Money, money, money: álommeccsek, csúcsgázsik, dollármilliók – Mayweather–McGregor

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 14:00
Előzetes számítások szerint legalább 100 millió amerikai dollár üti a markát Floyd Mayweathernek, míg kihívója, Conor McGregor minimum 75 millió dollárt tehet majd zsebre kettejük vasárnap hajnali ökölvívó-ütközete után. Ennek apropóján összeszedtük, melyek voltak a boksztörténelem legnagyobb bevételt hozó mérkőzései, kik (voltak) a profi boksz legjobban keresői, utánajárva egyúttal sok-sok Mayweather-rekordnak – money, money, money, avagy súlyos dollárkötegek minden mennyiségben. Ne hagyja ki!

A LEGNAGYOBB BEVÉTELT GENERÁLÓ MECCSEKA LEGNAGYOBB BEVÉTELT GENERÁLÓ MECCSEK

11. Mike Tyson–Michael Spinks (1988, Atlantic City, New Jersey állam) – 70 millió dollár
1988. június 27-én, hétfőn(!) két veretlen nehézsúlyú veselkedett neki egymásnak, ám a csata csak 91 másodpercig tartott – Tyson ennyi idő alatt végzett ellenfelével. A boksztörténelem addigi legnagyobb bevételt hozó mérkőzésén Tyson 20 millió, Spinks pedig 13.5 millió dollárért lépett ringbe. Győztes és vesztes sem kapott korábban ennyi pénzt.

10. Manny Pacquiao–Shane Mosley (2011, Las Vegas, Nevada) – 75 millió dollár
Pacquiao egyhangú pontozással diadalmaskodott a WBO váltósúlyú világbajnoki címéért rendezett összecsapáson, amely után ő 20 millió, Mosley meg ötmillió dollárt kasszírozott.

AZ ELSŐ MILLIÓS GÁZSI

Az első milliós – egyes források szerint csak 990 ezer dolláros – gázsira Gene Tunney tett szert 1927-ben, a Jack Dempsey elleni visszavágója során. A Chicagóban megrendezett nehézsúlyú vb-címmeccset a helyszínen 105 ezren, a rádiókészülékek mellett pedig további 60 millióan izgulták végig! A helyi gengszter, a nagy Jack Dempsey-drukker hírében álló Al Capone a meccs előtt hiába ajánlotta fel Dempseynek, hogy elintézi, hogy ő győzzön, a Manassai Gladiátor udvariasan lemondott a lehetőségről.

Tunney 1 milliós rekordja az 1971-es Joe Frazier–Muhammad Ali vb-címmérkőzésig élt, amelyen mindkét fél 2.5 millió dollárral gazdagodott.

9. Mike Tyson–Evander Holyfield (1996,Las Vegas, Nevada) – 77.9 millió dollár
1.59 millió PPV-tévénéző követte nyomon a két nehézsúlyú nagyság első találkozóját, amely 11. menetes TKO-val ért véget, Holyfield nyert. Ettől függetlenül Tysoné volt a nagyobb gázsi, mintegy 30 millió dollár.

8. Evander Holyfield–George Foreman (1991,Atlantic City, New Jersey) – 80 millió dollár
A generációk csatáját (29 éves a 42 éves ellen) előbbi nyerte meg egyhangú pontozással. Holyfield a kasszánál sem járt rosszul: 20 millió dollár ütötte a markát.

7. Floyd Mayweather Jr.–Miguel Cotto (2012,Las Vegas, Nevada) – 94 millió dollár
Mayweather garantáltan 45 millió dollárt, Cotto 8 milliót vehetett fel a pénztárnál a rendkívül izgalmas nagyváltósúlyú találkozó után, amely végigment, és amely után – egyhangú pontozás mellett – Mayweather kezét emelték a magasba.

6. Mike Tyson–Peter McNeeley (1995,Las Vegas, Nevada) – 96 millió dollár
Tyson első mérkőzése hároméves börtönbüntetése után. 89 másodpercig tartott, ám ennyi idő is elegendő volt a számára, hogy 25 milliót kaszáljon.

5. Mike Tyson–Evander Holyfield II. (1997,Las Vegas, Nevada) – 100 millió dollár
A boksztörténelem első 100 milliós összbevételt generáló csatájáról beszélünk, amelyen Tyson kiharapott egy darabot Holyfield füléből. A diszkvalifikációval győztes Holyfield 33-35 millió dollárral lett gazdagabb, míg az elborult elméjű Tyson a 30 milliójának tíz százalékát rögvest befizette pönálé gyanánt Nevada Állam Sportbizottságának kasszájába...

4. Lennox Lewis–Mike Tyson (2002, Memphis, Tennessee) – 112 millió dollár
Ahhoz képest, hogy mennyi volt a bruttó bevétel, szinte aprópénzt kaptak a felek: mind a ketten 17.5 millió dollárt. A végeredmény? Lewis KO-győzelme a nyolcadik felvonásban.

3. Floyd Mayweather Jr.–Oscar De La Hoya (2007,Las Vegas, Nevada) – 136 millió dollár
Nagyváltósúlyú vb-meccs. Bár De La Hoya hagyta el vesztesen a ringet, (ex)címvédőként ő vehette fel a nagyobb dohányt, 52 millió dollárt. Az összeg csaknem húszmillióval volt több, mint az addigi egyemberes gázsicsúcs, az 1997-es Holyfield-féle rekord. A győztes Floyd potom 25 milliót kapott.

2. Floyd Mayweather Jr.–Saúl Álvarez (2013,Las Vegas, Nevada) – 150 millió dollár
Nyolcvanmillió dollár. Ennyit keresett Mayweather a többségi döntéssel kiharcolt pontozásos győzelme után. Canelo kénytelen volt 5 millióval hazasétálni.

1. Floyd Mayweather Jr.–Manny Pacquiao (2015,Las Vegas, Nevada) – 400 millió dollár
120 millió–80 millió. Netán 180 millió–120 millió. A Fülöp-szigeteki azonban nemcsak a „pénzmeccset” veszítette el, hanem a ringen belülit is (pontozással), amely minden idők legnagyobb bevételét hozta az ökölvívás világában. Ezt kéne most felülmúlni. De felül lehet-e?

A Mayweather–Pacman mérkőzés a csúcstartó 400 millió dolláros bevételével (Fotó: Action Images)
A Mayweather–Pacman mérkőzés a csúcstartó 400 millió dolláros bevételével (Fotó: Action Images)

MEGKERESETT, ELTAPSOLT SZÁZMILLIÓK

Létezik egy olyan lista is, amely a valaha volt legtöbbet kereső öklözőket lajstromozza. Erről szemezgettünk.

A sziklaállú, veretlenül visszavonuló nehézsúlyú Rocky Marciano mintegy 1.7 millió dolláros keresettel dicsekedhetett profi pályafutása során, aminek a mai értéke 15 millió dollár. John L. Sullivan, az utolsó csupasz öklű nehézsúlyú világbajnok 1 millió dollárral a zsebében intett búcsút 1892-ben a szorítóknak – ez az összeg ma 25 millió dollárnak felel meg.

Joe Louis mai értéken számítva 48 milliót, Muhammad Ali akár 82 milliót is megkeresett karrierje során, miközben a hozzájuk hasonlóan királykategóriás George Foreman kb. ötvenmilliót akasztott le, csakhogy ő további 200 millió dollárt keresett már a ringen kívül üzletemberként (elsősorban a grillbizniszben utazva), miután felhagyott szeretett sportágával.

A nehézsúlyú Lennox Lewis 130 millió, az öt súlycsoportban is világbajnoki címet szerző Sugar Ray Leonard 161 millió, Oscar De La Hoya 200 millió dollárt keresett az évek során. A 80-as években fénykorát élő Ray Leonard volt az első ökölvívó, aki áttörte a 100 millió dolláros kereseti plafont! A nehézsúlyú Evander Holyfield 250 millió dollárt bokszolt össze, amely 2012-re mind kifolyt a kezei közül...

Sugar Ray Leonard anno kiütötte Money apját, Floyd Mayweather Seniort

A visszavonulását a közelmúltban bejelentőVladimir Klicsko kb. 130 millió dollártütlegelt össze, ami nem is sok, ha azt vesszük, hogy meddig uralkodott a nehézsúly trónján, és hogy 69 mérkőzés van a háta mögött. Az egykori keleti blokkból érkező sportolóként viszont igenis szép summát tehetett zsebre.

Holyfieldhez hasonlóan az örökrangsorban 3.Mike Tysonis eltapsolta korábbi vagyonát, de ő már sokkal korábban (2003), és majdnem a duplájával többel, csaknem400 millióvalmegrövidítve magát. Igaz, Iron Mike azóta újra megszedte magát, immár a kötélnégyszögön kívül, szórakoztatóművészként.

A nyolc kategóriában is bajnoki övet szerzőManny Pacquiaoösszes keresete500 milliónális többre rúg, míg a lista élén – ki más, mint –Floyd Mayweather Jr.áll a maga700 milliódollárjával.

MONEY NEVADAI TIZENEGYESE

Nevada Állam Sportbizottságának üzleti kimutatása szerint az állam 35 legnagyobb jegybevételt hozó ökölvívómeccse közül Mayweather 11-gyel kapcsolatban érintett. Ezen tizenegy találkozójára az 1993 decemberében átadott Las Vegas-i MGM Grand hotel-kaszinóban került sor, annak is az MGM Grand Garden Arena nevű, 17 157 néző befogadására alkalmas rendezvénycsarnokában. Most megszakad a széria: az alig egy éve üzemelő T-Mobile Arénában lesz a McGregor elleni mérkőzés.

De vissza Mayweather MGM-es meccseihez. A Manny Pacquiao elleni 2015-ös meccsén több mint 72 millió dollár folyt be a jegybevételekből, ami ötvenkétmillióval több, mint a Saúl Álvarez elleni – öröklistás második – csatáján jegyzett vonatkozó összeg. A hat legnagyobb jegybevételt generáló nevadai bokszcsatából egyébként csak egy nem köthető Mayweatherhez: a negyedik, az 1999 őszén a Thomas and Mack Centerben rendezett Lennox Lewis–Evander Holyfield nehézsúlyú csúcstalálkozó.

Ami Floyd-Money pay-per-view adatait illeti: eddig 15 összecsapása volt látható az amerikai fizetős tv-csatornákon (HBO, Showtime), ezek összes egyszeri díjas előfizetője 19.5 millió, az ebből befolyt összeg pedig meghaladja az 1.3 milliárd dollárt. Előbbi és utóbbi mutató is rekord. És hol van még a vasárnapra prognosztizált 5 milliós nézettség meg az ebből fakadó közel 500 „millás” bevétel...

A mérkőzést a Nemzeti Sport Online is több cikkben vezeti fel, vasárnap, magyar idő szerint hajnali négy óra után pedig indítjuk élő, szöveges tudósításunkat a paradise-i gáláról.

ÖKÖLVÍVÁS, PROFI GÁLA
Vasárnap, 3.00 (Egyesült Államok, Las Vegas-Paradise). Tv:
Sport1
Főmérkőzés:
Floyd Mayweather (amerikai)–Conor McGregor (ír)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik