy kisebb sérülés, egy új edző és már esélye sincs bekerülni csapatába. A Pécsről Olaszországba szerződő középpályás a Nemzeti Sport Online-nak nyilatkozott az őszi szezonjáról, és elmondta, véleménye szerint Itáliában nagyon kevés bizonyítási lehetőséget adnak a fiatal tehetségeknek. Szavait sajnos a Serie B-ben légióskodó magyarok mutatói is alátámasztják.
Sérülése előtt Szatmári az U21-es válogatott alapembere volt
Fotó: Németh Ferenc
Sérülése előtt Szatmári az U21-es válogatott alapembere volt
Sérülése előtt Szatmári az U21-es válogatott alapembere volt
Fotó: Németh Ferenc
Sérülése előtt Szatmári az U21-es válogatott alapembere volt

SERIE B – TEHETSÉGTEMETŐ?

Az olasz másodosztályban Szatmári Lóránd mellett még öt magyar fiatal labdarúgó szerepel azzal a céllal, hogy játékával felhívja magára a figyelmet és egy nívósabb együttesnél folytathassa pályafutását. Erre azonban a jelek szerint csak Vaskó Tamásnak van lehetősége. Az Avellino 24 éves válogatott védője 14 bajnokiból 11 meccsen játszott, mindegyiken végig, ráadásul két gólt is szerzett. Teljesítményére fel is figyeltek az első osztályú Regginánál, de ebben a szezonban már nem válthat klubot, ugyanis az Újpestben is szerepelt, és a szabály szerint egy idényben egy játékos legfeljebb két gárdában léphet pályára. Vaskó két csapattársa, a 20 éves Szatmári és a 19 esztendős Koman Vladimir már nem ilyen szerencsés: ketten együtt is 9 mérkőzésen (a 14-ből) csupán 541 percet futballoztak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Koman november elején az U20-as válogatottban térdszalagszakadást szenvedett és öt hétre kidőlt a sorból. A listavezető Sassuolót erősítő 20 éves Filkor Attila hatszor lépett pályára a Serie B-ben, mindannyiszor csereként. A Brescia két magyarja közül Vass Ádám játszott többet, de a 20 esztendős középpályás sem mondhatja el magáról, hogy alapembernek számít: 11 meccsen kapott lehetőséget, de csak ötször volt kezdő, s összesen 754 percet töltött a pályán. Csapattársának, Feczesin Róbertnek 576 perc jutott 10 találkozón, ám a 90 percet csupán kétszer játszotta végig, viszont ezek közül egyszer, a Modena elleni diadal során gólt is lőtt. Összességében vele kapcsolatban is megállapítható: ennél alighanem többre is képes lenne, ha több esélyt kapna.
Szatmári Lóránd a 2006–2007-es szezonban 18 esztendősen a magyar élvonaltól búcsúzó Pécsi MFC legjobbja volt. Labdabiztos, pontos, megbízható játékával felkeltette az olasz élvonalbeli Reggina érdeklődését is.

Az itáliaiak egy évre kölcsönvették, majd miután Szatmári a Reggina Primavera-csapatában is bizonyította tehetségét, 2011-ig szerződést kötöttek vele, majd kölcsönadták a másodosztályú Avellinónak, hogy kellő meccsrutint szerezzen.

„Fogalmam sincs, hogy miért nem kapok egyetlen percet sem Salvatore Campilongótól. Amikor idekerültem, az első meccsemen rögtön gólt lőttem a Livornónak, de sajnos megsérültem, és mire teljesen felépültem, edzőt váltottak a csapatunknál. Azóta hiába hajtok a tréningeken, nem kapok bizonyítási lehetőséget” – kezdte csalódottan az őszi évad értékelését Szatmári Lóránd.

A futballista a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, hogy a beilleszkedéssel nem voltak gondjai a Nápoly közeli kisvárosban, Avellinóban. Olasz nyelven már remekül megérteti magát, társai hamar elfogadták, sőt a szurkolók is felismerik az utcán: gyakran kérnek tőle autogramot, annak ellenére, hogy csak három meccsen lépett pályára.

„A korábbi sérülésemből teljesen felépültem, de azóta csupán kétszer játszottam csereként, még a korábbi edzőnknél. A 9. forduló óta pedig ülök a padon, noha úgy érzem, hogy helyem lenne az együttesben, akárcsak csapattársamnak, Koman Vladimirnak, aki november eleji sérüléséig szintén nem kapott lehetőséget az új trénertől” – folytatta Szatmári.

„A Reggina azért adott kölcsön, hogy játsszak, és kellő meccsrutint szerezzek a Serie A-hoz. De mivel ez nem valósult meg, szeretnék a télen továbbállni – az sincs kizárva, hogy országot váltok, mert úgy érzem, Olaszországban nem becsülik meg a tehetségeket, és nincs akkora fejlődési lehetőség, mint például Hollandiában.”

A középpályás hozzátette, nagyon kevés olyan futballista van az olasz élvonalban, aki klubja Primavera-együttesétől felkerül a nagyok közé, és ott állandó lehetőséget kap. (A legismertebb kivétel talán az Interben játszó Mario Balotelli – a szerk.).

Szatmári azért is csalódott, mert nemcsak az Avellinónál, hanem az U21-es válogatottnál is mellőzik a sérülése óta, pedig korábban alapembernek számított.

„Nyár óta nem voltam otthon, mert sajnos a válogatottól sem hívtak. Már nagyon hiányzik a család és a barátok. Remélem, a téli szabadság alatt feltöltődhetek egy kicsit, és jövőre egy másik csapatban az őszinél sokkal jobb szezon vár rám” – fogalmazott a játékos, aki azt is hozzátette: még két és fél évig köti szerződés a Regginához, ezért nem mond le arról, hogy előbb-utóbb az olasz élvonalban is bemutatkozhasson, bár az igazi álma az, hogy egyszer majd Spanyolországban futballozzon.

SZATMÁRI GÓLJA A LIVORNO ELLEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik