Balzsay Károly és Dimitri Sartison is könnyen hozta a súlyát

Vágólapra másolva!
2012.04.20. 16:02
null
Balzsay Károly és Dimitri Sartison a mérlegelésen (Fotó: Hegedüs Gábor)
Balzsay Károly és ellenfele, Dimitri Sartison gond nélkül hozta a súlyát a szombati schwerini gála előtt. Az Universum rendezvényén a két nagyközépsúlyú bunyós a Bokszvilágszövetség (WBA) vb-övéért csap össze, Balzsay címvédőként lép a ringbe.

BALZSAY HOZTA A SÚLYÁT „ÉS KÉSZ”

A német tartományi főváros egyik kereskedelmi központjában megtartott mérlegelésen előbb a kazah származású Dimitri Sartison (29–1, 18 K. O.-T. K. O.) lépett a mérlegre, 75.40 kilót nyomott, míg a világbajnok Balzsay Károly (24–2, 17) 76.10 kg volt. Reméljük, a találkozó után átvitt értelemben is a kihívó találtatik ha nem is könnyűnek, de mindenképpen könnyebbnek.

A szombati programban kilenc pár lép szorítóba. Balzsayéké a főmeccs, továbbá a gálán kickbox-mérkőzések is lesznek, valamint a Bokszvilágszervezet (WBO) két címmérkőzése szintén. Ez azért is érdekes, mert a középsúlyú Eb-címmeccs és a pehelysúlyú interkontinentális összecsapás ellenőri feladatait a profik között éppen pehelysúlyban 2001-ben vb-övet szerző Kovács István látja el.

Balzsay nyugodtan mérlegelt, nem kellett súlyfeleslegtől tartania. „Nincs ezzel semmi probléma, hozom a súlyt és kész" – nyilatkozta a világbajnok, aki a kötelezettsége után rövid időt töltött a családtagjaival, majd visszatért a csapat közös szállására.

A mérkőzést a Sport Klub televízió élőben közvetíti.

BALZSAY-GÁLA A SPORTKLUBON

KARESZ AZ ESÉLYES

Rácz Félix menedzser nem kertelt az esélyeket illetően: „Nem elsősorban a boksztudást illetően adok több esélyt Balzsaynak, bár abban is őt tartom jobbnak. Ami talán még lényegesebb, hogy eddigi összecsapásaik alkalmával ő győzött, s ez minden sportágban, de az ökölvívásban különösen számít. S van még egy legalább olyan fontos tényező: tavaly nem volt benne a levegőben, hogy egyáltalán címmeccshez jut, aztán tessék, kiállhatott Kastanov ellen. Egy szinte elparentált helyzetből világbajnok lett. Ez is olyan lelki többlet, amely az önbizalmát erősíti. Azt azért ne felejtsük, hogy kétezer-nyolcban Sartison csak a tizenkettedik menetben kapott ki K. O.-val a súlycsoport egyik legjobbjától, Mikkel Kesslertől a WBA betöltetlen trónjáért, s bizony néha nagyon elkapta a dánt" – mondta Rácz Félix.

SARTISON: NEM ZAVAR, HOGY KÉTSZER MÁR KIKAPTAM BALZSAYTÓL

Az ellenfél Dimitri Sartison feje sem fájt a súlya miatt, a mérlegelés után viszont gyorsan bekapott néhány pogácsát, eközben válaszolt a Nemzeti Sport Online kérdéseire.

– Érzi-e még a sérüléseit?
– Nem, mindez már a múlté. A térdműtétek szerencsére jól sikerültek, semmi sem zavart a felkészülésben.

– Milyen ellenfél Balzsay?
– Mivel klubtársak vagyunk, annak ellenére jól ismerjük egymást, hogy az utóbbi időben érthető okból külön készültünk.

– Az ön számára kedvező, hogy tőle kell visszaszereznie az övet?
– Teljesen mindegy, ki az ellenfél, szeretnék hasonló helyzetbe kerülni, mint ő korábban.

– Ezt hogyan érti?
– Adódott előtte egy lehetőség, hogy világbajnok legyen, s az lett. Most eljött az én időm, visszaszerzem az övet, amelytől tulajdonképpen a rossz térdem fosztott meg.

– Balzsaytól korábban kétszer is kikapott. Ez mennyire zavarja?
– Egyáltalán nem zavar, az még amatőr korunkban volt, mindketten nagyon fiatalok voltunk.

– Nehezebb meccs vár önre, mint kétezer-nyolcban Mikkel Kessler ellen?
– Nem foglalkozom ezzel. Már csak azért sem, mert akkor vereséget szenvedtem.

Sartisonnak nem mondtuk, de ez jó ómen, mármint Balzsay szempontjából. Itt az ideje, hogy az egyébként roppant szimpatikus Dimitri elszenvedje profi karrierje második vereségét.

SCHWERINI ANZIKSZ

Százezer lakosával Schwerin a legkisebb német tartományi főváros (Mecklenburg–Elő-Pomerániában), amely nem csak a hét tó és erdők városa – ahogyan az útikönyvek hirdetik. A Traktor Schwerin az épülő szocializmusban az NDK egyik leghíresebb egyesülete volt, olyan sportolókat adott Kelet-Németországnak, mint a diszkoszvetés szöuli ötkarikás bajnoka (1988), Jürgen Schult vagy az ugyanott ezüstérmes tízpróbázó, Torsten Voss. A moszkvai olimpia (1980) magasugró aranyérmese, Gerd Wessig is a Traktor atlétája volt. Már ez is szép lista, de a bunyósoké szinte mindent visz, már ami az eredményességet illeti. A klub első érmese (1957-es Eb-3.) a középsúlyú Paul Nickel, első olimpiai bajnoka Jochen Bachfeld (1976, Montreal, váltósúly), Richard Nowakowski pedig azzal büszkélkedhet, ő a traktorosok első Európa-bajnoka. Olimpia aranyérmes lett még Andreas Zülow (1988, könnyűsúly), s az egyesítés után Andreas Tews jutott a csúcsra a Traktor Schwerinből (1992). A középkorúak és a lassan szépkorúak pedig talán nemcsak Somodi Ferenc BS-beli Eb-aranyára emlékeznek 1985-ből, hanem arra is, hogy az NDK-s bunyósok taroltak a kontinensbajnokságon, s azon belül a traktorosok három aranyat szereztek. Az egyik győztes nem más volt, mint a nagyváltósúlyú Michael Timm, aki jelenleg Balzsay edzője. De némi fantáziával ki lehet találni, hogy a schwerini bunyó atyja nem más, mint Fritz Sdunek... Szóval, minden út Schwerinbe vezet – legalábbis az Universum gyökereit illetően biztos. S ahogyan 1985-ben a schwerini bokszolók jöttek Budapestre, úgy most Balzsay visszaadja a látogatást a tartományi fővárosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik