Vladimir Klicsko telefonpóznái - újabb címvédés előtt!

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.04.26. 13:21
null
Ha a méret számít, akkor Leapai nagy hátrányban van (Fotó: Action Images – archív)
Amióta 2006-ban Vladimir Klicsko ismét világbajnok lett, szombaton a 16. címvédő mérkőzése következik. A nehézsúly királyától Oberhausenben az ausztrál Alex Leapai venné el a Bokszvilágszervezet (WBO), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoki öveit.

A koreográfia a szokásos: az ukrán címvédő, Vladimir Klicsko (61–3–0, 51 K. O.–T. K. O.) magabiztos, az aktuális kihívó, jelen esetben az ausztrál Alex Leapai (30–4–3, 24) fogadkozik, hogy majd ő megmutatja. A fiatalabb Klicsko fivér legutóbbi ellenfele, a képzett orosz Alekszandr Povetkin is optimista volt, mégis Vladimir 12 meneten át végigpofozta a ringben.

A címvédő 10 éve szenvedett legutóbb vereséget, az amerikai Lamon Brewster technikai K. O.-val győzte le, és a meccs arról is nevezetes volt, hogy az ukrán azzal magyarázta a gyengeségét, hogy valamit az italába kevertek... Tény viszont, hogy 2006-ban ismét felült a trónra, s azóta verhetetlen, sőt kijelentette:

„Noha 38 éves vagyok, még tíz esztendeig szeretnék bokszolni. Fizikailag, mentálisan és taktikailag is van még bennem annyi” – nyilatkozta Klicsko, aki Mike Tysonéhoz hasonlította ellenfele stílusát. A szamoai származású Leapai termetre mindenképpen hasonlít Tysonra, amúgy Klicskónál 15 centivel alacsonyabb, az pedig, hogy dinamikában megközelíti-e, nagy kérdés. „Közel megyek hozzá, harcolni fogok, és ha ellenfelem ezt tapasztalja, szokása szerint fogásba, támaszkodásba menekül” – mondta a kihívó. Edzője, Noel Thornberry ki is jelentette, bízik benne, hogy Eddie Cotton mérkőzésvezető – aki egyébként az egyik legjobb a szakmájában – szankcionálja az ukrán szabálytalanságait. (Az összecsapásnak magyar érdekeltsége is lesz, az egyik pontozó Enyedi Zoltán, aki már rutinos pontozónak mondható.)

Ám nagy valószínűséggel nem ez lesz a forgatókönyv, hanem az, hogy Klicsko vizet fakasztó balegyeneseitől Leapai oda sem tud férni a címvédőhöz. Hiú ábránd Klicsko korábbi vereségeit (Brewster, Corrie Sanders) vizionálni, mondván, nem bírja az ütéseket; legutóbbi kudarca óta tíz év telt el, azóta védekezésben sokat fejlődött, egyeneseit pedig a tökélyre fejlesztette. Persze van, aki a Klicsko-táboron belül nem bízik a címvédőben, de ezt nem feltétlenül kell komolyan venni, némi nézeteltérés az alapja. A világbajnok edzőpartnere, Sherman Williams ugyanis kijelentette.

„Mostani formájában Klicsko verhető. Ha Leapai az elejétől fogva rámegy, ki lehet őt ütni. Testre kell dolgoznia, mert azt Klicsko nem szereti” – vélte testközelből Williams.

Borzolta a kedélyeket, hogy néhány nappal ezelőtt Shannon Briggs megjelent a két fél düsseldorfi sajtótájékoztatóján, s mindkettőjüket becsmérelte. Klicskónak azt üvöltözte, adjon neki esélyt egy címmeccsre, Leapait pedig hurkának nevezte. Még Klicskónak kellett a sértések hallatán felhevült kihívót megnyugtatnia, hogy ne a csetepatéra, hanem a szombati meccsre koncentráljon. Az viszont nem valószínű, hogy a 42 éves Briggs lehetőséget kap, mert amikor Vitalij Klicsko ellen bokszolt a Bokszvilágtanács (WBC) vb-övéért, utána a kórházban kötött ki.

Klicsko másik edzőpartnere, Simon Barclay Williamsszel ellentétben viszont azt nyilatkozta, hogy Klicsko szokása szerint jól tartja a távolságot, keményen üt, „olyanok a balegyenesei, mintha valaki egy telefonpóznát döntene a fejedre".

Na már most ez elől kellene kitérnie Leapainak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik