Régóta nem volt ennyire egyesélyes az „Örök Város” rangadója

Vágólapra másolva!
2007.10.31. 17:33
Az olasz élvonalbeli bajnokság hétközi, tizedik fordulójának slágermérkőzése természetesen a római derbi lesz, amelyet teltház előtt rendeznek meg a Stadio Olimpicóban. A Totti nélkül kiálló bordósárgák toronymagas esélyesei a mérkőzésnek, a Lazio számára azonban ez soha vissza nem térő alkalom, hogy kilépjenek a krízisből. A két milánói alakulat is trükkös este elé néz, az Inter a Genoát fogadja, az AC Milan Genovába megy, hiszen a Sampdoriánál vendégeskedik.
Mudingayi (balra) és Mancini (jobbra) most is összecsaphatnak
Mudingayi (balra) és Mancini (jobbra) most is összecsaphatnak
Mudingayi (balra) és Mancini (jobbra) most is összecsaphatnak
Mudingayi (balra) és Mancini (jobbra) most is összecsaphatnak

VISSZATEKINTŐ

A római derbi története 1929-ig vezethető vissza, az eddigi 128 mérkőzésen 41 AS Roma győzelem, 54 döntetlen és 33 Lazio-siker született, a mérleg tehát enyhén a bordó-sárgák felé billen.

Ha csak az utóbbi évtizedet vesszük, akkor is a farkasok állnak jobban, 2000 decembere és 2005 januárja között ki sem kaptak. Legszebb emlékük a közelmúltból az a 2002-es Lazio-Roma mérkőzés, ahol a farkasok 5-1-re győztek, és Montella mesternégyest szerzett.

A Lazio viszont azzal büszkélkedhet, hogy legutoljára nekik sikerült egy idény mindkét római derbijét a maguk javára dönteni. Ez utoljára az 1997-98-as szezonban sikerült nekik, akkor ráadásul négyszer is győzni tudtak egy idényben az AS Roma ellen (kétszer a kupában is diadalmaskodtak), ami példátlan a római derbik történetében, és máig emlegeti Róma egyik fele.
A varázslatos idénykezdet után kissé leeresztő AS Roma az utóbbi egy hétben újra magára talált, szép játékkal verték meg a Sporting Lisszabont a Bajnokok Ligájában, és az AC Milant a hétvégi bajnoki fordulóban, méghozzá a San Siróban.

A nem mindennapi presztizzsel rendelkező derbi tétje azonban a szokásosnál is nagyobb lehet, ha a Serie A 11. fordulójának sorsolására pillantunk.

A Palermóban döntetlenező Inter ugyanis a Juventus otthonában vendégeskedik majd, míg a farkasoknak Empoliból kötelező lesz elhozni a három pontot.

Így ha a városi rangadót nyerik De Rossiék, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a három pontos hátrányból pontelőnyt kovácsolnak a hétvégén.

A kapitány Francesco Totti játékáról bokasérülése miatt viszont kellett lemondaniuk a farkasoknak, nem is nevezte az összecsapásra Luciano Spalletti mester. Most is Vucsinics fogja pótolni.

Totti mellett az ugyancsak sérüléssel bajlódó Andreolli és Taddei sem játszhat szerdán, Aquilani pedig még a Manchester United elleni BL-csoportmeccsen szenvedett combizomszakadást.

A bajnoki címért küzdő Romával ellentétben a Lazio kilenc meccséből csak kettőt nyert meg, és 10 ponttal a 14. helyen szerénykedik a táblázaton, három pontra a kiesőzónától.

A világoskékeknél Zauri és Firmani visszatér eltiltásából, könnyen lehet mindketten szerepet kapnak a kezdőben. Valószínűbb azonban, hogy a hosszú sérüléséből felépülő Ledesma játszik majd a fedezet posztján. Behrami játéka elhúzódó influenzája miatt az utolsó pillanatig kérdéses, Del Nero viszont biztosan kihagyja a találkozót.
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
AS ROMA: Doni – Cicinho, Mexes, Juan, Tonetto – Pizarro, De Rossi – Giuly, Perrotta, Mancini – Vucsinics
SS LAZIO: Ballotta – Scaloni, Cribari, Stendardo, Zauri, – Mudingayi, Ledesma, Mutarelli, Manfredini – Rocchi, Pandev
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik