Ökölvívás: 36 hely kiadó Rióra a nőknek – jut-e belőle nekünk?

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2015.11.16. 15:25
Mindössze harminchat hely kiadó a riói olimpiára a hölgyeknek – de jut-e belőle nekünk, magyaroknak is?

Miközben októberben mindenki azt találgatta, hogy a kéttagú magyar csapat számára igencsak hamar véget érő férfi-világbajnokságot követően miként is jut majd nekünk riói kvóta, kiknek van esélyük kvalifikálni magukat az olimpiára, és hogy min is kellene változtatni ahhoz, hogy 2016-ban sikeresebbek legyünk, mint 2015-ben, már-már elfeledkeztünk a tényről: nemcsak a férfiak, hanem a hölgyek számára is osztanak érmeket a játékokon.nemcsak a férfiak, hanem a hölgyek számára is osztanak érmeket a játékokon.

Bizony, 2012-ben Londonban mutatkozott be három súlycsoporttal a női ökölvívás a programban (ezzel egyébként a sportágak közül utolsóként „engedte be” a gyengébbik nemet az olimpiai műsorba, még úgy is, hogy 1904-ben St. Louisban már rendeztek számukra bemutató meccseket), és Rio de Janeiróban is ringbe lépnek az 51, a 60 és a 75 kg legjobbjai. Kategóriánként 12-en, ami egyfelől rendkívül kis létszám, másrészt viszont azt is jelenti, hogy aki kvótát szerez, legfeljebb két győzelemmel már a dobogóra is felállhat. De lesz-e a résztvevők között magyar?

„Esély mindig van, a háromból két súlycsoportban kicsivel több, a hatvan kilóban kicsivel kevesebb, de ezt a kategóriát sem szabad leírni – mondja józanul id. Balzsay Károly, a női ökölvívók szövetségi kapitánya. – Egy biztos, a vetélytársak az utóbbi években rengeteget fejlődtek, míg mi egy helyben maradtunk. Más kérdés, hogy szerintem ez nemcsak ránk, hanem az egész magyar sportra is igaz.”

A női ökölvívás nagykorúvá válásakor, a 2000-es évek elején nem csupán Európában, világviszonylatban is a meghatározó boksznemzetek közé tartozott a magyar, az első két világbajnokságról (2001, Scranton és 2002, Antalya) egyaránt arannyal (Pruzsinszky Yvett és Kovács Mária), összesen nyolc éremmel jöttek haza a lányok. Aztán, ahogyan ez lenni szokott, egyre többen kaptak kedvet a műfajhoz, és amióta 2009 augusztusában felvették az olimpiai programba a hölgyeket, a konkurencia is sokkal-sokkal nagyobb, mint másfél évtizeddel ezelőtt.

Ancsin Kati ötvenegy kilóban állt már Eb-dobogón, ő odaérhet, és hetvenöt kilóban is nagy csata várható a korosztályos világbajnok Szatmári Petra és az Eb-érmes Nagy Tímea között – mondja Balzsay. – A jövő heti országos bajnokság után okosabb leszek, de hatvan kilóban is kíváncsian várom, hogy Csombor Vivien vagy Benke Sára lesz-e a jobb, és akkor arról még nem is beszéltem, hogy többen felerősödnek vagy lefogyasztanak majd az olimpiai súlycsoportokba.”

Világbajnokságról az utóbbi időben már kevésbé hoztak érmeket a lányok, de az Eb-ken messze szebb az összkép, a tavalyi bukaresti kontinensviadalon Kovács arany- (ezzel immár négyszeres Eb-győztes, igaz, sérülése miatt rá már nem számíthat a válogatott), Ancsin Katalin, Nagy Tímea és Szatmári Petra bronzérmet szerzett, Ancsin és Nagy olimpiai súlycsoportban, 51, illetve 75 kg-ban.

A kvalifikáció viszont – éppen a 12-es indulói létszám miatt – rendkívül nehéz. De legalább nem komplikált. Hiszen a májusi asztanai világbajnokság érmesei mellett Európából még két öklöző juthat ki a tavaszi kvalifikációs tornáról Rióba.

Hogy – Londonnal ellentétben – magyar lesz-e közöttük?
„Nem tudom, de remélem. Mindenesetre az még hagyján, hogy nagyon erős a mezőny, de a nemzetközi szövetség is rendesen megkeverte a kvalifikációt azzal, hogy az asztanai világbajnokságot például eltette februárról májusra – említi Balzsay. – És persze most azt sem tudni, hogy mind a tizenkét kvótát Asztanában osztják-e, vagy rendeznek még utána európai kvalifikációt is. Majd kiderül, mint ahogyan az is, hogy nekünk ebben a versengésben osztanak-e lapokat.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik